Home Politic Societatea civila incearca sa respire oxigenul UE

Societatea civila incearca sa respire oxigenul UE

DISTRIBUIŢI

Analistii de la Freedom House reproduc informatiile furnizate de Institutul National de Statistica, conform carora numarul organizatiilor nonguvernamentale din Romania este 25.226. -Cu toate acestea, majoritatea analistilor sunt de parere ca ONG-urile cu adevarat active reprezinta doar 10% din total-, atentioneaza raportul.

ONG-urile romanesti traiesc pe spezele Uniunii Europene

In ceea ce priveste finantarea societatii civile, -Freedom House- afirma ca -pentru multe organizatii nonguvernamentale, anul 2001 s-a dovedit a fi unul dificil, deoarece multe dintre programele de sustinere prin sistemul de burse au fost anulate, iar unele ONG-uri au trebuit sa-si inceteze activitatea in totalitate-. Conform raportului, sistemul de finantare prin burse reprezinta principala sursa de fonduri pentru ONG-urile romanesti. De asemenea, sustinerea locala reprezinta o sursa de venit in crestere, ajungand de la 2% la 13% intr-un singur an, datorita fluxului de bani furnizati de Uniunea Europeana pentru cresterea capacitatii in administratia locala. Autorii documentului sustin, de altfel, ca -Uniunea Europeana ramane un donator-cheie pentru ONG-urile romanesti-.

Guvernarea 1996-2000 a adus sacii in caruta UDMR

Raportul observa ca principalele minoritati etnice sunt relativ bine organizate si eficiente-. Conform ultimului recensamant, minoritatile reprezinta aproximativ 12% din totalul populatiei, in scadere fata de cele 29 de procente inregistrate in anii *30, inainte de instaurarea la putere a comunistilor, se afirma in documentul citat. Analistii -Freedom House- remarca activitatea UDMR, formatiune pe care o descriu ca fiind -o organizatie-umbrela, in parte partid politic, in parte asociatie culturala si furnizor de servicii sociale, care, in special in perioada 1996-2000, a reusit sa ofere o voce mai puternica minoritatii maghiare si a impus adoptarea unei legislatii care asaza Romania printre tarile care protejeaza cel mai bine drepturile minoritatilor. –

In ceea ce priveste minoritatea rroma, raportul noteaza faptul ca -anul 2001 a asezat in cumpana societatea civila rroma, deoarece mai multe organizatii reprezentante ale acesteia au realizat o alianta informala cu PSD si, cu ajutorul presiunilor din mediile internationale, a asigurat cauzei rrome un sprijin substantial si fonduri externe-.

De la sindicat in parlament – un singur pas

Sindicatele sunt abordate in raport mai mult din perspectiva implicarii acestora pe scena politica. Astfel, -Freedom House- afirma ca -desi Constitutia si legile in vigoare stipuleaza ca sindicatele sunt libere sa functioneze fara amestecul politicului, inainte de alegerile din 2000, cele doua uniuni sindicale principale, BNS si CNSRL Fratia, au urmarit influenta politica, oferindu-si voturile in schimbul reprezentarii pe listele electorale ale PDSR. Astfel, fostul lider al CNSRL Fratia, Miron Mitrea, este, in prezent, ministru al transporturilor, iar multi alti lideri sindicali sunt parlamentari-.

Noile catuse ale presei au culoarea dolarilor

-Datorita presiunilor interne si internationale, presa audiovizuala din Romania a fost printre primele care s-au liberalizat dintre cele din blocul comunist-, afirma -Freedom House-. Situatia actuala nu mai este insa la fel de roz, intrucat, conform raportului, -organele de presa, organizate pe principii comerciale, nu sunt in mod necesar independente sau obiective din punct de vedere editorial. Piata publicitatii aflata in declin si datoriile uriase catre autoritatile fiscale au avut, de-a lungul timpului, un impact nefast asupra independentei editoriale-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.