Home Politic Sorin Oprescu: -Nu conduci bine PSD? Adio!-

Sorin Oprescu: -Nu conduci bine PSD? Adio!-

DISTRIBUIŢI

In timp ce Mircea Geoana si Miron Mitrea se sustin reciproc, Victor Ponta, ramas fara sefia TSD ar putea candida pentru functia de vicepresedinte al partidului. In plus, dupa ce si liderul de la Bacau si-a exprimat sustinerea pentru actualul sef al PSD, Sorin Oprescu pare ca a ramas fara aliati. Despre celalat candidat la sefia PSD, Serban Nicolae, nici un cuvant.

Desi avea ocazia sa isi oficializeze intentiile in randul colegilor la Biroul Permanent National, Sorin Oprescu nu a deschis oficial subiectul candidaturii sale la presedintia partidului. In schimb, acesta a declarat ca nu are nevoie de sfatul nimanui in ceea ce priveste parcursul sau politic in perioada imediat urmatoare. -Pana la 40 de ani mi-au tot explicat altii ce sa fac. Dupa 40 de ani m-am hotarat sa fac cum vreau eu-, a declarat ironic Sorin Oprescu. De altfel, declaratiile lui Oprescu de dupa sedinta PSD au fost cat se poate de distante fata de colegii sai. De exemplu, senatorul a spus ca nu are nevoie de sprijinul si aprobarea lui Marian Vanghelie, presedintele executiv al PSD Bucuresti. Astfel, intrebat direct daca se bucura de sprijinul lui Vanghelie, Oprescu a reactionat sec: -Conteaza?- El a afirmat ca sustine ideea potrivit careia presedintele partidului ar trebui sa prezinte un raport la jumatatea mandatului, care sa edifice membrii PSD in privinta eficientei acestuia. In cazul in care liderul social-democrat, indiferent care va fi acesta nu va corespunde, atunci va trebui sa se retraga. -Nu conduci bine PSD? Adio!-, a spus Oprescu.

Vanghelie tot nesatisfacut

Pe de alta parte, Mircea Geoana nu a reusit in cadrul sedintei Biroului Permanent sa satisfaca doleantele lui Vanghelie, potrivit carora doi dintre favoritii sai sa intre in conducerea TSD. Desi subiectul a fost pe agenda conducerii PSD, sub pretextul ca trebuie sa se linisteasca apele in organizatia de tineret si -sa se faca o echipa, sa nu existe disensiuni, sa se impace si organizatia de la Bucuresti-, finul liderului de la organizatia bucuresteana, Catalin Stoichita mai are de asteptat. Asta pentru ca s-a decis ca doar Congresul National al TSD, care va fi organizat fie la sfarsitul lunii decembrie, sau mai curand in inauarie, va putea decide daca functiile invocate de Vanghelie vor fi infiintate sau nu.

Ponta, vicepresedinte?

Mircea Geoana a primit din nou, oficial, sprijinul lui Viorel Hrebenciuc si a lui Miron Mitrea. Acesta din urma a declarat ca vrea sa candideze din nou pentru functia de secretar general al partidului, pe care a castigat-o la congresul din aprilie 2005. Mitrea este sustinut, pe principiul reciprocitatii de liderul PSD si implicit de grupul de la Cluj. Desi se zvoneste ca Victor Ponta si-ar incerca din nou norocul pentru functia de secretar general, surse din PSD ne-au declarat ca fostul lider al tineretului social-democrat s-ar bate mai degraba pentru o functie de vicepresedinte. Ponta ar fi entuziasmat de faptul ca a reusit sa-si impuna candidatura la sefia TSD, in ciuda sustinerii seniorilor pentru Claudiu Manda. Ceea ce nu este deloc de neglijat este insa faptul ca Viorel Hrebenciuc, liderul grupului parlamentar PSD din Camera Deputatilor si seful incontestabil al organizatiilor din Moldova, pare ca a batut deja palma cu Mircea Geoana. Dovada ca Hrebenciuc a declarat la iesirea de la sedinta BPN ca -Bacaul il sustine pe Mircea Geoana-.

Probleme tehnice

In ciuda discutiilor aprinse de la BPN, se pare ca pesedistii nu stiu inca cum vor organiza congresul. Cristian Diaconescu a declarat in conferinta de presa de dupa sedinta ca regulamentul de organizare prevede ca data limita de depunere a candidaturilor sa fie 1 decembrie. Asa s-ar evita vreo candidatura surpriza. Ion Iliescu sustine insa ca statutul nu prevede asemenea termene si ca anuntul candidaturii poate fi facut chiar si la congres. Surse din PSD ne-au spus insa ca deocamdata nu s-a decis foarte sigur pe ce varianta se va merge. Teoretic, ar exista doua variante de lucru. Prima ar fi cea tip motiune, ceea ce inseamna ca -invingatorul ia totul-, adica presedintele isi face singur echipa, iar a doua varianta, cea a votului uninominal, inseamna ca oricine poate candida pe ce functie doreste. Tot teoretic, data limita de depunere a candidaturilor pentru o functie in partid, adica depunerea unui CV, a unei scrisori de intentie si a unui program electoral, ar trebui sa fie cu 48 de ore inainte de data congresului, respectiv pana pe 8 decembrie.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.