Delegatiile romana si ungara care au discutat problemele minoritatilor nationale nu au reusit sa ajunga la un progres in privinta Legii statutului, desi acest act normativ a fost inclus intre chestiunile dezbatute de subcomisia mixta pentru minoritati.
-Romania a ridicat sapte probleme concrete pe care le pune Legea statutului, care va intra in vigoare pe 1 ianuarie 2002, la care partea ungara a dat raspunsuri evazive-, a declarat secretarul de stat in MAE, Cristian Diaconescu. -Suntem in acelasi stadiu in care ne aflam in momentul adoptarii legii-, a adaugat Diaconescu.
Cele sapte probleme ridicate de Romania sunt: asigurari ca legea a fost elaborata strict pentru pastrarea identitatii minoritatii maghiare si nu are scopul -de a se referi la modificarea granitelor istorice-; propunerea ca eliberarea legitimatiilor de maghiar sa nu se faca pe criterii etnice, ci pe baza profesionala sau functionala; legea sa nu fie valabila si pentru sotii sau sotiile maghiare si nici pentru alti membri ai familiei; nici o organizatie maghiara din Romania sa nu primeasca imputernicire pentru -a identifica persoanele pe criterii etnice-; Ungaria sa nu treaca la strangerea datelor pe teritoriul Romaniei; numarul muncitorilor romani care au dreptul sa lucreze in Ungaria sa nu fie limitat. Ultima problema ridicata de Romania este un moratoriu de aplicare a Legii statului.
Protocolul pe care cele doua tari intentionau sa il semneze nu a fost finalizat. Potrivit secretarul de stat in MAE roman, documentul -este convenit in proportie de 99%- si contine trei parti: consideratii generale, actiuni care au avut loc si recomandari care vor fi facute guvernelor de la Bucuresti si Budapesta.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane