Home Politic Romania are o democratie de fatada

Romania are o democratie de fatada

DISTRIBUIŢI

Intr-o perioada in care pesedistii aflati inca la putere isi contabilizeaza -ranile- dobandite dupa lupta electorala si isi regleaza conturile intre ei sub privirea incruntata a lui Iliescu, societatea civila atrage atentia asupra faptului ca Romania nu a facut mai nimic pentru a indrepta criticile formulate anul trecut de Uniunea Europeana. Patru organizatii neguvernamentale – Fundatia pentru o Societate Deschisa, Centrul de Resurse Juridice, Institutul pentru Politici Publice si Centrul Parteneriat pentru Egalitate – au dat ieri publicitatii un raport in care se arata ca tara noastra are in continuare mari restante in privinta indeplinirii criteriilor politice de aderare la Uniunea Europeana. Autorii documentului considera ca -in Romania domneste o democratie de fatada, in care legile sunt contrazise de practica, principiile fundamentale sunt incalcate fara consecinte, iar vointa politica de schimbare este absenta-. Raportul va fi trimis si Comisiei Europene.

Justitia ramane Cenusareasa sistemului

Raportul reia criticile formulate de nenumarate ori la adresa justitiei si a combaterii coruptiei, fiind subliniat faptul ca legile privind reforma sistemului juridic, adoptate de parlament pe ultima suta de metri a sesiunii, sunt deficitare. Legile privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), organizarea judiciara si statutul magistratilor nu vor putea sa determine o reforma reala a justitiei, pentru ca ele confera un rol hotarator ministrului justitiei, care are putere de decizie, administreaza bugetul puterii judiciare si are drept de vot in CSM, atat in plen, cat si in sectia privind judecatorii, avand puterea de a influenta cariera magistratilor. Cat despre combaterea coruptiei, rezultatele sunt zero, iar Parchetul National Anticoruptie a esuat complet, fiind o institutie care consuma bani de la buget in zadar atata timp cat s-a eschivat sa-i deranjeze pe demnitarii asupra carora planau suspiciuni.

Independenta presei, inca o bila neagra

Reprezentantii organizatiilor spun ca, in pofida avertismentelor UE, libertatea presei ramane o problema, in conditiile in care mass-media este amenintata prin diferite metode, de la interpretarile abuzive ale legii (de exemplu, in privinta comentariului politic in perioada electorala) la acapararea ei economica, pentru a stopa investigatiile si articolele critice la adresa afacerilor si coruptiei politice, la folosirea politiei ca forta de intimidare si pana la agresarea fizica a jurnalistilor care nu se lasa intimidati de alte mijloace. Mai mult, se perpetueaza dependenta economica a presei de guvern, respectiv de Ministerul Finantelor, cauzata in principal de reesalonarea datoriilor uriase catre stat pe care le au in special unele televiziuni.

Parlamentul, acelasi rol decorativ

Democratia de fatada este cultivata prin eliminarea din joc a puterii legiuitoare, pesedistii perseverand in politica lor de a guverna prin ordonante de guvern, chiar daca au modificat de ochii lumii prevederile constitutionale in domeniu. Inflatia de ordonante de urgenta a continuat, astfel ca, in perioada 1 ianuarie-16 iunie, au fost adoptate si publicate in -Monitorul Oficial- 47 de ordonante de urgenta, neinregistrandu-se nici o scadere fata de anul trecut, cand au fost adoptate si publicate 46 astfel de acte. Cele patru organizatii sunt nemultumite si de faptul ca, desi exista o legislatie clara privind transparenta actului decizional si in pofida avertismentelor UE, consultarile cu societatea civila sunt tot de fatada, doar o modalitate formala de legitimare a deciziilor politice.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.