Inchiderea scolilor romanesti de la stanga Nistrului a declansat un veritabil razboi comercial intre autoritatile de la Chisinau si cele transnistrene. Sanctiunile economice impuse de la 1 august de catre Republica Moldova risca sa-i coste pe transnistreni milioane de dolari, in timp ce acestia au blocat trenurile cu marfa care se indreptau spre Moldova si ameninta cu stoparea aprovizionarii Chisinaului cu energie electrica si gaze naturale. Autoritatile romane au trecut de la intentii la fapte, implicandu-se direct in criza creata si participand la blocada economica impusa de Chisinau autoritatilor de la Tiraspol.
Ambasadorul roman la Chisinau, Filip Teodorescu, a anuntat ieri ca executivul de la Bucuresti este dispus sa furnizeze energie electrica si gaze naturale in Republica Moldova, in cazul unui deficit al acestora din cauza agravarii situatiei din Transnistria. Teodorescu a afirmat ca Romania sustine actiunile guvernului de la Chisinau si va suspenda contactele comerciale cu agentii economici din stanga Nistrului care nu activeaza in conformitate cu legislatia Republicii Moldova. Mai multe intreprinderi de export din regiunea transnistreana sunt in pragul falimentului, dupa ce Chisinaul a decis sa nu mai elibereze certificate de inregistrare a marfurilor transnistrene. Potrivit presei rusesti, intr-o stare grava se afla combinatul metalurgic de la Ribnita, care asigura circa jumatate din bugetul Transnistriei.
Dupa ce si-au exprimat sprijinul fata de eforturile Republicii Moldova de a debloca situatia din Transnistria, autoritatile romane au trecut de la intentii la fapte, implicandu-se direct in criza creata si participand la blocada economica impusa de Chisinau autoritatilor de la Tiraspol. Ambasadorul roman la Chisinau, Filip Teodorescu, a anuntat ieri ca executivul de la Bucuresti este dispus sa furnizeze energie electrica si gaze naturale in Republica Moldova, in cazul unui deficit al acestora din cauza agravarii situatiei din Transnistria. Anuntul a fost facut in urma intalnirii dintre diplomatul roman si ministrul moldovean al reintegrarii, Vasile Sova. Conform unui comunicat al ministerului moldovean, citat de presa ruseasca, ambasadorul roman a declarat ca Bucurestiul este gata sa acorde ajutor scolilor cu predare in limba romana din raioanele de est ale Republicii Moldova. Teodorescu a afirmat ca Romania sustine actiunile guvernului de la Chisinau si va suspenda contactele comerciale cu agentii economici din stanga Nistrului care nu activeaza in conformitate cu legislatia Republicii Moldova.
Surse din cadrul Ministerului moldovean al Energeticii au precizat ca exista riscul ca localitatile situate in partea stanga a Nistrului, dar aflate sub jurisdictia guvernului de la Chisinau – Cocieri, Dorotcaia, Roghi, Cosnita si Pohrebea – sa fie debransate primele de la retelele electrice. Aceste sate beneficiaza de curentul electric furnizat din Transnistria, iar Ministerul Energeticii elaboreaza un plan de actiuni pentru identificarea unor alternative de asigurare a acestor localitati cu energie electrica.
Surse diplomatice de la Bucuresti ne-au declarat ca Romania si-a manifestat disponibilitatea de a sprijini autoritatile de la Chisinau si asteapta un raspuns din partea acestora. Cat priveste blocada economica, aceleasi surse ne-au confirmat ca Romania nu accepta decat produse care au certificate vamale oficiale ale Republicii Moldova. Or, daca Chisinaul nu le mai acorda transnistrenilor acest privilegiu este clar ca Romania nu accepta produse de dincolo de Nistru.
In cautarea unor solutii pentru criza energetica
Premierul moldovean, Vasile Tarlev, i-a convocat pe responsabilii Ministerelor Energeticii si Finantelor, Agentiei Nationale pentru Reglementari in Energetica, precum si ai intreprinderilor de stat Moldelectrica si Moldovagaz, dispunand mobilizarea tuturor celor responsabili din domeniul energetic, in vederea evitarii unor eventuale intreruperi in aprovizionarea tarii cu energie electrica si gaze naturale.
La randul sau, purtatorul de cuvant al Cailor Ferate Moldovenesti, Ana Lisevici, a anuntat ca mai multe trenuri de marfa care se indreptau spre Republica Moldova au fost oprite la Ribnita si Tighina (Bender), fiind blocate de militieni transnistreni inarmati, dar nu a putut preciza numarul garniturilor blocate la granita. Celelalte trenuri care se indreapta spre Rusia si Ucraina, precum si cele care vin spre Republica Moldova sunt nevoite sa ocoleasca Transnistria prin localitatea Ocnita, la circa 230 kilometri nord de Chisinau.
Negocierile au esuat
Negocierile purtate la Tighina, intre directorul general al Cailor Ferate Moldovene, Miron Gagauz, si autoritatile transnistrene cu privire la deblocarea caii ferate si reluarea circulatiei feroviare au esuat. Militienii transnistreni au blocat si cea de-a doua gara de la Tighina, care face legatura cu Ucraina si Rusia. Calea ferata a fost blocata cu blocuri de beton si camioane militare, iar un grup de femei, sustinatoare ale regimului de la Tiraspol, stau asezate pe sinele de tren, dupa cum au anuntat oficialii guvernamentali de la Chisinau. In acelasi timp, vamesii transnistreni de la Ribnita nu permit trecerea nici unui tren spre Republica Moldova, desi artera de cale ferata nu este blocata.
Moldova – in pragul razboiului, sustin organizatiile internationale
Tensiunile dintre cele doua parti si lipsa rezultatelor negocierilor i-a determinat pe reprezentantii unor organizatii internationale sa atraga atentia asupra conflictului. Organizatia internationala Crisis Watch, specializata in monitorizarea conflictelor, a inclus Republica Moldova in grupul statelor cu risc sporit de conflict, alaturi de Uzberkistan, Thailanda, Peru, Sri Lanka si regiunea Kashmir din nordul Indiei, relateaza BASA-press. Potrivit buletinului pentru iulie 2004 al acestei organizatii, situatia social-politica din Republica Moldova s-a agravat pe parcursul ultimei luni. Decizia a fost motivata prin faptul ca, desi in nu au loc confruntari interetnice sau religioase, cum se intampla in cazul Uzbekistanului sau al Kashmirului, guvernul de la Chisinau nu a reusit sa solutioneze criza transnistreana, iar relatiile cu Tiraspolul au devenit si mai tensionate. Organizatia considera ca suspendarea participarii Chisinaului la negocierile privind situatia din Transnistria si inchiderea scolilor romanesti din stanga Nistrului reprezinta -un pas inapoi-. Crisis Watch, cu sediul la Bruxelles, este o organizatie finantata de institutii europene, fundatii filantropice si donatori privati si dispune de o retea globala de observatori in 17 regiuni ale lumii. Concluziile analistilor acesteia se bazeaza pe rapoartele pregatite de birourile regionale, experti locali si de oficialii europeni care viziteaza zonele de conflict, pe observatiile organizatiilor umanitare, precum si pe materialele din presa nationala si internationala.