Home Politic Sociologii cauta cai de recastigare a credibilitatii institutelor de sondaj

Sociologii cauta cai de recastigare a credibilitatii institutelor de sondaj

DISTRIBUIŢI

Cum bine se stie, rezultatele alegerilor locale au dat la iveala faptul ca institutele de sondare a opiniei publice din Romania se confrunta cu mari probleme de deontologie si chiar de lipsa de profesionalism. Prognozele date publicitatii in campania electorala din primavara de IMAS si Metro-Media Transilvania s-au dovedit departe de ceea ce s-a intamplat la alegerile din 6 iunie si faptul ca aceste doua institute de sondaj au fost coordonate de oameni avand stranse legaturi cu guvernul Nastase a constituit o punere serioasa la indoiala a credibilitatii intregii bresle a sociologilor din domeniul sondarii opiniei publice. Dupa ce sondajele din primavara cotau PSD si pe Adrian Nastase cu procente constant de peste 50%, la mare distanta fata de Alianta PNL-PD si liderii acesteia – cotati cam pe la jumatate, respectiv 20-25%, – iata ca acum, brusc, PSD scade sub procentul cu care este creditata Alianta D.A., iar Nastase se trezeste pe acelasi -palier- cu Stolojan. Si culmea, -schimbarea- optiunilor electoratului este constatata chiar de IMAS, institutul care manipulase linistit in primavara inainte de alegerile locale, dand PSD ca fericit si sigur castigator al alegerilor de tot felul din acest an din Romania.

Prin prestatia IMAS, PSD si-a facut numai deservicii

Sociologii si politologii de la Bucuresti motiveaza in fel si chip recentele rezultate ale sondajului IMAS, in principal in ceea ce priveste sansele partidelor politice si ale personalitatilor – raportat la PSD – la alegerile din toamna. Iata numai cateva caracterizari si motivari ale scaderii intentiei de vot pentru PSD, pe scurt: -s-a prabusit mitul invincibilitatii PSD-, -frictiunile interne din interiorul partidului-, -partidul e in mare deruta-, -nemultumirile populatiei fata de cum a fost guvernata tara-. Ultimul sondaj de opinie IMAS arata ca Alianta D.A. a depasit PSD cu aproape cinci procente. Analistul politic Alina Mungiu-Pippidi pune tendinta de crestere a Aliantei PNL-PD pe seama faptului ca aceasta a demonstrat ca -este o formatiune politica unitara si care se profileaza ca o alternativa valabila la PSD-. Alina Mungiu-Pippidi subliniaza ca Alianta D.A. mai are -inca loc sa creasca, pentru ca sondajul SAR-CURS din martie arata, inca de atunci, ca 42 la suta din romani spuneau ca exista alternativa la partidul de guvernamant-. Analistul politic adauga si faptul ca PSD -incepe sa coboare chiar si sub rezultatul pe care l-a avut in alegeri-. Printre cauzele scaderii PSD ea o indica si pe aceea a -prabusirii mitului invincibilitatii sale pe care-l construise cu atata grija in doi ani-. Deci, -s-a dezumflat mitul creat tot de ei si, in realitate, ei si-au facut un contraserviciu umfland acele sondaje care aratau ca ei au aproape 50 la suta-. Analistii politici, sociologii si o parte a clasei politice si-au aratat nemultumirea si fata de faptul ca rezultatele sondajelor IMAS date publicitatii in campania pentru locale nu au corespuns nici rezultatelor finale ale votului din 6 iunie de la aceste alegeri, in special pentru Bucuresti.

Directorul IMAS ofera explicatii de -conjunctura-

Directorul executiv IMAS, sociologul Mircea Kivu, a incercat sa explice reprosurile aduse institutiei pe care o conduce. El a sustinut ca practic principalele reprosuri aduse activitatii IMAS in legatura cu alegerile locale s-au referit la doua aspecte, anume: (1) ca a facut o previziune gresita privind rezultatul alegerilor pentru Primaria Bucurestiului si (2) ca a supraevaluat rezultatele obtinute de PSD la nivel national. In ceea ce priveste previziunile pentru alegerile din Bucuresti, Kivu a spus ca IMAS a dat publicitatii un singur sondaj de opinie, efectuat la solicitarea Organizatiei PSD Bucuresti, in perioada 8-14 mai (imediat dupa anuntarea candidaturii lui Geoana), pe un esantion de 1.050 de persoane. Conform acelui sondaj, principalii candidati, Traian Basescu si Mircea Geoana, se aflau la egalitate, cu cate 43% din intentiile de vot exprimate. Sondajul reprezenta, sustine Mircea Kivu, data fiind perioada in care a fost efectuat, o simpla fotografie a situatiei candidatilor la inceput de campanie. Alina Mungiu-Pippidi insista asupra faptului ca, in conditiile in care partidul lui Nastase a fost cotat aiurea, cu procente ridicate de IMAS, atunci cand a cazut, PSD -a cazut de sus-. Ea explica faptul ca -alegatorii, in acest moment, au inteles ca PSD e in mare masura o fictiune care a fost creata de propaganda-. Diferenta de 20 de procente dintre cele doua sondaje (cel din luna aprilie si cel de acum) este pusa de Alina Mungiu pe seama -umflarii propagandistice- de catre -firma de sondaje a ministrului Teodorescu- (Alin Teodorescu – seful Cancelariei premierului ). In realitate, cele 20 de procente peste cele de acum -n-au existat niciodata si, in acest fel, si-au facut un rau, pentru ca dau impresia ca au cazut mult mai de sus-. Alina Mungiu crede ca IMAS a dat acum aceste procente nefardate pentru ca -incearca sa-si recupereze credibilitatea pierduta-. Sau poate e doar o noua strategie, pentru ca, ulterior, in campania electorala pentru generale, sa revina la prognoze manipulatoare – cum sugereaza Dorel Sandor. Pe de alta parte, directorul IMAS, Mircea Kivu, spune ca doua sondaje ale institutului mult mai apropiate de realitate – realizate tot in primavara – nu au fost date publicitatii datorita exclusiv beneficiarului – PSD – care, din motive usor de inteles, nu a dorit sa le faca publice. Asa ca nepublicarea lor, -din motive independente de vointa noastra-, nu justifica suspiciunile legate de sondajul publicat, mai crede Mircea Kivu. Alina Mungiu acuza insa IMAS de lipsa de deontologie, sustinand ca fie sondajele efectuate de IMAS au avut de la inceput menirea de a ajuta PSD, sponsorul principal al acestui institut de sondaj, fie sondajele au fost pur si simplu eronate din cauza unor greseli repetate de metodologie de la sondaj la sondaj.

Actualul sondaj IMAS -ar putea fi tot o platforma pentru Nastase-

La randul sau, analistului politic Cristian Preda i se pare -destul de dubios- faptul ca Nastase are acum o cota peste cea a partidului. Asa stand lucrurile, crede Cristian Preda, sondajul -s-ar putea sa fie o platforma pentru Nastase-. -La prabusirea in sondaje a PSD-, adauga acesta, -au contribuit si frictiunile dintre Nastase si Iliescu-, pentru ca -deruteaza militantii si sustinatorii partidului, fiindca ei sunt obisnuiti cu o formula monolitica, o formula fara fisura-. Analistul politic are o explicatie pentru faptul ca IMAS a dat un sondaj in care PSD nu mai are rol principal: -S-ar putea ca si IMAS sa-si fi ameliorat capacitatea de sesizare a realitatii dupa aceste alegeri locale-. In opinia sa, sondajul -poate sa fie insa o capcana-, dirijata probabil tot de Nastase. Directorul IMAS, Mircea Kivu, sustine ca aceasta scadere de popularitate a partidului de guvernamant a aparut -initial pe fondul unor nemultumiri ale populatiei fata de felul cum se guvernase tara de catre PSD si, evident, amplificata mult de campania electorala de la locale. Ce s-a intamplat in timpul localelor este ca de unde pe mediile care, de obicei, erau mai putin critice – ma refer in special la televiziune – a fost o explozie de candidati care-si expuneau puncte de vedere, care puncte de vedere erau de cele mai multe ori critice la adresa PSD-. Analistul politic Cristian Parvulescu considera ca destul de grava criza prin care trece credibilitatea institutelor de sondare a opiniei publice, sugerand ca s-ar putea ajunge la o departajare, la o cotare diferentiata a acestor institute facuta chiar de breasla sociologilor, in asa fel ca prestatiile si rezultatele obtinute de unul sau doua asemenea institute sa nu mai afecteze credibilitatea intregii bresle. Dar doar -practica- de la toamna ne va edifica asupra starii credibilitatii acestui domeniu.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.