
Un nou arc de protejare infracțională peste timp: după ce senatoarea Florina Jipa l-a miruit pe Dan Șova la judecarea cererii sale de arestare, astăzi, această rușine a politicii românești și-a dat doctoratul în lingușeală. Evident că fără a fi pusă pe o listă, pe Florina Jipa nu ar vota-o, probabil nici rudele sale. Așa că, precum un lingău perfect, Jipa astăzi, de la tribuna Parlamentului, a criticat Direcția Națională Anticorupție, spunând că Oprea nu numai că avea dreptul la coloană oficială, dar avea dreptul și la trupe anti-tero care să-l însoțească. Asta, în timp ce la Digi 24 șeful DIICOT declara că în acest moment nu există pericol de terorism în România. Vă dați seama ce penibili sunt ăștia doi: Oprea și Jipa?
Florina Jipa este soția judecătorului pensionar acum, Cristian jipa, cel care l-a scăpat pe Sorin Ovidiu Vântu în dosarul FNI. Ei din familie știu cum să ajute infractorii din funcțiile pe care le ocupă.
Sorin Ovidiu Vântu s-a văzut, la finele anului 2003, în situația de a fi trimis în judecată, în calitate de inculpat, în dosarul FNA în care era acuzat de regretata procuroare Luminița Șega că, prin săvârșirea a două infracțiuni de instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, a prejudiciat Banca Agricolă cu 94.514.644.536 ROL (n.r. – prejudiciul s-a răsfrânt ulterior asupra statului roman, reprezentat de către AVAS, și se ridica în 2005 la peste 382,3 mld. ROL – suma constituind paguba certă creată și folosul de care a fost lipsit statul român până la data efectuării expertizei contabile). Procesul ajunge în instanță la judecătorul TMB – Sectia II-a Penala, Cristian Jipa, soțul senatoarei UNPR.
Clamând faptul că pe parcursul urmăririi penale i s-au încălcat anumite drepturi constituționale, Vântu a cerut instanței disjungerea cauzei FNA de cauza Banca Agricolă (BA) și retrimiterea acesteia din urmă la Parchet pentru confruntarea cu Gabriel Tișler. Surprinzător, judecătorul Cristian Jipa a acceptat regulile scenariului impus de SOV, hotărând disjungerea cauzei FNA de cauza BA și retrimiterea acesteia din urmă la Parchet pentru că trebuie confruntat cu Tișler deși acesta murise între timp așa cum scria în rechizitoriul cauzei (n.r. – fila 23). Fostul judecător Jipa are acum o pensie de peste 3000 EURO pe lună. Desigur!
Deși avea toate elementele pentru a lua o decizie temeinică și legală, după ce a amânat nouă termene consecutive luarea unei decizii, judecatorul Cristian Jipa, a dat, la data de 27 iulie 2004, un verdict unic în analele justiției. Subliniind faptul că -neregularitățile- invocate de Vîntu – în speță -încălcarea dreptului la apărare și a principiului legalității procesului penal – nu pot fi înlăturate de îndată (sic!) de către instanta prin acordarea unui termen în acest scop, judecatorul Jipa aprobă disjungerea cauzei BA de cauza FNA și restituie cauza BA la PÎCCJ – Secția de urmărire penală și criminalistică -pentru completarea urmăririi penale conform prevederilor procedurale.
Ministerul Public a făcut recurs la hotărârea instanței imediat. Ulterior însă, în mod inexplicabil, recursul a fost retras fără explicație, fapt subliniat într-o ordonanță de efectuare a unei expertize medico-legale pentru Sorin Ovidiu Vîntu, datată 3 noiembrie 2004 și semnată de Irinel Paun care l-a salvat pe Vântu pentru că avea piciorul rupt adică de procurorul-șef de birou la Secția de Urmărire Penală și Criminalistică (-Tribunalul Bucuresti – Secția a II-a Penală a dispus prin încheierea din 27 iulie 2004, pronunțată în dosarul 5653/2003 – definitivă, prin retragerea recursului, disjungerea cauzei referitoare la infracțiunile săvârșite în dauna Băncii Agricole SA și restituirea către PÎCCJ pentru completarea urmaririi penale-).
Dosarul Banca Agricolă al lui SOV a avut un parcurs sinuos. Vîntu e scos de sub urmărire penală în aprilie 2006 de DIICOT pentru ca în 2007 proaspătul Procuror General Codruța Kovesi(actual procuror șef DNA) să infirme soluția DIICOT-ului și împreună cu procurorii Marius Iacob (actual procuror șef adjunct DNA) și Horia Șelaru (actual judecător ÎCCJ) să reușească să unească toate cauzele din care Vântu fusese scăpat: FNI, FNA și BRS și deși acesta nu semnase nici măcar un petec de hârtie, să-l trimită în judecată și deși multe dintre fapte se prescriseseră acesta să fie condamnat în februarie 2015 la șase ani și patru luni de închisoare, apelul fiind încă pe rolul Curții de Apel.
Bineînțeles că numele judecătorului Cristian Jipa apare și în dosarul penal al lui Cătălin Voicu. Să sperăm că nu vom mai vedea tot figurile astea la toamnă.