Cel mai critic punct din raportul comprehensiv de monitorizare a Romaniei dat publicitatii ieri de Comisia Europeana face referire la situatia din domeniul sanitar-veterinar. Comisia critica lipsa de masuri referitoare la siguranta alimentara, dar trage un semnal de alarma foarte serios privitor si la masurile intarziate din sectorul agricol.
Din cele sase -cartonase rosii- aratate de arbitrii de la Bruxelles, nu mai putin de patru sunt adresate sectorului veterinar: intarzieri foarte mari au fost inregistrate in indentificarea animalelor; ingrijorari serioase sunt exprimate si in privinta realizarii utilitatilor si procedurilor din cadrul punctelor de frontiera si in domeniul sistemului de control veterinar pe piata interna; in plus, tot in domeniul veterinar, semnale de alarma serioase se refera la sistemul de colectare a cadavrelor, la controlul bolilor endemice la animale (precum pesta porcina), dar si la sanatatea publica, amenintata de situatia existenta in societatile de procesare, mai ales in cazul procesatorilor de lapte.
Pe capitolul Agricultura, expertii CE semnaleaza mari intarzieri in infiintarea Agentiei de Plati si Interventii, vitala pentru plata subventiilor agricole, si in implementarea Sistemului Integrat de Administrare si Control.
Ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, ne-a declarat ieri ca situatia Romaniei nu este cu nimic diferita de cea a altor tari – de pilda Polonia – care inregistrau probleme similare consemnate in raportul comprehensiv al CE cu doar sase luni inainte de aderare.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane