Home Politic Schimbarea la fata a PSD

Schimbarea la fata a PSD

DISTRIBUIŢI

Dupa o saptamana plina, cu intalniri, discutii contradictorii si agresive, amenintari cu demisii si reveniri, partidul de guvernamant incearca acum sa se linisteasca si sa-si construiasca o strategie viabila in perspectiva alegerilor generale din toamna. Cu un Iliescu care-i sufla permanent in ceafa si care-i urmareste fiecare miscare, presedintele PSD, Adrian Nastase, incearca, dupa esecul neasteptat de la locale, sa mai curete partidul, pe de o parte, iar pe de alta parte, sa dinamizeze activitatea cabinetului sau printr-o noua remaniere guvernamentala, a patra in ultimul an.

Cum interventiile lui Ion Iliescu din ultimul timp in problemele formatiunii pe care a fondat-o au dat peste cap calculele facute de conducerea PSD in ceea ce priveste pregatirea pentru alegeri, aceasta se vede acum nevoita sa renunte la o serie de lideri importanti. Iar o decizie in acest sens este asteptata chiar astazi, cand va avea loc o noua sedinta extraordinara a Delegatiei Permanente, inaintea careia, ieri seara, a fost consumata o alta discutie a lui Nastase cu seful statului.

Astfel, din cei 22 de membri ai Delegatiei Permanente nu vor ramane decat cinci-sapte. Vicepresedintii care-si vor pastra functia ar trebui ca, in conformitate cu propunerea lui Nastase, sa nu faca parte din guvern sau parlament, cu exceptia unui singur reprezentant din partea fiecarei institutii.

Presedintele PSD a dorit totodata ca structura Delegatiei Permanente sa cuprinda si vicepresedinti care sa reprezinte in mare parte teritoriul. Timp de o saptamana si jumatate, unii dintre cei vizati de modificarile care se vor face la nivelul conducerii PSD s-au gandit la pozitia care-i avantajeaza si care le va aduce mai multe beneficii, in special de imagine: ministru sau lider de partid. Ei au si marturisit ce prefera. Este cazul lui Mircea Geoana si al lui Victor Ponta. Daca primul doreste sa-si continue munca in fruntea Ministerului de Externe, Ponta doreste sa aiba vizibilitate la partid, ca vicepresedinte, renuntand astfel la postul de ministru delegat pentru aplicarea acquis-ului comunitar.

De asemenea, la sedinta de astazi liderii trebuie sa cada de acord asupra pastrarii sau desfiintarii postului de presedinte executiv al PSD, ocupat in prezent de Octav Cozmanca. Desi mai multe voci din partid au aratat ca functia cu pricina este inutila si ca nici macar nu este prevazuta in statut, Adrian Nastase a declarat recent ca aceasta trebuie mentinuta pana dupa alegerile generale, pentru ca si-a aratat utilitatea.

Dupa restructurarea partidului, remaniere guvernamentala

O data cu intrarea la apa a Delegatiei Permanente, Nastase intentioneaza sa remanieze si propriul Cabinet. O prima discutie in acest sens ar trebui sa se consume tot la sedinta programata pentru astazi. Cum in ultima saptamana au circulat mai multe informatii despre viitoarea componenta a Delegatiei Permanente, zvonurile nu puteau sa ocoleasca si problema remanierii. S-au vehiculat mai multe nume din guvern care ar urma sa fie trecute pe tusa, printre care cel al ministrului integrarii, Alexandru Farcas, al ministrului educatiei, Alexandru Athanasiu, al ministrului sanatatii, Ovidiu Branzan, precum si cel al ministrului muncii, Elena Dumitru. De altfel, chiar si presedintele executiv al PSD, Octav Cozmanca, a apreciat la un moment dat ca s-ar impune o remaniere in domeniile sociale – educatie, sanatate, munca si protectie sociala.

Vacaroiu se da exemplu pentru colegii sai de partid

Propunerea premierului de a separa activitatea de partid de cea de guvernare a fost apreciata de presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu. Acesta a sustinut ca, in cazul detinerii ambelor functii, dezbaterile din interiorul partidului ar putea suferi. -In momentul in care primul-ministru este si presedintele partidului, sigur ca viata de partid, dezbaterile in cadrul Delegatiei Permanente pot sa sufere, pentru ca, fiind subalternii primului-ministru, care este seful guvernului, membrii acesteia nu au curajul de a interveni si a-si spune punctele de vedere-, a afirmat Vacaroiu. El a amintit de faptul ca, in perioada in care a detinut functia de prim-ministru, nu era nici macar membru de partid. -Puteam fi, desigur, doar un membru de partid obisnuit-, a adaugat el. Potrivit lui Vacaroiu, o astfel de masura trebuie luata in viitor, incepand cu urmatoarea legislatura. El a adaugat, totodata, ca, in perioada ramasa pana la alegeri, -printr-o anumita restructurare la nivelul Delegatiei Permanente astfel incat sa se regaseasca, poate, un singur reprezentant al guvernului, lucrurile se schimba-. In ceea ce priveste afirmatiile facute joi de Adrian Nastase, vicepresedintele PSD s-a declarat intru totul de acord: -Presedintele PSD, chiar daca a dorit sa-si ia responsabilitatea vizavi de unele nereusite in alegeri – ma refer la unele municipii, pentru ca pe ansamblu lucrurile au mers bine -, sigur ca nu are cum sa o faca, pentru ca are o responsabilitate majora, urmeaza alegerile parlamentare si prezidentiale si principalul partid al Romaniei trebuie sa actioneze in forta-, a spus Vacaroiu.

El a apreciat ca din declaratia primului-ministru s-a inteles necesitatea de a se pune accent pe -revenirea- la valorile social-democrate, -acolo unde unii s-au indepartat si li se pare ca au ajuns prea sus, uitand ca PSD este un partid al celor multi, care trebuie sa fie aproape de oameni-. In opinia lui Vacaroiu, ceea ce s-a intamplat dupa alegerile locale – -avalansa de analize, de dezbateri- – s-a terminat deja.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.