Home Politic Romania are cale deschisa pentru semnarea Tratatului de aderare

Romania are cale deschisa pentru semnarea Tratatului de aderare

DISTRIBUIŢI

Parlamentul European a adoptat, ieri, Raportul Moscovici privind Romania si o rezolutie referitoare la aderarea tarii noastre la UE in 2007. Votul favorabil reprezinta in fapt unda verde pe care Romania a primit-o in perspectiva semnarii Tratatului de aderare, la 25 aprilie, la Luxemburg. Europarlamentarii s-au pronuntat, ieri, favorabil si in cazul Bulgariei. Daca reprezentantii PPE au renuntat sa mai ceara amanarea aderarii, printre europarlamentari au existat totusi voci care s-au pronuntat impotriva integrarii Romaniei in Uniunea Europeana.

Romania a primit de la Europa unda verde pentru aderarea la Uniune. Parlamentul European a aprobat, ieri, doua documente importante in perspectiva semnarii Tratatului de aderare, moment programat a avea loc pe 25 aprilie, la Luxemburg. Este vorba despre Raportul Moscovici privind Romania si o rezolutie referitoare la aderarea tarii noastre la UE in 2007. Europarlamentarii s-au pronuntat favorabil si in cazul Bulgariei.


Dupa dezbateri aprinse in plenul Parlamentului European, atat Raportul Moscovici privind Romania, cat si rezolutia privind aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana au fost adoptate cu majoritate de voturi. Primul document a inregistrat 569 de voturi -pentru-, 59 -impotriva- si 41 de abtineri, iar cel de-al doilea – 497 voturi -pentru-, 93 -impotriva- si 31 de abtineri.

Discutiile s-au concentrat in jurul amendamentelor pe care unii europarlamentari le-au depus si la Raportul Moscovici, si la rezolutia privind aderarea. Unul dintre acestea a apartinut liderului Verzilor, Marc Cohn-Bendit, care a cerut amanarea votului asupra rezolutiei, motivand ca, desi tara noastra indeplineste multe dintre criteriile economice de aderare, din punct de vedere politic mai are inca multe de realizat, in special in domeniul combaterii coruptiei. -Daca va ganditi serios la toate aceste lucruri, nimeni nu poate spune ca Romania, in aceste circumstante, poate accede la Uniunea Europeana-, a sustinut Cohn-Bendit. Amendamentul sau a fost insa respins de europarlamentari, impotriva lui votand 490 dintre acestia.

PPE a fost infrant

Erau asteptate si luarile de pozitie ale popularilor, care in mai multe randuri s-au pronuntat impotriva aderarii noastre la Uniune. Desi PPE intentiona sa ceara amanarea votului asupra avizului pozitiv, invocand argumente referitoare la implicatiile financiare, acest lucru nu s-a mai intamplat.

Liderul PPE din Parlamentul European, Hans Gert Poettering, a anuntat in plen ca, in cursul serii de marti, la nivelul grupului sau se luase decizia solicitarii amanarii votului, in situatia in care reprezentantii Consiliului European si cei ai parlamentului nu ajungeau la nici un acord in privinta dreptului europarlamentarilor de a avea un cuvant de spus in privinta alocarii fondurilor necesare integrarii Romaniei. Ca urmare, eurodeputatii au adoptat un amendament la raportul financiar, prin care se recunoaste faptul ca Parlamentul European va avea putere de decizie in privinta alocarii fondurilor pentru Romania si Bulgaria pana in 2009.

Moscovici: -Votul a fost unul politic-

Raportorul pentru Romania, Pierre Moscovici, a afirmat, la finalul sedintei, ca votul Parlamentului European in favoarea tarii noastre a fost unul politic, foarte important. El a tinut sa mentioneze insa ca acesta nu reprezinta -punctul final-, Romania trebuind sa-si continue eforturile pentru indeplinirea angajamentelor in favoarea aderarii. -Nu este punctul final; este o etapa decisiva, fara indoiala, dar nu este cea finala. Trebuie sa munciti, sa munciti, sa munciti in continuare, sa muncim impreuna pentru a rezolva problemele pe care inca le mai are Romania-, a explicat Moscovici.

Pe de alta parte, el a aratat ca, in ciuda obiectiilor ridicate de unele grupuri parlamentare, -mai mult tehnice, poate chiar pretexte-, de a amana votarea avizului conform pentru Romania, Parlamentul European a decis sa aiba incredere in tara noastra. -Faptul ca Parlamentul European poate monitoriza in continuare Romania este un lucru esential, pentru ca multi se temeau ca semneaza aici un cec in alb-, a mai spus Moscovici. Pe aceeasi idee s-a pronuntat si presedintele Comisiei de politica externa a PE, popularul Elmar Brok, el subliniind faptul ca semnarea tratatului de aderare in 25 aprilie nu inseamna sfarsitul procesului de monitorizare pentru Romania si Bulgaria. -Vom fi atenti ca ambele tari sa-si indeplineasca angajamentele luate-, a atentionat acesta.

PE a votat in favoarea aderarii Bulgariei

Parlamentul European a aprobat tot ieri, cu majoritate de voturi, aderarea Bulgariei la Uniunea Europeana, deschizand calea pentru semnarea Tratatului de aderare la 25 aprilie. Astfel, in cazul Bulgariei s-au inregistrat 522 de voturi -pentru-, 70 -impotriva- si 69 de abtineri.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.