Infruntarea dintre partidele coalitiei de guvernamant se duce in aceste zile si pe terenul Camerei Deputatilor, batalia avand ca miza fotoliul de presedinte al acestui for, lasat vacant in urma demisiei lui Adrian Nastase. Pana ieri, trei candidati isi disputau acest post: social-democratul Valer Dorneanu, liberalul Bogdan Olteanu si propunerea-surpriza a Partidului Conservator, Daniela Popa. Intalnirea capilor Aliantei si coalitiei programate ieri nu a mai avut loc, in schimb o intrevedere-surogat s-a tinut la Casa Dante, pentru a contura un plan de bataie, in cazul in care Partidul Conservator insista sa-si mentina propunerea pentru sefia Camerei.
Cu toate ca PSD da semne ca si-ar fi luat gandul de la castigarea presedintiei Camerei, aritmetica parlamentara ne arata ca o schimbare de macaz venita din partea conservatorilor sau a grupului minoritatilor nationale l-ar propulsa pe Valer Dorneanu in functia mult-dorita. PNL, PD si UDMR, care si-au manifestat dorinta de a-l sustine pe candidatul Aliantei, contabilizeaza doar 138 de deputati, numar insuficient pentru a castiga sefia Camerei. Astfel, cei 21 de parlamentari conservatori, alaturi de cei 18 reprezentanti ai minoritatilor nationale, vor face astazi jocurile la Camera. Calculele pot fi incurcate si de felul in care vor vota cei 12 deputati independenti.
Prin desemnarea Danielei Popa, Partidul Conservator a incercat inca o data sa forteze mana partenerilor de coalitie, jucandu-si cartea pana in al 12-lea ceas. Constienti ca, fara sustinerea conservatorilor, candidatul Aliantei nu va avea succes, partenerii de guvernare au incercat sa-i -seduca- si au acceptat-o pe Liliana Ghervasuc, la sugestia PC, in postul de presedinte al Loteriei Romane. In aceste conditii, deputatul conservator Daniela Popa si-ar putea indeplini cu succes rolul de iepure scos din palarie, pentru ca cerererile PC privind reinfiintarea Ministerului Controlului ar putea fi pe deplin satisfacute, chiar daca fostul ministru Bogdan Olteanu a negat ca ar fi fost puse astfel de conditii.
Indrazneala PC de a-si desemna propriul candidat pentru presedintia Camerei a dat nastere unui val de amenintari cu scoaterea de la guvernare. Pe rand, liberalul Ludovic Orban si democratul Cezar Preda au iesit ieri la atac si au avertizat Partidul Conservator sa-si retraga propunerea, in caz contrar fiind pasibili de excluderea din coalitie. Posibil castigator in cursa pentru sefia Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu si-a anuntat ieri demisia din functia de ministru pentru relatia cu parlamentul. Totusi, sustinerea de care se bucura Olteanu din partea premierului Tariceanu nu este in viziunea purtatorului de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, decat o incercare de a bloca accederea Monei Musca in functia de presedinte al Camerei Deputatilor.
Rezistenta coalitiei de guvernare va fi testata din nou astazi, odata cu votul din Camera Deputatilor pentru desemnarea noului presedinte al acestui for. Demisia lui Adrian Nastase a starnit orgolii atat din partea partenerilor din Alianta, cat si din partea conservatorilor, care au venit cu o contraoferta, sustinand-o pe Daniela Popa pentru sefia Camerei. Daca negocierile din coalitie nu vor fi incununate de succes, Alianta va sta cu mana intinsa pentru voturile grupului minoritatilor si ale deputatilor independenti, iar un al doilea tur de scrutin pentru presedintia Camerei este tot mai probabil.
Gestul nominalizarii Danielei Popa pentru functia de presedinte al Camerei Deputatilor a inflamat din nou spiritele din coalitia de guvernamant. Fie ca Daniela Popa a fost desemnata pentru a-i fi propulsata imaginea de om politic, fie ca este doar un instrument de santaj, conservatorii detin suficiente atuuri in negocierile din coalitie. Voturile PC, ale minoritatilor nationale si ale independentilor pot inclina greu balanta in favoarea candidatului Aliantei.
Amenintari liberale
Presedintele Ligii Alesilor PNL, Ludovic Orban, a amenintat Partidul Conservator cu excluderea de la guvernare daca nu va sustine candidatul liberal pentru Camera Deputatilor. -Si oricum, chiar daca va ramane Daniela Popa candidat, in turul doi ne inchipuim ca vor sprijini candidatul PNL, pentru ca, in caz contrar, trebuie sa isi faca bagajele si sa plece de la guvernare-, a avertizat Orban.
Prin jocul de glezne practicat in ultimele zile, Partidul Conservator a inregistrat deja o victorie: Liliana Ghervasuc, propusa de PC, a fost desemnata presedinte al Loteriei Romane. -Asa cum era si normal, reprezentantul guvernului – ministrul de finante – a respectat protocolul coalitiei si a acceptat o propunere competenta venita din partea Partidului Conservator, care gireaza aceasta pozitie-, a motivat ieri liberalul Bogdan Olteanu decizia numirii Lilianei Ghervasuc la Loterie.
Ludovic Orban a atras atentia ca prestatia Partidului Conservator in coalitia de guvernamant poate deveni de trista amintire, in cazul in care PC il va primi in randurile sale pe demisionarul Adrian Nastase. -Chiar si simpla discutie privind primirea lui Adrian Nastase in PC exclude instantaneu Partidul Conservator de la guvernare. De aici e numai un pas, si ne trezim ca PC il propune pe Adrian Nastase prim-ministru sau sef la Camera. Trebuie sa le aducem aminte ca Adrian Nastase a fost primul ministru al fostului guvern PSD si candidatul la presedintie al PSD. Adrian Nastase nu poate sa aiba loc in actuala coalitie guvernamentala-, a declarat Orban.
Olteanu da cioara din mana
Ministrul liberal pentru relatia cu parlamentul, Bogdan Olteanu, a anuntat ieri ca si-a prezentat demisia, in speranta ca va fi desemnat drept candidatul Aliantei pentru functia de presedinte al Camerei Deputatilor. -Nu doresc sa existe nici un fel de implicare a pozitiei mele ministeriale intr-o dezbatere si o decizie politice. Nu doresc sa afectez in vreun fel pozitia parlamentului, fie si prin impresia unei imixtiuni a puterii executive intr-o decizie ce tine de competenta legislativului-, a spus Olteanu. Postul sau de ministru va fi preluat de o persoana care va fi nominalizata de premierul Tariceanu, in urma discutiilor de la nivelul PNL si cu respectarea prevederilor din protocolul coalitiei. Potentiali candidati pentru inlocuirea lui Bogdan Olteanu sunt Titu Gheorghiof si Norica Nicolai. Chiar daca nu a fost desemnat drept candidatul Aliantei pentru sefia Camerei, Bogdan Olteanu a declarat ca, daca nu va castiga acest post, nu se va intoarce la activitatea ministeriala, preferand sa ramana pe bancile parlamentului ca simplu deputat.
PD si UDMR s-au exprimat pentru sustinerea candidatului liberalilor pentru sefia Camerei. La randul sau, liderul Uniunii, Marko Bela, le-a cerut conservatorilor sa se supuna intelegerii din coalitie. -As vrea foarte mult sa avem un singur candidat, deci toata coalitia sa aiba un singur candidat-, a declarat presedintele UDMR, Marko Bela.
Cezar Preda someaza PC sa-si retraga candidatul
Vicepresedintele democrat Cezar Preda le da conservatorilor un ultimatum pentru a se hotari daca sustin sau nu candidatul partenerilor de coalitie pentru presedintia Camerei Deputatilor. -Este inadmisibil ca un partid care participa alaturi de noi la actul de guvernare sa-si numeasca si candidat propriu pentru conducerea Camerei respective. Consider ca actuala coalitie trebuie sa aiba un singur candidat, si anume pe cel al Partidului National Liberal, asa cum ne-am inteles-, a afirmat Cezar Preda intr-un comunicat de presa. El a precizat ca PD va sprijini candidatul PNL, care este al Aliantei si trebuie sa fie si al coalitiei. -Aceasta duplicitate in care se adanceste PC trebuie sa inceteze imediat, iar luni (astazi – n.r.), in Camera, acest partid are datoria sa sustina un singur candidat, pe cel al Aliantei D.A. PNL- PD-, se arata in comunicatul de presa.
PSD: Tariceanu blocheaza candidatura Monei Musca
Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a declarat ieri ca premierul Calin Popescu Tariceanu, prin sustinerea lui Bogdan Olteanu, incearca din toate puterile sa blocheze candidatura deputatului liberal Mona Musca la sefia Camerei, unul din pionii presedintelui Traian Basescu in interiorul PNL. -In aceasta perioada au avut loc o serie de discutii si confruntari, situatia nu este deloc clara in coalitie in ceea ce priveste modul in care vor fi sustinute candidaturile. Se ofera posturi, iata, la Loteria Nationala, spre exemplu, care este greu de inteles, dar probabil exista o ratiune, ar urma sa compenseze din punct de vedere politic, si nu numai, o eventuala presedintie a Camerei din partea unui reprezentant al PNL-, a declarat Diaconescu. El a calificat demisia lui Bogdan Olteanu din functia de ministru drept o atitudine politica normala, -in conditiile in care exista determinarea domniei sale si a partidului pe care il reprezinta de a candida pentru functia de presedinte al Camerei Deputatilor-.