Experienta alegerilor locale, destul de traumatizanta pentru partidul de guvernamant, i-a determinat pe social-democrati sa vina cu tot felul de propuneri menite sa imbunatateasca sistemul de selectare a candidatilor la scrutinul din toamna. Inainte de dizolvarea Delegatiei Permanente a PSD, Adrian Nastase lansase ideea ca cei care vor fi inscrisi pe listele parlamentare sa fie desemnati in urma unui scrutin intern la nivelul organizatiilor judetene ale partidului, idee care a fost insa primita cu mari rezerve de catre cei vizati, multi catalogand-o drept un experiment riscant pentru care membrii partidului nu sunt pregatiti. Oricum, totul a ramas la stadiul de propunere. Acum, Institutul de politici social-democrate -Ovidiu Sincai-, condus de pesedistul Adrian Severin, a venit cu un proiect pe aceeasi tema ce urmeaza sa fie transmis spre dezbatere tuturor partidelor parlamentare. Sistemul de alegeri preliminare in interiorul partidului ar trebui sa serveasca drept surogat pentru sistemul votului uninominal, respins de catre alesii PSD, in cadrul discutiilor de modificare a Legii alegerilor generale.
Conducerea centrala isi pastreaza dreptul la locurile eligibile
Autorii raportului -Alegeri primare in partide – componenta a clasei politice- propun adoptarea unui sistem mixt de selectare a candidatilor prin organizarea de alegeri interne, listele finale de candidaturi urmand sa fie stabilite de conducerile centrale si organizatiile locale ale partidelor, presedintele avand drept de veto. Inspirat din modelele spaniol si german, sistemul prevede ca, pentru parlament, 25% din candidati sa fie desemnati de catre conducerea centrala, 25% de catre conducerea judeteana, 25% de catre organizatiile judetene de tineret si 25% de catre organizatiile judetene de femei. Selectarea aspirantilor la forul legislativ prin aceasta modalitate ar oferi mai multe sanse membrilor de partid de la nivel local sa acceada in functii publice si ar spori transparenta procesului de desemnare a candidatilor. Cu toate acestea, conducerile centrale ale partidelor isi pastreaza dreptul de a desemna candidati pentru posturile eligibile din judet, chiar daca este vorba despre oameni care nu prea au legatura cu circumscriptia in care candideaza. Autorii raportului spun ca exista personalitati in fiecare partid care sunt absolut necesare bunei functionari a acestora, fara ca ele sa fie foarte implicate in politica locala. De asemenea, conducerile centrale vor avea in continuare ultimul cuvant de spus asupra listelor finale.
Scandalurile de coruptie au distrus imaginea PSD
Cel mai bun exemplu de alegeri interne in partid este cel al socialistilor spanioli, se arata in raport. Reprezentantii Institutului -Ovidiu Sincai- spun ca modelul aplicat de spanioli a aparut in urma infrangerii partidului in alegerile generale din 1996, iar introducerea sistemului alegerilor primare a avut ca scop improspatarea strucuturii partidului socialist de acolo si recastigarea increderii electoratului intr-un partid a carui imagine a fost serios afectata de numeroase scandaluri de coruptie. Invocand acest exemplu, autorii raportului recunosc implicit ca PSD se afla intr-o criza ca urmare a pierderii alegerilor locale, pe fondul acuzatiilor de coruptie aduse baronilor partidului. Alte aspecte evocate in document ar putea sa-l vizeze direct pe Mircea Geoana care s-a dovedit un experiment nefericit, in pofida credibilitatii si notorietatii din sondajele de opinie. Raportul vorbeste despre necesitatea aplicarii sistemului alegerilor primare din perspectiva identificarii si legitimarii adevaratilor lideri, capabili sa vina cu proiecte politice de substanta si sa obtina sustinerea unor grupuri masive din interiorul partidului. Selectarea candidatului pentru o functie eligibila prin proceduri interne democratice duce la o evaluare si apreciere mai buna a realelor calitati ale liderului, si nu doar aceea a imaginii de suprafata, se mai spune in raport.