Ministerul Afacerilor Externe (MAE), Institutul Cultural Roman si Ministerul Culturii si Cultelor au inceput -o ofensiva a diplomatiei publice si culturale a Romaniei- pentru a promova tara noastra peste granite si pentru a marca asa cum se cuvine integrarea in Uniunea Europeana.
Potrivit lui Valentin Naumescu, secretar de stat pentru Diplomatie Publica din cadrul MAE, au fost programate peste 300 de evenimente in doua luni (noiembrie si decembrie), 200 dintre ele avand loc in spatiul cultural european. Cu un buget de aproximativ 3,1 milioane de euro, obtinut prin trei hotarari de guvern, agenda programelor culturale a fost pregatita inca din primavarea acestui an, inainte ca aderarea Romaniei la UE sa fie oficiala. -Noi, la MAE, aveam in martie – aprilie certitudinea aderarii la 1 ianuarie 2007 pe canalele noastre mediatice. Sigur ca decizia politica nu era formalizata, inca erau discutii, au mai fost doua rapoarte ale Comisiei Europene, dar aveam toate semnalele ca Romania va adera la 1 ianuarie 2007, si era normal sa incepem sa facem pregatirile, pentru ca altfel ar fi fost prea tarziu-, a explicat Valentin Naumescu.
-Romania de langa tine-
Astfel se numeste unul dintre programele de diplomatie publica si culturala, gandit sa promoveze imaginea Romaniei si sa marcheze aderarea la Uniunea Europeana. In acest sens, cele trei institutii implicate au organizat un turneu de teatru non-verbal, -Don Quijote-, in regia lui Dan Puric. Au fost alese sapte capitale europene unde vor avea loc reprezentatii, printre ele fiind si Madrid, unde au fost organizate doua spectacole, data fiind -caldura- cu care acest oras il primeste pe Don Quijote, a sustinut secretarul de stat. Apoi, pentru sarbatorile de iarna au fost programate 26 de concerte in Biserici si Catedrale, toate cuprinse in cadrul proiectului denumit -Romania in advent-.
Marcarea zilei nationale
Organizatorii agendei de programe culturale au gandit cultura ca fiind -portita- prin care pot promova imaginea Romaniei in afara granitelor. In acest sens, au fost pregatite 12.000 de -pachete culturale-, fiecare continand un album foto – -Romania in spatiul European-, o selectie de sase CD-uri de muzica traditionala romaneasca, un DVD cu filmul -Sibiul, capitala culturala europeana- si o colita filatelica Constantin Brancusi, anul viitor implinindu-se 50 de ani de la moartea artistului. -Sunt 12.000 de pachete pe care noi le-am receptionat zilele trecute de la Ministerul Culturii si Cultelor – ei au facut achizitia, noi facem transportul si distributia catre ambasadele si misiunile noastre diplomatice. In total sunt 48 de state, iar diplomatii nostri le vor oferi formatorilor de opinie din aceste tari-, ne-a explicat Valentin Naumescu. Secretarul de stat a precizat ca beneficiarii acestor pachete culturale vor fi atat din randul liderilor politici, parlamentarilor, cat si din reprezentantii societatii civile. Intrebat daca un astfel de cadou va ajunge si pe masa ziaristilor de la -The Sun-, publicatie care a pornit o campanie de discreditare a Romaniei, imediat dupa ce a fost acceptata aderarea tarii noastre la UE, Naumescu a sustinut ca, cel mai probabil, unul dintre cele 1200 de pachete pregatite pentru Marea Britanie va ajunge si -in zona presei britanice-.
In cadrul aceluiasi proiect a fost organizat turneul artistului Damian Draghici, cu trupa -Damian and Brothers- – -un artist care se defineste ca tigan, cu un proiect muzical care se numeste Roots-, a explicat Naumescu. El a declarat ca spectacolele sustinute de artist isi propun sa demonteze o serie de clisee, -din pacate larg raspandite in Europa vizavi de rromi-. La fel, in Praga, Bratislava, Budapesta, Stockholm, Copenhaga au fost organizate spectacole ale naistului Nicolae Voiculet si ale orchestrei sale – -Romania in sunete, Romania in muzica lumii-.