Desi nu au incheiat negocierile la mai multe capitole dificile si nu au solutionat gravele deficiente din domeniul justitiei, expertii guvernamentali pregatesc deja tratatul de aderare la Uniunea Europeana. Ministrul integrarii europene, Vasile Puscas, a anuntat ieri ca Romania si Bulgaria au inceput sa lucreze la textul tratatului, care va fi finalizat, in mare parte, in luna decembrie, adica in perioada in care politicienii vor fi ocupati cu formarea noului guvern de la Bucuresti. Tratatul ar urma sa fie semnat de cele doua tari in primavara anului viitor, a mai precizat ministrul de resort. Pana atunci, Romania asteapta raportul de tara al Comisiei Europene in vederea obtinerii calificativului de economie de piata functionala, criteriu fundamental de aderare pe care vecinii nostri de dincolo de Dunare l-au indeplinit deja. De asemenea, legislativul roman va trebui sa adopte pe banda rulanta, in ultima sesiune a acestui mandat, aproximativ 60 de proiecte de lege cerute de UE.
Justitia si afacerile interne, principalele restante
Din cele 24 de capitole de negociere, Romania a inchis 19, alte cinci urmand sa fie definitivate pana la sfarsitul anului, respectiv cele privind libera circulatie a serviciilor, concurenta, mediul, justitia si afacerile interne si politicile regionale.
-In privinta liberei circulatii, angajamentul nostru este ca pana la aderare sa se elimine toate barierele legislative si sa adoptam legislatia comunitara in domeniu-, a precizat ministrul. Puscas a sustinut ca, in domeniul concurentei, se va insista pe profesionalizarea Consiliului Concurentei si pe aplicarea riguroasa a legislatiei comunitare, iar la capitolul politici regionale s-au facut pasi importanti in crearea institutiilor care vor gestiona fondurile comunitare din 2007. Aceste autoritati trebuie sa devina functionale de la jumatatea anului 2006, pentru ca urmeaza sa gestioneze fonduri de sase miliarde de euro in perioada 2007-2009, a completat Puscas. Referitor la mediu, el a afirmat ca in primul semestru al acestui an s-au facut progrese in privinta capacitatii administrative, intrucat, pana in 2020, in acest domeniu vor fi folosite 27 miliarde de euro. Puscas a mai sustinut ca, in privinta justitiei si afacerilor interne, se insista in continuare pe realizarea reformei judiciare, acest proces necesitand cativa ani de eforturi umane si financiare.
Romania va cotiza cu aproape un miliard de euro la bugetul Uniunii
Ministrul integrarii a acuzat -demagogia- declansata in ultima perioada pe tema costurilor integrarii. -O analiza rationala trebuie sa aiba in vedere si costurile, dar si beneficiile. In 2007, Romania va contribui la bugetul UE cu 800 milioane de euro, in 2008 – cu 860 sau 870 de milioane, iar in 2009 – cu 900 de milioane-, a mai spus Puscas. Ministrul integrarii si-a exprimat speranta ca in aceasta toamna Romania sa primeasca statutul de economie de piata functionala, avand in vedere ca -exista o perioada mai lunga de stabilitate economica si dezvoltare sustenabila-. Potrivit ministrului, Romania trebuie sa adopte pana la sfarsitul anului in curs 60 de acte normative in vedrea armonizarii legislatiei cu cea comunitara, insa problema va fi rezolvata cu usurinta in conditiile in care actuala putere isi propune ca in doar doua zile de sesiune parlamentara extraordinara sa voteze nu mai putin de o treime din pachetul de legi privind integrarea.