Bucurestiul, Chisinaul si Bruxellesul ar putea impune Tiraspolului sactiuni economice complete daca autoritatile transnistrene vor continua sa persevereze in campania de epurare lingvistica si culturala ce afecteaza deja copiii de etnie romana a caror pregatire a fost sistata prin inchiderea a sase scoli cu predare in grafia latina. Romania si UE iau astfel act de decizia guvernului moldovean de suspendare a tuturor actelor guvernamentale ce reglementeaza activitatea agentilor economici din Transnistria care nu au relatii cu sistemul bugetar al Republicii Moldova, exporturile transnistrene fiind astfel oprite la granita cu Moldova. Potrivit ministrului de externe roman, Mircea Geoana, MAE va initia o serie de actiuni punctuale pentru ajutorarea acestor copii si demersuri pe langa UNICEF si Inaltul Comisar pentru Drepturile Omului si Drepturile Copilului de la ONU pentru a interveni in favoarea populatiei romane din Transnistria. Totodata, Romania in colaborare cu autoritatile comunitatii europene si ale Statelor Unite au in vedere extinderea listei cu persoane indezirabile care nu ar mai avea dreptul la vize in spatiul european si american. In prezent, gruparea ilegala de la Tiraspol, condusa de Igor Smirnov, se afla pe lista neagra a Washingtonului si Bruxellesului, 17 dintre liderii transnistreni fiind declarati persona non grata pe teritoriul Statelor Unite si Uniunii Europene.
Scenariu de trimitere a copiilor la studii in strainatate
Situatia copiilor de etnie romana si a parintilor lor arestati pentru ca s-au opus masurilor de epurare culturala ordonate de catre autoritatile transnistrene a ingrijorat la culme sferele diplomatice internationale si cele dambovitene, acestea din urma analizand in momentul de fata o serie de scenarii pentru a veni in sprijinul comunitatii romane, ale caror valori culturale si spirituale sunt amenintate de cruciada antilatina demarata de oamenii lui Smirnov. -Vom incerca sa venim cu solutii punctuale pentru copiii din Transnistria pentru ca ei sa urmeze scoala in conditii normale ca si pana acum-, a precizat, ieri, ministrul roman de externe, Mircea Geoana. -In cateva saptamani incepe noul an scolar. Acesti copii trebuie sa mearga la scoala in conditiile considerate de parintii lor ca fiind normale-, a mai subliniat Geoana, aratand ca in situatia in care autoritatile transnistrene vor persevera in mentinerea acestor restrictii, nu exclude -posibilitatea ca acesti copii sa poata studia si invata in limba si grafia latina in strainatate, inclusiv in Romania-. -Nu e o solutie definitiva, dar e vorba de niste copii care trebuie sprijiniti la nivel national si international, inclusiv in Romania-, a afirmat ministrul afacerilor externe. Ministrul a afirmat ca solutiile de sprijin privesc toate categoriile de copii, cu familii sau orfani. -Trebuie gasite formule de presiune si de dialog pentru a-i ajuta pe acesti copii. E un inceput de epurare lingvistica si culturala-, a sustinut Geoana, adaugand ca daca autoritatile transnistrene nu au grija de copiii de acolo, trebuie sa aiba grija comunitatea internationala. Seful diplomatiei romane a aratat ca au fost facute demersuri nu numai catre institutiile europene, cat si pe langa UNICEF si pe langa Inaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului si Drepturile Copilului, in vederea respectarii dreptului la educatie pe care copiii romani din Transnistria trebuie sa il aiba asigurat.
Dimensiunea geopolitica
Se pare ca atat partea romana, cat si actorii scenei politice internationale au luat in calcul mai curand mijloacele de presiune, ca instrumente premergatoare ale dialogului cu partea transnistreana. Potrivit lui Geoana, Bucurestiul a reactivat, alaturi de Washington si Bruxelles, situatia -unei posibile inaspriri si eventuale extinderi a listei cu persona non grata care nu mai au dreptul sa circule pe teritoriul acestor state-. -Acum un an, UE a introdus respectivele restrictii pentru conducatorii transnistreni, masura la care s-a raliat si Romania-, a aratat ministrul, mentionand ca inca nu poate sa precizeze dimensiunea noului scenariu – ce categorii de persoane vor afecta noul val de restrictii. Totodata, Geoana a anuntat ca, in prezent, partea romana poarta -consultari intense cu Bruxelles si Chisinau- pentru a stabili -dimensiunea economica si sociala a posibilelor masuri de sanctionare a Tiraspolului-. O decizie finala pe aceasta tema va fi luata in urmatoarele zile. Geoana adeclarat ca tara noastra analizeaza -cu simpatie- propunerile moldovene cu privire la blocarea exporturilor de marfuri venite din Transnistria, in special pentru produsele metalurgice si agroalimentare transnistrene. De altfel, pentru a stopa invazia cu produse contrafacute in Transnistria, autoritatile de la Chisinau au tiparit in Statele Unite un nou tip de certificate vamale, mai greu de falsificat, formulare de acest tip fiind trimise si Bucurestiului pentru a fi analizate, in vederea identificarii si asigurarii unui control strict al exporturilor transnistrene. Geoana a apreciat ca nu au fost propuse inca sanctiuni economice serioase, precum blocarea conturilor din banci, impotriva Transnistriei, aceste masuri nu sunt insa excluse, impunerea lor fiind conditionata de evolutiile din zona. Ministrul a mai precizat, totodata, ca problema transnistreana a fost evocata si la Moscova, in cadrul intrevederii premierului Adrian Nastase cu presedintele rus Vladimir Putin, convenindu-se ca -dialogul pe aceasta tema sa fie desfasurat in mod direct si nu prin intermediari, asa acum s-a intamplat pana acum-.
Tiraspolul isi vede nestigherit de incalcarea drepturilor omului
Administratia transnistreana a refuzat din nou sa inregistreze Liceul romanesc -Alexandru cel Bun- de la Tighina (Bender), a anuntat Nina Ghereg, directorul adjunct al institutiei, citat de BASA-press. Ea a declarat ca solicitarea de inregistrare a fost respinsa de nenumarate ori de catre administratia transnistreana, de fiecare data fiind invocate motive diferite.
Nina Ghereg a precizat ca, in urma restrictiilor economice impuse administratiei de la Tiraspol de catre Republica Moldova, incepand de la 1 august, parintii, profesorii si elevii liceului se asteapta ca militienii sa incerce sa preia controlul asupra institutiei, asa cum s-a intamplat la Ribnita.
-Chiar de dimineata, soferii de microbuze au fost anuntati sa nu circule pe strada din apropierea liceului, pentru ca artera va fi blocata-, a precizat Ghereg. -Cel mai mult ne ingrijoreaza faptul ca au trecut deja 17 zile de cand autoritatile transnistrene au pus in aplicare hotararea de inchidere a scolilor cu predare in limba romana, dar nimeni nu a intreprins nimic pentru a ne apara cu adevarat. Ne simtim parasiti, neajutorati, pentru ca toti se limiteaza doar la cuvinte-, a spus directorul adjunct al liceului.