Ultimul raport de monitorizare prezentat de Pierre Moscovici, raportorul Romaniei la Uniunea Europeana, nu a fost atat de lipsit de surprize precum se astepta. Dimpotriva. In ciuda laudelor aduse Romaniei de catre Emma Nicholson, in calitatea acesteia de europarlamentar, la document au fost aduse 36 de amendamente. E drept, au mai mult rol de comentarii si precizari suplimentare, dar exista. Executivului de la Bucuresti i se recomanda sa nu propuna candidati pentru functiile europene din acele figuri politice autohtone care au cochetat la un momentat dat cu Securitatea sau cu coruptia. Un punct important pe lista de amendamente este si cel referitor la existenta inchisorilor CIA pe teritoriul Romaniei, problema care nu a fost nici pana acum clarificata. De asemenea, parlamentarii europeni recomanda aplicarea legilor, nu doar adoptarea lor, urgentizarea reformelor, dar si finalizarea procesului de retrocedari. Nici Rosia Montana sau proiectele de mediu nu au lipsit de pe agenda europarlamentarilor, dar nici problema minoritatilor si a divergentelor guvernului de la Bucuresti cu acele grupuri care cer autonomie. Bruxelles-ul recomanda o aplanare a conflictului, dar in conformitate cu principiile europene. Emma Nicholson a amintit, in cadrul dezbaterii pe marginea raportului, ca unul dintre principiile fundamentale ale Uniunii Europene este ideea de unitate nu numai a statelor membre, dar mai ales a cetatenilor din spatiul comunitar. Prin urmare, baroneasa considera ca atitudinea acelor state care au impus restrictii pe piata muncii pentru romani si bulgari ar trebui sa-si revizuiasca atitudinea.
Raportul va capata o forma finala pe 23 noiembrie, cand va fi votat de Comisia de Politica Externa a Parlamentului European, urmand apoi sa fie dezbatut si supus votului in plen pe 29 noiembrie.
Cum data aderarii a fost stabilita si reconfirmata chiar si prin raportul prezentat de Moscovici, teoretic, Romania nu are de ce sa se ingrijoreze. Singurii care isi manifesta inca scepticismul sunt acei parlamentari care se tem ca cele doua noi membre vor uita de refome, considerand procesul de integrare incheiat. In realitate insa, acesta abia incepe.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane