Romanii sunt, in acelasi timp, si cei mai doritori europeni de a intra in UE, dar si cel mai slab informati in legatura cu implicatiile aderarii. Aceste informatii fac parte dintre concluziile unui sondaj realizat in tarile candidate de Comisia Europeana. Conform studiului im cauza, 72% din romani au o imagine buna sau foarte buna despre Uniunea Europeana, intrunind astfel cel mai mare procentaj dintre subiectii sondajului. Cei mai nemultumiti de Uniunea Europeana sunt estonienii, care au exprimat o parere favorabila despre imaginea UE in proportie de doar 27%. Alaturi de unguri, concetatenii nostri si-au exprimat si cel mai mare grad de incredere in Uniune – 75%. Cei mai sceptici in aceasta privinta sunt estonienii, cu un grad de incredere de 43%. De asemenea, 78% din romani considera ca integrarea in UE este un lucru bun, parere impartasita doar de 32% din estonieni si 34% din letoni.
Un alt domeniu in care romanii detin -suprematia- in sondaj este reprezentat de asteptarile si sperantele in legatura cu integrarea – 46 de procente mizeaza pe avantaje personale ca urmare a acceptarii tarii noastre in UE, iar 65% pe profitul pe care acest eveniment l-ar aduce Romaniei.
In contrast cu dorinta fiebinte de integrare, romanii se dovedesc codasii plutonului, la capitolul -cunostinte despre integrare-. Sondajul Comisiei Europene arata ca doar 28% din concetatenii nostri au stiut sa raspunda la noua intrebari de cultura generala de dificultate medie pe tema Uniunii Europene. Premiantii din randul statelor candidate au fost Polonia (47%), Malta (46%) si Slovenia (46%). In ansamblu, punctajul mediu dobandit de romani la sectiunea -cunostinte despre Uniunea Europeana- se ridica la nivelul de 3,96 (din 10 puncte posibile). In situatia de a sti putine lucruri despre integrare se mai afla ungurii (3,95), bulgarii (3,89), estonienii (3,84) si turcii (3,80). Cele mai multe puncte au acumulat, inca o data, polonezii (4,99) si maltezii (4,98).
Nivelul precar al cunostintelor in randul romanilor este motivat de lipsa de interes a acestora fata de principalele surse de informare. Numai 57% urmaresc zilnic buletinele tv de stiri, activitate careia i se conformeaza 69% din cetatenii statelor membre. In ceea ce priveste presa scrisa, romanii si-au adjudecat, inca o data, ultima pozitie – doar 16% apeleaza zilnic la aceste mijloace de informare, spre deosebire de 40% din locuitorii statelor membre.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane