Membrii Comisiei juridice a Senatului au adoptat ieri un amendament la legea privind accesul la propriul dosar, prin care au eliminat în totalitate posibilitatea ca preoții să fie verificați de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS).
Pavăză
Amendamentul de eliminare a preoților din categoria persoanelor ce pot fi verificate de CNSAS a fost aprobat cu cinci voturi "pentru" (PSD și PRM), două "împotrivă" (UDMR și PD-L) și o abținere, venită din partea senatorului PNL Norica Nicolai. Vicepreședintele Comisiei juridice, Șerban Nicolae, a argumentat decizia Comisiei prin referire la respectarea autonomiei cultelor față de stat. Cu toate acestea, senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs a precizat că preoții care au colaborat cu Securitatea i-au trădat pe enoriași și Biserică, prin urmare "nu există motive pentru excluderea lor dintre categoriile verificabile". Senatorul UDMR a susținut totodată că argumentul lui Nicolae este "pueril". Prelații și-au găsit însă un aliat în persoana senatorului PRM Verginia Vedinaș, în opinia căreia "autoritățile statului pot dispune măsuri pentru toate categoriile sociale care au făcut poliție politică, însă cu excepția preoților". "Biserica nu trebuie să fie murdărită", a fost concluzia surprinzătoare a senatorului PRM. În schimb, senatorul PD-L Constantin Gheorghe a susținut că din legea CNSAS nu trebuie eliminată categoria preoților, "atâta timp cât în această zonă s-a dovedit că au existat colaboratori".
Nepăsare
Comisia juridică nu a luat în calcul datele CNSAS, care avertiza, în urmă cu două săptămâni, că numărul preoților turnători este "apreciabil". Până la momentul de față, Colegiul a dat verdicte de colaboratori pentru Nicolae Corneanu, arhiepiscop al Timișoarei și mitropolit al Banatului, Pimen Zainea, arhiepiscop ortodox al Sucevei și Rădăuților, Andrei Andreicuț, arhiepiscop ortodox de Alba Iulia, Casian Crăciun, episcop al Dunării de Jos, și Calinic Argatu, episcopul Argeșului, dar și pentru Sandi Mehedințu, preot paroh la Biserica Colțea din București. Poetul Mircea Dinescu, membru al CNSAS, dezvăluia în urmă cu un an că există o listă de "16 suspecți – oameni cu funcții importante în Biserică", ale căror dosare au fost arse pentru a se evita deconspirarea.