Febra Internetului a cuprins si politica romaneasca. Constienti de faptul ca Internetul le permite sa abordeze un numar mai mare decat mijloacele clasice de posibili votanti, partidele si-au pus specialistii IT la munca si, dupa puteri, au inceput sa construiasca site-uri. Grafica respectivelor pagini web este gandita, intotdeauna pentru a respecta simbolistica traditionala caracteristica fiecarui partid in parte. Astfel, site-ul PSD este rosu-alb-albastru, in timp ce pagina web din custodia UDMR respecta laitmotivul coloristic al drapelului maghiar (rosu-alb-verde).
Scheletul pe care este construit un site de partid este unul standard. Cybercititorul se poate informa, in general, despre structura respectivei formatiuni politice, despre conducerea sa sau despre documentele programatice. Totusi, indiferent cat efort au depus realizatorii respectivelor pagini web pentru a creiona o imagine cat mai favorabila -clientilor- care i-au angajat, site-urile nu reusesc sa acopere cusururile politicienilor, devenite uneori stereotipe, astfel incat alegatorii s-au familiarizat, in cele din urma, cu ele. Un bun exemplu, in acest sens, este Ion Iliescu, care, alergic la acuzatii de genul -aparatcik- sau -criptocomunist- si-a pavoazat pagina web cu o biografie de adevarat disident din perioada luptei de clasa
Adrian Nastase, star pe site-ul PSD
Site-ul PSD (www.psd.ro) detine suprematia in randul paginilor Web pe care partidele romanesti le pun la dispozitia internautilor. Din punct de vedere tehnic, nu i se poate reprosa mai nimic. Poliglotii pot accesa, pe langa versiunea in limba romana si pe cele in engleza, franceza sau germana. Site-ul tricolor (rosu-alb-albastru) este actualizat aproape zilnic, astfel incat cybercititorii beneficiaza in permanenta de informatii proaspete in legatura cu social-democratii. De pe pagina de intrare, din dreapta, site-ul este vegheat de zambetul hollywoodian al sefului PSD, Adrian Nastase. Pagina de web a partidului de guvernamant este, de asemenea, foarte bine sistematizata: sectiunile se incarca rapid si sunt impartite pe diferite domenii: prezentarea partidului, statutul, programul politic, organizare, documente (exista aici si o arhiva a fostului PDSR), publicatii, presa si modul in care doritorii pot intra in contact cu reprezentantii PSD. In ceea ce priveste aceasta ultima sectiune, exista totusi o scapare: adresa de e-mail nu a fost actualizata dupa fuziunea PDSR – PSDR, astfel incat ea a ramas, in continuare, [email protected].
Albumul foto inclus de realizatorii site-ului in sectiunea intitulata -presa- contine o arhiva de instantanee in care prim-planul este aproape intotdeauna adjudecat presedintelui PSD, Adrian Nastase. Un punct in minus al acestei sectiuni poate fi considerata atmosfera exclusiv oficiala surprinsa de fotograf, ceea ce da privitorului senzatia ca cei imortalizati de camera digitala stiau dinainte momentul in care butonul acesteia urma sa fie apasat. Din acest punct de vedere, se poate spune ca spontaneitatea nu face parte din trasaturile definitorii ale social-democratilor.
Un alt -minus- al site-ului PSD consta intr-o oarecare redundanta in ceea ce priveste documentele publicate. De exemplu, Programul de guvernare 2001-2004 poate fi accesat pe doua filiere: atat din sectiunea -Documente-, cat si din -Publicatii-.
Membrii structurilor de conducere ale PSD nu beneficiaza de o prezentare in site. Exista o singura lista, in care sunt nominalizati sec componentii Biroului Executiv Central al partidului. Unicul CV existent este cel al sefului din Kisseleff nr. 10, Adrian Nastase. De aici, cybercititorii pot afla ca actualul premier nu este doar jurist, ci si absolvent al Facultatii de Istorie-Filosofie a Universitatii Bucuresti, promotia 1978. De asemenea, realizatorii site-ului nu uita sa specifice ca Adrian Nastase este -autor a peste 150 de studii de Drept international, publicate in reviste din tara si strainatate si a peste 140 de comunicari si expuneri prezentate la intalniri internationale-. De asemenea, am aflat cu surprindere ca seful Executivului este si autorul unei carti intitulate -Umor parlamentar-, publicata in 1996.
Iliescu si-a tras biografie de disident
Site-ul prezidential cel mereu vanat de hackeri naravasi (www.presidency.ro) este impregnat, cum era de asteptat, de personalitatea iliesciana. Figura presedintelui, prezenta de la prima pagina, este laitmotivul care acompaniaza majoritatea informatiilor. -Va chem alaturi de mine-, sub deviza -Alaturi de oameni, impreuna cu ei-, ne ispiteste Iliescu de la intrarea in site. Fotografiile barbatului de stat au fost astfel alese incat sa sugereze tineretea, dezinvoltura, atitudinea de -baiat bun-, parca pentru a acoperi oarece complexe. Iliescu este mereu degajat, relaxat, zambitor: ba saluta voios cu mana pe sus, ba arunca priviri jucause si complice, iar o data chiar ne priveste dintr-o postura a la Clark Gable, cu haina aruncata studiat-neglijent pe umar si o mana in buzunarul pantalonilor. Paginile de web, pe fond de diferite nuante de albastru, au versiuni in engleza si franceza, sunt aduse la zi, cuprinzand cam toate cuvantarile iliesciene de la preluarea mandatului, inclusiv recentul discurs prezidential catre ambasadorii Romaniei in strainatate. Au fost omise, cu pudoare justificata, doar unele referiri mai patimase la proprietatea privata, capitalism sau americani.
-Un militant autentic pentru libertate si democratie-
Ceea ce atrage atentia la site, mai mult chiar decat discursurile presedintelui, este biografia acestuia, care l-ar umili cu siguranta si pe Vaclav Havel. Din sectiunea -Curriculum Vitae- reiese ca Iliescu a fost una dintre cele mai mari amenintari la adresa Imperiului Rosu. -Este omul despre care, inca din anii dictaturii ceausiste, se vorbea cu speranta si incredere, ca despre principalul oponent al totalitarismului… a fost un militant autentic pentru libertate, dreptate si democratie-, pot afla vizitatorii tineri ai site-ului, nefamiliarizati cu cariera presedintelui. Acele puncte din biografia prezidentiala mai discutabile au fost convertite conform noilor deziderate de integrare euroatlantica. Luam cunostinta astfel ca, in 1956, presedintele de astazi -a fondat Uniunea Asociatiilor Studentesti din Romania, organizata dupa modelul uniunilor nationale ale studentilor din tarile europene-. Probabil dintr-o eroare regretabila a autorilor site-ului, nu vom sti niciodata care sunt tarile europene respective. In anii *70, conform biografiei oficiale, Iliescu se gasea din nou pe baricade. Ca secretar al CC al PCR, ni se spune, s-a opus manifestarilor cultului personalitatii si revolutiei culturale, drept pentru care a fost acuzat de -deviere intelectualista-. El a fost -in permanenta- sub supravegherea Securitatii, decisa -sa-i controleze si sa-i limiteze posibilitatile de comunicare-. Insa spiritul liber invinge orice vitregie. -Cu toate acestea, personalitatea dlui Ion Iliescu a devenit din ce in ce mai cunoscuta in randurile unor largi medii profesionale si sociale din Romania, precum si din strainatate.- Dupa atatea incercari ale vietii, viitorul sef de stat a simtit si nevoia unor ocupatii mai relaxante. In anii *80, ne povesteste C.V.-ul, Ion Iliescu a fost presedinte al Federatiei Romane de Caiac-Canoe.
www.basescu.ro – un site incremenit in alegerile din 2000
PD nu a avut site o buna perioada de timp. Nu-i nimic, a avut si inca mai are Basescu. Ca nu a mai fost actualizat de la alegerile locale din 2000, nu conteaza. In momentul in care ai accesat adresa www.basescu.ro, vocea puternica a actualului sef din PD iti invadeaza canalele auditive: -Recunoaste ca nu era mai bine inainte. Nici acum nu ti-e bine. Dar esti liber. Liber fiind, te-ai ales cu dreptul de a spune ce gandesti. Gandeste-te bine. Cu ce te alegi daca nu votezi?-. -Subtilul- silogism este, insa, incomplet, pentru ca experimentatul navigator, in prezent politician, omite sa explice cu ce te alegi daca (il) votezi. -Scaparea- respectiva nu este remediata nici in celelalte locatii ale site-ului. Capitole ca -program politic- sau -strategie- lipsesc cu desavarsire. De fapt, intreaga pagina web este construita dupa chipul si asemanarea imaginii politice a lui Basescu: imperativa, sarcastica (mai ales in ceea ce-l priveste pe fostul contracandidat al sau la fotoliul de edil-sef al Capitalei, Sorin Oprescu), presarata cu acel gen de umor care nu-ti solicita prea mult efort intelectual pentru a-l -procesa-.
Site-ul este construit pe doua sectiuni, intitulate -Turul I- si (inevitabil) -Turul II-. O precizare: pe pagina principala, alaturi de aceste doua link-uri, se afla la loc de cinste un slogan care anuleaza efectul mesajului auditiv: -Ai votat destul. La treaba!-.
Dupa ce ai asteptat destul de mult timp sa se incarce sectiunea destinata turului I, simti o doza de dezamagire. Singura imagine pe care o vezi este cea a lui Basescu, avand de-asupra capului doua roti asemanatoare celor folosite la sistemul de scripeti. Pe una dintre ele scrie -Treaba ta e sa votezi ce trebuie-, in timp ce prin intermediul celeilalte Basescu te asigura ca treaba sa e Capitala. Daca ai inspiratia sa misti cursorul in jurul bustului actualului sef PD, poti imprima bratelor sale o miscare pe verticala, cu atat mai haioasa cu cat restul corpului ramane imobil.
Sectiunea intitulata -Turul II- are si ea un mesaj electoral auditiv. O voce de copil iti spune incetisor: -Traian Basescu. Nu-l opli din dlum!-. In rest, cea mai mare parte din link-ul respectiv este ocupata de caricaturi. Intr-una dintre ele un indicator auto cu doua tablite sugereaza fiecarui candidat din turul secund al alegerilor locale -locul potrivit-: Basescu la Municipiu, Oprescu la Municipal.
Site-ul PD (www.pd.ro), lansat de curand in noua varianta, nu are nimic din originalitatea voita a paginii web dedicata lui Traian Basescu. Se poate spune ca este un site chiar tern, fara fotografii sau gaselnite grafice. Nici macar nu este inca definitivat, sectiunile -Materiale pentru presa-, -Forum- si –Contact- fiind si in acest moment in constructie.
UDMR are un site tricolor: rosu-alb-verde
UDMR are alocate doua site-uri, in functie de limba pe care cybercititorul o prefera. Astfel, daca internautul este vorbitor de limba maghiara, trebuie sa tasteze www.rmdsz.ro. Daca prefera varianta in limba romana, trebuie sa apeleze la adresa www.rmdsz.ro/roman. In ambele cazuri, culorile folosite in grafica paginii web a Uniunii sunt cele ale drapelului Ungariei: rosu, alb si verde. Structura site-ului este, in mare, cea clasica: documentele programatice ale UDMR, rezultatele obtinute la alegerile din anul 2000, precum si o scurta prezentare a formatiunii politice conduse de Marko Bela. La rubrica -Demnitarii UDMR- exista o lista cu grupurile parlamentare, precum si cu membrii organismelor de conducere din teritoriu ale partidului.
Un element de noutate poate fi gasit in sectiunea -Diverse-, unde exista linkuri catre site-urile principalelor publicatii din Romania, atat cele redactate in limba oficiala, cat si cele in limba maghiara. Alte linkuri din aceasta sectiune directioneaza cybercititorul catre biblioteci virtuale sau spre site-uri nationale si regionale.
De curand, aspectul grafic al site-ului a fost imbunatatit prin includerea de fotografii ale figurilor marcante ale Uniunii care s-au remarcat prin declaratii politice sau activitate parlamentara. Cybercititorul are, de asemenea, posibilitatea de a se abona la Buletinul Informativ pus la dispozitie de UDMR via e-mail.
La intrarea in sectiunea -Alegeri 2000-, internautul este intampinat de figura zambitoare a lui Gyorgy Frunda, candidatul Uniunii in alegerile prezidentiale. Actualul senator UDMR poarta un costum de jeans si pozeaza in pozitia brevetata acum cateva zeci de ani de James Bond, cu mana in buzunar si aratatorul mainii drepte indreptat sugestiv catre cybercititor.
Vadim ii trimite mesaje -fratelui- George W. Bush pe Internet
La intrarea in site-ul PRM (www.romare.ro), te intampina, alaturi de sigla partidului, vulturul cruciat, fotografia lui Vadim Tudor, extrem de zambitor, cu siguranta tras in poza inainte de scandalul Reza Kaja. De altfel, site-ul are doua sectiuni: persoana lui Vadim si justificari cum ca PRM n-ar fi un partid extremist. La loc de cinste, cu trimitere de pe prima pagina, se afla celebrul mesaj transmis dupa alegerile prezidentiale din SUA de catre Vadim fratelui intru credinta George W. Bush, cu varianta in romana si engleza. -Ca un bun crestin si fiu al unui pastor baptist trecut in randul celor drepti, m-am rugat pentru victoria dvs. si a mea-, marturiseste piosul presedinte PRM. -Nutresc speranta ca veti conduce glorioasa natiune americana timp de doua mandate constitutionale-, continua Vadim, in dezacord total cu ceea ce scrie despre -glorioasa natiune- in oficiosul partidului. El incheie cu aluzii care nu pot fi pricepute integral decat de la protestant la protestant: -PS – Frate George, te rog sa citesti psalmii 23 si 91. Dumnezeu fie cu tine!-. Altminteri, alaturi de poza vadimista, se afla o intrebare retorica: -De ce Vadim Tudor?-. Cateva raspunsuri sunt schitate, totusi, pentru neinitiati: -Dupa 1989, C.V. Tudor a reluat traditia politica a lui Eminescu si Iorga-, -pentru ca este un spirit european-, -pentru ca propune un program punctual si eficient, incluzand o strategie pentru redresarea economiei-. In ceea ce priveste doctrina PRM, pagina de web ne lamureste: -Din punct de vedere al ofertei economice, este un partid de centru-stanga, dar din punct de vedere politic, unul de centru-dreapta-
Site-ul taranistilor e in sarbatoare
Daca in legatura cu stampila si antetul PNTCD lucrurile sunt inca neclare, paginile de web au ramas cu siguranta in administrarea gruparii Ciorbea. La www.pntcd.ro, vagi amintiri despre oamenii lui Marga se mai pastreaza pe la -arhiva- (vechi conferinte si declaratii de presa) sau, mai nou, ei sunt prezenti la capitolul infierari si rafuieli, in luarile de pozitie ale lui Ciorbea. In deschiderea site-ului, te intampina pozele lui Mihalache, Maniu si Coposu si anuntul despre aniversarea a 75 de ani de existenta taranista, 1926-2001. Pe 30 septembrie, gruparea Ciorbea va serba la Sala Palatului fuziunea de odinioara dintre taranistii lui Mihalache si nationalii lui Maniu. Ceva mai jos, o pata rosu-aprins, care contrasteaza puternic cu fondul de baza, in alb si albastru: o sigla PSD, alaturi de secera si ciocan. Explicatia: -Puterea foloseste metode staliniste-. Semne indirecte ale dezastrului taranist se pastreaza si la sectiunea -organizatii teritoriale-, unde majoritatea filialelor judetene sunt trecute fara liderii care au parasit partidul. Site-ul, bine articulat si cuprinzator, are si o parte de dialog cu vizitatorii. Ei sunt chemati sa raspunda daca sunt sau nu de acord cu schimbarea numelui partidului. Au raspuns in jur de 60 de oameni, cei mai multi impotriva, semn ca o mana de fideli a ramas.
Ministrii Cabinetului Nastase si-au afisat hobby-urile pe Internet
Pagina web a Guvernului (www.guv.ro) arata si functioneaza intr-un mod care indica fara echivoc faptul ca a fost construita de profesionisti. Intr-adevar, in subsolul sectiunii de intrare este mentionat ca acest site este administrat de Ministerul Administratiei Publice. Baza de date este foarte bine pusa la punct, mai ales in sectiunea referitoare la legislatie. Partea dedicata primului-ministru este identica cu CV-ul lui Adrian Nastase din site-ul www.psd.ro. Toti membrii Cabinetului beneficiaza de o prezentare detaliata, in ceea ce priveste atat datele personale, cat si activitatea profesionala. Aflam, astfel, ca ministrul integrarii, Hildegard Carola Puwak, a fost nominalizata pentru anul 2000 in prestigiosul catalog -Who*s who- of Professional Business Women si -Women of the Year 2000- sau ca ministrul justitiei, Rodica Stanoiu, este mare amatoare de rugby si patinaj.
Site-ul Guvernului mai cuprinde o sectiune intitulata -Vizitati Romania-, care include linkuri catre paginile web referitoare la Imnul tarii noastre, la drapel, la partidele politice, la turism, precum si la investitiile straine. De asemenea, foarte multi bytes sunt ocupati de o prezentare a Uniunii Europene si a diferitelor institutii apartenente la aceasta.
Liberalii vor sa concureze PSD si pe Internet
Site-ul liberalilor este momentan in reconstructie. Realizatorii sai ne-au anuntat, insa, ca lansarea noii pagini web va fi facuta in maximum doua saptamani. Judecand dupa proiectul pe care acestia ni l-au prezentat, se pare ca noua varianta a site-ului PNL se anunta o concurenta serioasa a paginii PSD. Liberalii intentioneaza sa-si introduca in site chiar cateva elemente originale: un motor de cautare, o arhiva completa a documentelor de partid atat din perioada de pana in 1947, cat si din intervalul de timp 1990-2001, precum si un forum. Prioritatea absoluta a realizatorilor este realizarea unei mai bune comunicari intre centru si filiale prin intermediul paginii web, respectiv prin e-mail. De asemenea, liberalii vor tine cont si de impresia artistica, insistand pe designul noii locatii web. Culorile dominante vor fi galben si albastru, in concordanta cu sigla partidului. Spre deosebire de PSD, PNL intentioneaza sa puna in valoare prin site cat mai multe personalitati din conducere si vor pune la dispozitia cybercititorilor scurte CV-uri ale tuturor membrilor din Biroul Permanent, precum si ale parlamentarilor acestei formatiuni politice.
Deputatii, mai actualizati decat senatorii
La capitolul pagini de web, deputatii stau mai bine decat senatorii, cel putin la sectiunea aducerii la zi a informatiilor. Pe site-ul Camerei Deputatilor (www.cdep.ro) se gaseste inclusiv programul legislativ pe ziua in curs. Aici se afla tot ce se poate sti despre alesii din Casa Poporului, de la distributia in teritoriu, activitati ale deputatilor in circumscriptiile lor electorale, interpelari, legi mai noi si mai vechi, acceptate sau respinse, pana la membrii proaspat alesi ai Biroului Permanent, cu fotografii. Printre toate acestea, curiosul poate gasi si Programul de guvernare pentru perioada 2001-2004, care cuprinde oferta electorala a fostului PDSR, acum PSD, desi alesii au felurite nuante politice. Colegii senatori (care pot fi gasiti la www.senat.ro) se afla de obicei cu doua zile intarziere in privinta actualizarii. In alta ordine de idei, si ei se remarca prin bogatia informatiei puse la dispozitia vizitatorilor. Pe prima pagina, chiar sub denumirea institutiei, troneaza trimiterea la Declaratia Senatului cu ocazia Zilei Europei.