Comoditatea senatorilor coalitiei guvernamentale a facut ca trei din ordonantele de urgenta ale guvernului, care modifica o lege organica, sa fie respinse de plen: ordonanta referendumului, cea privind alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului si cea vizand organizarea si functionarea guvernului.
Parlamentarii din arcul guvernamental, in ciuda telefoanelor si a mesajelor de convocare trimise celor peste 30 de colegi absenti, nu au reusit sa stranga cele 69 de voturi necesare pentru ca ordonantele sa poate trece prin Senat.
Lenea parlamentarilor coalitiei a avut, totusi, si o finalitate buna: legea privind consultarea populara a fost respinsa, blocandu-se astfel si amendamentul pesedistilor, conform caruia presedintele ar putea fi demis daca se intruneste majoritatea voturilor exprimate, care fusese aprobat de plen, in ciuda votului negativ din Comisia juridica. Simtind pericolul ca textul sa fie adoptat in forma impusa de PSD, democrata Maria Petre i-a cerut presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu, amanarea deciziei pe marginea legii referendumului si retrimiterea acesteia la Comisie, substratul fiind insa posibilitatea ca proiectul sa fie aprobat tacit, dupa expirarea termenului de 30 de zile.
In ciuda insistentei Mariei Petre, care la un moment dat chiar se pregatise sa paraseasca sala, in semn de protest fata de neluarea in considerare a propunerii sale, Vacaroiu a supus la vot proiectul, amenintand ca, -in lipsa altor propuneri prin care sa avansam un pas inainte-, va fi nevoit sa convoace o alta sesiune extraordinara, saptamana viitoare, sau sa dea in lucru Comisiei juridice textul, urmand ca, pana astazi, senatorii juristi sa vina cu un raport suplimentar. Santajul lui Vacaroiu a avut ecou chiar si in tabara aliatilor, care, gandindu-se ca ar putea sa li se scurteze si mai mult concediul, oftau ingandurati, nemaifiind asa de siguri ca vor sa sustina propunerea exprimata de Maria Petre in numele grupurilor coalitiei, in ciuda riscurilor. In urma votului, legea a picat.
Nemultumit de rezultatul sedintei maraton de ieri, in care, timp de peste sase ore, senatorii puterii au asistat neputinciosi la succesul opozitiei, liberalul Nicolae Vlad Popa a decretat manios: -Singura solutie sunt alegerile anticipate!-. -Sigur, exista si o deficienta in materie de mobilizare, dar parerea mea este ca problema tine de aceasta fragila majoritate-, a comentat senatorul PNL, minimalizand strategic importanta prezentei parlamentarilor coalitiei la sedintele plenului.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane