Home Politic Romania nu scapa de clauzele de salvgardare

Romania nu scapa de clauzele de salvgardare

DISTRIBUIŢI

Seful Directiei Generale -Extindere- din cadrul Comisiei Europene (CE), Michael Leigh, a declarat ieri ca executivul european va intocmi in luna noiembrie un raport suplimentar privind progresele Romaniei in domenii considerate problematice: combaterea coruptiei si siguranta alimentara. El a apreciat evolutiile inregistrate de tara noastra pana la aceasta data, dar a avertizat ca, daca se va constata ca Romania nu indeplineste exigentele europene in aceste domenii, CE poate propune clauze tehnice de salvgardare.

Emotiile Romaniei privind integrarea in Uniunea Europeana vor dura cel putin pana in luna noiembrie, cand Comisia Europeana va elabora al doilea raport cu tinta directa asupra domeniilor care pot activa clauzele de salvgardare. Seful Directiei Generale Extindere din cadrul Comisiei Europene, Michael Leigh, a declarat ieri ca, intr-adevar, raportul din luna mai va fi decisiv in ceea ce priveste data aderarii, insa tara noastra nu trebuie sa neglijeze domeniile marcate cu stegulete rosii: combaterea coruptiei si siguranta alimentara. Alte sectoare cu probleme mentionate de oficialul european sunt piata interna, eficienta controalelor la frontiera si absorbtia fondurilor comunitare. Michael Leigh a mai afirmat ca raportul din luna mai va lua in considerare inclusiv impartialitatea cu care vor fi instrumentate cazurile de coruptie. Acesta a atentionat ca, daca Romania nu se va ridica la standardele europene privind siguranta alimentara, exista riscul instituirii unor clauze de salvgardare prin restabilirea controlului la granite sau interzicerea circulatiei bunurilor.

Nu este exclus ca oficialii Comisiei Europene sa tina cont in luarea unei decizii privind integrarea Romaniei si de opozitia din ce in ce mai mare a membrilor Uniunii fata de noile aderari. In aceste conditii, in cazul in care aspirantele nu se vor conforma cerintelor Uniunii, parlamentele tarilor care nu au ratificat pana la aceasta data tratatele de aderare ar putea sa tergiverseze confirmarea integrarii. Un alt pericol poate veni si din partea europarlamentarilor, care propun crearea unui statut intermediar pentru viitoarele tari candidate, ce ar putea fi extins si asupra tarilor in curs de aderare.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.