In mai putin de trei zile, Comisia pentru revizuirea Constitutiei si-a facut planul, adoptand ieri dupa-amiaza raportul final. Cu cativa pasi inainte, dar si multi inapoi, noua lege fundamentala va ajunge la sfarsitul lunii august la Sala Omnia a Senatului pentru a primi OK-ul alesilor din Camera Superioara. In ultima zi de lucru, Comisia Constitutionala nu a -inghitit- o serie de prevederi progresiste, refuzand modernizarea administrativ-teritoriala a tarii prin organizarea de regiuni – pe model european. -Comisarii constitutionali- nu au limpezit nici apele dintre politica si justitie, mentinandu-l pe ministrul justitiei in fruntea sfatului judecatorilor (Consiliul Superior al Magistraturii). Banii culesi de la cetateni pentru sanatate nu vor fi folositi exclusiv pentru sanatate (conform proiectului emanat ieri), iar prelungirea de catre instanta a arestarii preventive nu trebuie motivata. Proiectul de modificare a Constitutiei a pastrat – si dupa analizarea amendamentelor senatoriale – modificarile importante aduse de Camera Deputatilor, printre care marirea la cinci ani a mandatului presedintelui si separarea atributiilor celor doua Camere ale parlamentului.
PSD nu vrea regiuni europene in Romania
Pesedistii s-au opus ieri inscrierii in noua Constitutie a termenului de regiuni – unitati administrativ-teritoriale in care se pot reuni mai multe judete. Ultima decizie a PSD este ca Romania sa ramana pe loc, in forma actuala – desi organizarea pe regiuni, cu personalitate juridica, ar fi sporit sansele accederii la banii europeni. -Acest pas trebuie facut acum-, a aratat vicele democrat al comisiei, Emil Boc. Presedintele pesedist, Valer Dorneanu, a explicat insa ca nu se doreste reorganizarea administrativ-teritoriala a tarii. -Nu avem nici un gand sa reorganizam. Trebuia sa ne cream temeiul constitutional pentru asta. Daca voiam, o faceam acum-, a explicat el inchizand subiectul.
Dizolvarea parlamentului ramane la fel de complicata
Reprezentantii partidului de guvernamant au incercat insa sa simplifice procedura dizolvarii parlamentului de catre presedinte – actuala Constitutie impiedicandu-i in acest an sa faca anticipate. Opozitia nu a agreat insa amendamentul, ceea ce a facut ca textul sa ramana ca in forma actuala: o procedura complicata, cu doua respingeri guvernamentale succesive si un termen de 60 de zile.
Modificarile senatorilor
-Camera a facut un pas, Senatul l-a dezvoltat-. Astfel a caracterizat seful deputatilor si al Comisiei de revizuire, Valer Dorneanu, dezbaterile din aceasta saptamana. Desi nu au fost mutatii fundamentale, senatorii au determinat cateva modificari ale textului Camerei. Printre acestea: reglementarea prin lege organica a contenciosului administrativ (formula prin care cetateanul sa poata lupta cu statul), introducerea libertatilor economice si culturale, suspendarea presedintelui tarii o data cu punerea sa sub acuzatie pentru inalta tradare, limitarea sferei celor care ii pot trimite in judecata pe parlamentari, acest drept revenind doar Parchetului General, pedepsirea magistratilor care dau hotarari gresite din neglijenta, precum si judecarea litigiilor Curtii de Conturi de catre instante speciale. Tot ieri, Comisia a analizat si Legea referendumului, pregatind astfel din vreme terenul pentru intrarea in vigoare a noii Constitutii.