Home Politic Schimbări la ierarhia PNL: vezi câți șefi vor fi și în ce...

Schimbări la ierarhia PNL: vezi câți șefi vor fi și în ce constă reforma internă a liberalilor!

DISTRIBUIŢI

Odată cu „abdicarea” lui Crin Antonescu de la cârma liberalilor, partidul va respira un aer proaspăt la nivel de conducere, iar Klaus Iohannis este pregătit să lărgească grupul de conducere pentru a nu mai exista doar o mică gașcă pretoriană în jurul președintelui formațiunii. Ca prim pas, la Congresul partidului, vor fi aleşi 31 de vicepreşedinţi în mod uninominal, şi nu pe listă. Preşedintele Comisiei de Statut a PNL, Cătălin Boboc, a anunțat marți secretarul general va fi propus de noul preşedintele PNL, iar numărul membrilor Biroului Politic va fi suplimentat.

Boboc a precizat că, în urma deciziei asupra Statutului PNL din comisia de lucru internă a partidului, se va renunța la formula de alegere a conducerii PNL pe bază de liste şi moţiuni. Astfel, cei 31 de vicepreşedinţi vor fi aleşi în Congresul PNL în mod uninominal, spre deosebire de actuala formulă, care prevede candidaturi pe bază de listă şi moţiuni pe care sunt aleşi preşedintele, vicepreşedinţii şi secretarul general al PNL.

Lidership lărgit

Atribuţiile executive ale vicepreşedinţilor vor fi stabilite ulterior Congresului, în cadrul Biroului Politic şi validate de Delegaţia Permanentă, în condiţiile în care anterior atribuţiile vicepreşedinţilor erau prestabilite la momentul alegerii în Congres. De asemenea, el a precizat că secretarul general al partidului va fi propus de preşedintele PNL şi validat în cadrul Biroului Politic. Totodată, Boboc a menţionat că vor fi membri de drept în noua formulă de Birou Politic Naţional liderii de filiale ai partidului, liderii şi viceliderii grupurilor parlamentare, preşedinţii comisiilor parlamentare permanente, primarii de municipii şi preşedinţii de consilii judeţene, liderul delegaţiei de europarlamentari PNL. Astfel, numărul membrilor Biroului Politic va fi semnificativ mai mare faţă de numărul actual, care include 15 vicepreşedinţi executivi, preşedinţi de consilii judeţene şi primari de mari municipii.

Negocieri între Iohannis și liderii din teritoriu

Noile modificări în viitoarea structura a PNL vin după ce președintele interimar al PNL Klaus Iohannis a participat marți la o serie de reuniuni regionale ale filialelor PNL, organizate la Palatul Parlamentului, în care candidații la funcțiile de conducere alese de congres își pot prezenta proiectele. Iohannis a vorbit cu liderii de filiale PNL din zona Sud, unele dintre cele mai influente, despre subiectul unificării dreptei, al aderării la PPE și al candidatului la prezidențiale. Iohannis a fost întrebat care este proiectul său liberal, în condițiile în care Călin Popescu Tăriceanu și Victor Ponta pun la îndoială calitatea sa de liberal.

„Am citit despre afirmația foarte interesantă a domnului președinte Ponta, cum că ar fi mai liberal ca mine. Reciproca nu este adevărată, eu nu sunt mai socialist ca domnul Ponta, dar pe de altă parte iată o metodă ușoară prin care PNL poate să primească funcția de prim-ministru. Dacă domnul Ponta este așa de liberal, îl invit să se înscrie în PNL. Oricum, se pare că a votat cu liberalii, deci ar fi interesantă această soluție”, a afirmat liderul PNL. Ulterior, Iohannis a fost întrebat care este ideea sa fundamental liberală pentru care va pleda în reuniunile PNL. „Ideile mele sunt acestea pe care vi le-am spus anterior și vom detalia evident în programul pe care îl voi prezenta după aceste consultări”, a mai spus liderul PNL. În cursul după-amiezii de marți au avut loc reuniunile regiunii București –Ilfov, urmată de cea a filialelor din Oltenia și a celor din Muntenia.

Fuziunea cu PDL, stabilită într-un congres comun

În ceea ce privește reforma din PNL, aceasta nu are nicio legătura cu fuzionarea cu PDL. Aceasta va fi discutată în Delegaţia Permanentă, nu în Statutul PNL. Senatorul Cătălin Boboc a menţionat că statutul noului partid de dreapta PNL-PDL va putea fi promovat într-un congres comun, după cel al liberalilor de la finalul lunii. Totodată, noul Statut al PNL aplică aceeaşi interdicţie de un an, prevăzută pentru cei excluşi din PNL de a reveni în partid, şi în cazul membrilor PNL care şi-au dat demisia din partid.

 

 

 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.