Aderarea Romaniei la UE este amplu monitorizata, nu numai la nivelul Comisiei Europene. In paralel cu apropierea termenului de publicare a raportului de tara al Romaniei, Institutul pentru o Societate Deschisa se pregateste sa lanseze rapoartele -Independenta Justitiei in Romania- si -Protectia Minoritatilor in Romania-, realizate in cadrul Programului de monitorizare a integrarii in Uniunea Europeana.
Raportul privind independenta Justitiei in tara noastra subliniaza obstacolele pentru realizarea unui sistem juridic cu adevarat independent. -Insuficienta separare a puterilor in stat, implicarea Executivului in treburile Justitiei, coruptia endemica- sunt doar cateva dintre hibele sistemului juridic romanesc, enumerate de raport. La acelasi capitol, documentul face referire la lipsa de protectie a judecatorilor fata de manipularile politice si chiar la interventiile repetate ale Guvernului in deciziile luate de Justitie. Exemplele aduse in discutie se refera la cazurile Chitac si Stanculescu si la cererea prefectului de Caras Severin de a se numi un presedinte al Curtii de Apel agreat de el. Absenta unui reprezentant independent al Justitiei in relatiile cu celelalte puteri ale statului este privita, de asemenea, ca un aspect negativ in evolutia sistemului juridic romanesc. Mai mult, centralizarea fondurilor Justitiei in mainile ministerului de resort constituie, in opinia autorilor raportului, un atentat la independenta Justitiei, care poate fi usor controlata prin buget.
Nici celalalt raport, privind protectia minoritatilor, nu descrie in culori trandafirii situatia rromilor din Romania. Documentul subliniaza ca sentimentele impotriva populatiei rrome sunt puternic raspandite in societatea romaneasca si ca exista chiar lideri politici care au contribuit la adancirea acestor sentimente, prin luarile lor de pozitie.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane