Home Politic Socialistii maghiari agita apele politice la Bucuresti

Socialistii maghiari agita apele politice la Bucuresti

DISTRIBUIŢI

Schimbarea Puterii in Ungaria este pe cale sa produca mutatii majore in politica externa a vecinilor nostri. Proaspat iesit invingator in cursa cu Viktor Orban, candidatul socialistilor pentru functia de premier, Peter Medgyessy, a anuntat intentia sa de a denunta Memorandumul semnat cu Romania, document complementar la Legea statutului. Situatia nou creata poate duce la reizbucnirea conflictului dintre cele doua tari vecine pe marginea acestui act normativ, care, in urma cu un an, a inflamat la maximum relatiile bilaterale romano-maghiare, ducand, in final, la semnarea controversatului Memorandum si la stingerea scandalului. Declaratiile facute de Medgyessy sunt vazute de reprezentantii UDMR si ca o sursa de alterare a relatiilor Uniunii cu partidul de guvernamant din Romania.


Ungaria schimba macazul in politica externa

La mai putin de 24 de ore de la anuntarea victoriei socialistilor in alegerile din Ungaria, candidatul acestora la functia de prim-ministru, Peter Medgyessy, a enuntat principalele schimbari ale politicii externe. Denuntarea Memorandumului, semnat de guvernul Orban cu guvernul Nastase, ocupa un loc de frunte la nivelul actiunilor politice avute in vedere de socialisti. De altfel, in programul de 100 de zile, pe baza caruia Medgyessy a castigat alegerile, denuntarea acestui document bilateral este prevazuta printre primele obiective. Presedintele socialistilor ungari, Laszlo Kovacs, are mari sanse sa revina in functia de ministru de externe, situatia nefiind, pentru moment, incantatoare pentru partea romana, deoarece in campania electorala mesajul sau a fost extrem de clar: daca ajungem la putere, denuntam Memorandumul si mentinem prevederile Legii statutului.

De asemenea, declaratia lui Peter Medgyessy, conform careia va fi un premier doar pentru 10 milioane de maghiari, a starnit numeroase critici la Budapesta si unele suspiciuni in comunitatile maghiare din afara tarii, obisnuite sa fie tratate ca parte componenta a marii natiuni ungare.


Bucurestiul priveste cu ingrijorare denuntarea Memorandumului

Noile coordonate in politica externa anuntate la Budapesta, mai ales dorinta de denuntare a Memorandumului, nasc deja temeri la Bucuresti. -Pozitia socialistilor tinde sa devina mai dura decat cea a FIDESZ -, ne-au declarat surse diplomatice romane. Aceleasi surse sustin ca denuntarea Memorandumului se poate face doar cu acordul ambelor parti, iar in cazul unei actiuni unilaterale, exista prevazute in text si niste obligatii juridice, in baza carora Ungaria trebuie sa modifice Legea statutului. Speranta partii romane este presiunea europeana asupra liderilor de la Budapesta, in conditiile in care aceasta tara s-a angajat sa finalizeze negocierile de aderare pana la sfarsitul acestui an, iar problema Legii statutului si a relatiilor cu vecinii figureaza si in raportul de tara intocmit de Comisia Europeana, anul trecut. De asemenea, Bucurestiul spera ca socialistii maghiari sa realizeze ca romanii au ramas singurii lor prieteni in zona, avand in vedere deteriorarea relatiilor Budapestei cu Cehia si Slovacia.

Radicalii din UDMR prevestesc o inrautatire a relatiilor cu PSD

Orice incercare de modificare a Memorandumului semnat de Viktor Orban si premierul Adrian Nastase, privind Legea statutului maghiarilor de dincolo de granitele Ungariei, poate conduce la instabilitate politica si poate sa afecteze relatiile dintre Romania si Ungaria, dar si intre UDMR si partidul de guvernamant, a declarat, ieri, presedintele Blocului Reformist din UDMR, aripa radicala a Uniunii, deputatul Toro T. Tibor.

In opinia sa, ca urmare a rezultatului alegerilor din Ungaria, -responsabilitatea UDMR creste, pentru ca Uniunea trebuie sa apere efectele pozitive ale legii statutului maghiarilor si fata de noul Guvern al Ungariei, format din coalitia socialista si liberala-.

-Cred ca UDMR trebuie sa apere legea statutului maghiarilor si imi exprim ingrijorarea fata de soarta acestei legi si, in general, fata de situatia care s-ar ivi daca se pune in discutie modificarea ei-, a spus Toro T. Tibor.

Potrivit liderului Blocului Reformist din UDMR, Legea statutului maghiarilor nu trebuie modificata, iar UDMR trebuie -sa ramina pe pozitie- si sa sustina in continuare aplicarea acestei legi. Toro T. Tibor considera ca acest lucru este atat in interesul comunitatii maghiare, cat si al Romaniei.

El regreta faptul ca FIDESZ nu a castigat alegerile in Ungaria. -Tot timpul am fost alaturi de FIDESZ si de prietenii mei din Guvernul FIDESZ, deoarece ne leaga relatii de prietenie mai vechi de 10 ani si pentru ca am urmarit cu simpatie guvernarea si politica nationala dusa de acest guvern-, a precizat presedintele Blocului Reformist din UDMR.

Toro T. Tibor a recunoscut faptul ca FIDESZ a acordat un -suport moral- Blocului Reformist din UDMR, dar a negat ca aceasta platforma din Uniune ar fi primit si -un suport financiar- din partea lui Viktor Orban.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.