Președintele Traian Băsescu a declarat, ieri, la Bruxelles, că România trebuie să treacă în Constituție, și nu în alt act normativ, prevederile privind bugetul și deficitul structural, din acordul convenit la summit-ul UE.
Președintele Băsescu a subliniat că una dintre prevederile acordului se referă la obligația statelor care aderă la acesta de a include în legislația națională angajamentul pentru "buget național echilibrat și în surplus", ceea ce înseamnă că deficitul structurat nu trebuie să depășească 0,5% din PIB.
?ê?£eful statului a menționat că actul normativ prevăzut în acord pentru înscrierea acestei prevederi, "în cel mai scurt timp", este "Constituția sau o lege echivalentă cu Constituția". El a precizat că introducerea prevederii în Constituție sau într-un act echivalent va fi constatată de Curtea de justiție a UE."România nu are act echivalent cu Constituția, și aici niciun politician nu ar trebui să se joace. (…) Take it or leave it", a mai spus Băsescu.
El a adăugat: "Uite cum a venit UE și pare a spune «Domnule președinte, pare să fi fost inspirat că ai trimis proiectul de revizuire a Constituției la Parlament". Președintele a spus că aceasta este o glumă.
"Spre desosebire de alte state care nu au făcut exercițiul reducerilor bugetare, noi am început acest exercițiu în 2010, nu este nicio abordare triumfalistă, dar să știți că România a înțeles înaintea altor state criza datoriilor suverane și a reacționat în acest sens", a adăugat șeful statului.
Partidele, informate de președinte
Președintele Traian Băsescu a declarat ieri că săptămâna viitoare va informa partidele cu privire la concluziile summit-ului UE, precizând că nu o va face prin hârtii, pentru că "oricum nu le citește nimeni".
"Săptămâna viitoare o să încerc să organizez o întâlnire cu partidele, și de la putere, și de la opoziție, să le prezint ce ar urma, pentru că s-ar putea ca partidele să spună «Nu vrem să fim în acest acord de guvernanță fiscală». Dacă așa hotărăsc partidele? Eu însă am informat Consiliul că România va merge în acest acord pentru că sunt două lucruri esențiale: în primul rând, chiar programele pe care noi le avem cu UE, BM, cu FMI sunt îndreptate către convergență, care ne îndreaptă către acest lucru", a spus Traian Băsescu.
Întrebat ce se întâmplă dacă partidele nu vor modificarea Constituției, Traian Băsescu a răspuns:
"Să privim lucrurile pozitiv, pentru că eu vă pot spune că, pentru noi, în primul rând politic este foarte important. ?ê?£tiți că se crease grupul celor 17, iar noi am avut o bătălie destul de grea și, ați văzut, cel puțin vreo patru ieșiri publice ale mele, dar nu numai atât am făcut pentru a nu ne trezi izolați și cred că am fost unul dintre politicienii care s-au bătut cel mai eficient pentru acest 17+n, cine vrea să vină".
Dragoș Stănculescu