Home Politic Rus lupta deschis contra lui Iliescu

Rus lupta deschis contra lui Iliescu

DISTRIBUIŢI

Liderii organizatiilor PSD din Transilvania si Banat se vor reuni astazi pentru a finaliza programul privind restructurarea si modernizarea formatiunii, adoptat saptamana trecuta intr-o prima forma si imbunatatit intre timp cu anumite observatii. Proiectul -Reforma profunda a PSD-, initiat de pesedistii de Cluj Ioan Rus, Vasile Dancu si Vasile Puscas, a atras atentia pentru prima data asupra necesitatii descentralizarii puterii in partid. -Reformistii- s-au pronuntat impotriva revenirii lui Ion Iliescu la carma PSD, ceea ce a generat adevarate dezbateri in interiorul partidului, tulburand serios apele si asa agitate dupa esecul suferit in alegeri. In ciuda protestelor lui Iliescu si a declaratiei de razboi pe care i-a facut-o lui Rus, acesta din urma a continuat demersul de a impune programul de restructurare la nivelul tuturor membrilor de partid.

Documentul care urmeaza a fi adoptat astazi a fost completat cu modificari punctuale asupra Statutului PSD. Vasile Dancu, unul dintre initiatori, ne-a declarat, ieri, ca programul care va fi discutat in cadrul reuniunii este foarte complex. -Noi ne facem treaba in teritoriu chiar daca centrul are tendinta de a face zgomot-, a adaugat Dancu.

Modificarile de statut pe care le vor adopta astazi liderii PSD din Transilvania si Banat, in cadrul reuniunii, vizeaza eliminarea tuturor posibilitatilor de centralizare a puterii in partid. Practic, acestia cer o regandire a structurilor de decizie centrale si locale in asa fel incat sa permita o consultare rapida a vointei membrilor si sa respecte corect raporturile de delegare a deciziei.

Conducatorii, alesi prin alegeri preliminare

-Alegerile preliminare vor deveni singura modalitate prin care partidul isi desemneaza membrii in toate structurile de reprezentare-, se arata in programul de reforma care se discuta astazi de pesedistii din Transilvania si Banat. Potrivit documentului, presedintele formatiunii si toata conducerea centrala se vor alege prin vot direct.

Dupa esecul intelegerii cu PUR, liderii locali doresc acum sa reglementeze in statut si problema incheierii unor aliante. Ei vor ca deciziile in aceste cazuri sa fie luate doar dupa o consultare a tuturor organizatiilor judetene, iar aprobarea sa se realizeze pe principiul unanimitatii acestora. -Dreptul de veto al unei organizatii judetene poate bloca o alianta politica sau electorala, o fuziune sau o alta decizie importanta, aplicabile la nivel national-, se arata in document.

De asemenea, o alta prevedere importanta pe care liderii din Transilvania si Banat doresc sa o introduca in statut se refera la stabilirea programelor prioritare ale partidului, care sa se faca la Congres prin intermediul unor motiuni, dezbatute si votate in mod liber de catre delegati.

Problema UDMR

-Comportamentul UDMR este simptomatic in privinta flexibilitatii-, sustine documentul. Acesta arata ca unele din filiale PSD din Ardeal revendica faptul ca o serie de prevederi ale protocoalelor locale cu Uniunea sunt impuse de la centru.

O alta acuzatie venita de la filiale impotriva centrului este lipsa de transparenta in gestionarea relatiilor cu aliatii politici. -Negocierea este un proces ce se realizeaza de sus in jos, prin incheierea unui protocol la centru, si doar apoi se semneaza si cele teritoriale, de multe ori inainte de a fi transate la nivel teritorial litigiile intre organizatiile partenere ale protocoalelor-, se arata in programul cu pricina.

Liderii de organizatii mai atrag atentia ca si politica fata de minoritati si societatea civila este la fel de -supracentralizata-: -Privilegierea UDMR in comparatie cu alte forme de organizare a maghiarilor si a Partidei Rromilor ne-a indepartat tot mai mult de segmente importante ale societatii civile-.

Se cere debirocratizarea partidului

-Este nevoie de un audit organizational extern pentru a simplifica organizarea dupa modelul partidelor europene moderne-, se mai arata in documentul liderilor de filiala. Pesedistii s-au gandit astfel la reducerea numarului de vicepresedinti, distribuiti pe zone, si a numarului de departamente la nivelul Consiliului National. Acestia vor propune la viitorul congres al partidului realizarea unei Charte a social-democratiei romanesti.

Dancu: -Centrul este mic. Ramane un punct-

Vasile Dancu a apreciat, ieri, ca la asemenea program de restructurare a PSD s-ar putea adapta pana si Ion Iliescu. -Discutiile care au existat intre Ion Iliescu si initiatorii acestui proiect, printre care Ioan Rus, au fost niste faze de adaptare. La programul nostru s-ar putea adapta si domnul Iliescu-, a declarat Dancu. Intrebandu-l daca nu este posibil ca liderii din Transilvania si Banat ar putea pleca cu ideile partidului, si nu cu cele proprii, cum s-a intamplat la ultima sedinta a PSD, Vasile Dancu a spus transant: -O sa plecam tot cu ideile noastre. Altfel nu ne apucam de chestia asta. Centrul este mic, ramane un punct-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.