Home Politic Romanii vor sa-i arunce la lada de gunoi a istoriei pe politicienii...

Romanii vor sa-i arunce la lada de gunoi a istoriei pe politicienii turnatori

DISTRIBUIŢI

Romanii si-au pastrat interesul vizavi de deconspirarea dosarelor de Securitate, inlaturand astfel suspiciunile ca -dosariada- este doar un subiect artificial, se arata intr-un sondaj de opinie realizat de CIVIS. 33% din cei chestionati s-au declarat interesati, iar 14% – foarte interesati de ce va aduce desecretizarea dosarelor fostei Securitati. Dezamagiti de noua fata a Monei Musca, mai mult de jumatate din romanii intervievati i-au sugerat deputatei sa cedeze locul din parlament unui alt membru liberal. Cat despre presedintele Traian Basescu, acesta si-ar pierde jumatate din incredere daca va fi pus in fata dosarului sau -ratacit- de Securitate.

Romanilor nu le mai pasa cine si ce a turnat, iar dosariada este doar un subiect alimentat artificial de presa – au fost primele reactii la desecretizarea arhivelor Securitatii. Dar deconspirarea fostilor colaboratori a mentinut interesul ridicat a 33% din romani. Mai mult, 14% s-au declarat nu preocupati, ci foarte interesati de efectele pe care le va avea desecretizarea dosarelor fostei Securitati, potrivit unui studiu realizat la sfarsitul lui august de Centrul de Analize si Investigatii Sociologice (CIVIS).

Romanii s-au aratat preocupati de tot ceea ce tine de deschiderea arhivelor, ba chiar vor rezultate imediate, -ca sa stim cine ne-a condus- – verificarea urgenta a tuturor ministrilor si parlamentarilor dupa ?ö89 (35%), deconspirarea activistilor PCR care au coordonat activitatea Securitatii (37%), publicarea listei cu toti ofiterii de Securitate (33%) si aprobarea legii lustratiei (30%). De fapt, pentru 36% din cei chestionati, in Romania se va trai in mai mult adevar odata cu deconspirarea colaboratorilor Securitatii.

Invinsii: Musca si Basescu

Pe tragerea la raspundere a personajelor care nu si-au recunoscut apartenenta ca agent sau colaborator al Securitatii pun mare pret 33% din romanii intervievati. Direct vizata este Mona Musca, care a recunoscut in ultimul ceas ca a semnat un angajament cu Securitatea. Ea a fost condamnata pentru fapta sa, gasita -extrem de grava- de 28% din romani si -destul de grava- de 36%. Mai mult de jumatate din cei chestionati au considerat ca Mona Musca ar trebui sa se dea la o parte si sa faca loc unui alt deputat din partea PNL, in loc de 29%, care o accepta ca parlamentar independent.

Acelasi tratament se anunta ca l-ar primi si Traian Basescu daca s-ar putea dovedi ca in perioada studentiei a fost colaborator al organelor de contrainformatii militare, asa cum a ramas consemnat in Registrul Jurnal pentru evidenta retelei informative din judetul Constanta. 53% din romani l-au avertizat pe seful statului ca nu ar mai avea incredere in vorbele dulci ale lui Basescu daca se va afla ca a colaborat cu Securitatea. Intre timp, doar 8% din intervievati au declarat ca vor crede neconditionat in presedinte, iar 31%, ca ii vor acorda -o oarecare- incredere.

Eroii deconspirarilor

Daca CNSAS, cel care ar trebui sa fie calaul fostilor colaboratori ai Securitatii, nu prea are succes la romani, liberalii au primit toate aplauzele pentru atitudinea lor in privinta deconspirarilor.

Romanii chestionati de CIVIS au raspuns ca au -oarecare incredere- (37%) si ca -nu prea au incredere- (33%) in activitatea CNSAS. La fel, 64% din cetateni au apreciat ca fiind proasta si foarte proasta alegerea PD de a nu se desparti de fostii ofiteri de Securitate din partid. Asa ca, fata de pedistii care au doar 14% din meritele luptei impotriva colaboratorilor Securitatii, liberalii sunt in top, apreciati de 23% din romani pentru insistentele in vederea deconspirarii.

SRI s-a bagat in viata politica

De implicarea SRI in viata politica romaneasca s-au aratat convinsi peste jumatate din cei chestionati, in timp ce procentul celor care cred in existenta unor agenti sub acoperire ai serviciilor de informatii in partidele politice este de 67%. Dar cand vine vorba de controlul exercitat de serviciile secrete si de societatea civila, 48% din romani au optat ca cele doua ar trebui sa se controleze reciproc, in vreme ce doar 8% ar da libertate SRI asupra societatii civile.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.