Candidatul UDMR la Președinția României, Kelemen Hunor, a declarat luni seara, în cadrul Galei de decernare a Premiilor Orban Balazs de la Târgu Mureș, că garanțiile instituționale precum e autonomia reprezintă calea pentru prosperitatea comunității, formată din maghiari, români și din celelalte națiuni.
‘Avem o strategie care se bazează pe faptul că cunoaștem trecutul, știm ce să facem în prezent ca să existăm în viitor. Când spun că avem o strategie regională pentru ținutul secuiesc subliniez acest lucru. Dorim să muncim pentru secui, fiecare cu ce poate se angajează pentru regiunea sa natală. Am rămas aici, pe aceste meleaguri care au aparținut odată înaintașilor noștri, am rămas aici deoarece vrem să îi creștem pe copiii noștri, vrem să avem un viitor pe aceste meleaguri, vrem să trăim și să muncim și să rămânem membri ai comunității noastre maghiare, vom lucra ca și cetățeni ai acestei comunități pentru conservarea culturii și limbii, pentru dezvoltarea comunității noastre ca și comunitate maghiară. Putem să vorbim aici despre autonomie culturală, autonomie teritorială, dar scopul nostru este să trăim ca și comunitate, împreună cu concetățenii noștri de naționalitate română. Vrem să convingem că garanțiile instituționale ca și autonomia înseamnă de fapt calea pentru prosperitatea comunității, comunitate formată din maghiari, români și celelalte națiuni care conviețuiesc’, a afirmat Kelemen Hunor, potrivit traducerii oficiale.
Liderul UDMR a susținut că, de asemenea, este foarte important să existe o identitate regională în ținutul secuiesc, deoarece aceasta „servește țara’. ‘Această identitate regională contribuie la conlucrare, colaborare, coexistență, respectarea culturii celeilalte națiuni, eventual învățarea limbii celeilalte comunități. Așa vom fi mai bogați (…) Trebuie să conlucrăm, pentru că numai astfel putem să fim autentici și numai astfel strategia noastră de viitor va fi una viabilă, fără de care nu se poate exista. Mulți se uită la secui parcă ar fi niște ciudați, dar nu sunt așa, sunt membrii unei comunități care dorește să supraviețuiască în așa fel încât să respecte pe ceilalți și să contribuie la prosperitatea întregii comunități’, a subliniat Kelemen Hunor.
La finalul manifestării, liderul UDMR a precizat presei că Uniunea știe ce dorește să facă în secuime și că acest lucru este proiectat pentru toți cei care trăiesc în această regiune, dar că este nevoie de dialog. ‘Știm ce vrem să facem în secuime, știm trecutul, știm prezentul și știm viitorul și respectăm trecutul, tot timpul ne bazăm și construim tot ce era și este de construit, așa cum face orice comunitate, respectând valorile trecutului, trăim și prezent și vrem să proiectăm acest viitor împreună cu toți cei care trăiesc în secuime, toți cei care trăiesc în aceste județe, în această regiune. Acest lucru se poate face prin dialog, îmi pare rău că astăzi încă nu a fost prezent președintele CJ (Mureș n.r.), fiindcă eu cred că această inițiativă de 3-4 ani trebuie dusă mai departe împreună. Sunt și români în această regiune care merită să fie premiați și lucrează pentru aceste județe, această regiune și cred în forța dialogului, în forța argumentelor, în forța găsirii soluțiilor prin aceste instrumente și doar prin aceste instrumente. Despre acest lucru am vorbit astăzi’, a spus Kelemen Hunor.