Home Politic SOV – atentat la siguranta nationala

SOV – atentat la siguranta nationala

DISTRIBUIŢI


Comisia SRI a reusit ieri sa se umple de penibil, prezentand un raport al scandalului SOV-Iacob, in urma caruia se spala pe maini ca Pilat din Pont, aruncand responsabilitatea pe umerii CSAT. Relatia Sorin Ovidiu Vintu-Radu Timofte a fost caracterizata de catre presedintele comisiei, deputatul PSD Ion Stan, drept -strict personala- si care, in opinia sa, -nu afecteaza siguranta nationala-.

Radu Timofte – mai curat, mai uscat in raportul Comisiei SRI

-Nu exista elemente care sa puna la indoiala probitatea si impartialitatea lui Radu Timofte-, a declarat presedintele Comisiei de control al SRI. El a recunoscut insa ca unele comenzi de informare ale SRI in cazul SOV erau semnate chiar de catre directorul acestei institutii, dar intalnirile dintre cei doi aveau un caracter -pur personal-. Rugat sa defineasca relatiile personale la acest nivel, Ion Stan nu a reusit sa balbaie decat ca -relatiile personale nu afecteaza siguranta nationala-, iar comisia -nu are instrumente pentru a decela natura relatiilor personale-. Conform informatiilor oferite de Stan, directorul SRI s-a intalnit de mai multe ori cu Sorin Vintu, de la preluarea functiei, cea mai cunoscuta intrevedere fiind cea de pe ponton, in Delta, la care au fost martori si seful SIE, Gheorghe Fulga, fostul director adjunct al SRI, Mircea Gheordunescu, generalul SRI Gheorghe Popescu si omul de afaceri Mihai Iacob.

-Ramane de vazut in ce masura aceste intalniri afecteaza siguranta nationala-, a afirmat presedintele Comisiei SRI, precizand ca cele 300 de pagini ale raportului si anexelor acestuia vor ajunge la CSAT, -singura institutie abilitata sa ia masuri si sa faca propuneri de sanctionare a cadrelor-. Totusi, Stan a incercat sa mai arunce ceva praf in ochii presei, declarand ca directorul SRI nu are acces la toate comenzile de informatii, sugerand astfel ca Radu Timofte nu detinea informatii care l-ar fi putut interesa pe SOV, legate de urmarirea activitatilor firmelor sale.

Conform declaratiilor lui Stan, SRI detine nu mai putin de 144 de informari privind activitatea lui SOV, care, in opinia sa, -afecteaza siguranta nationala prin scaderea credibilitatii sistemului bancar romanesc-.

Nicolaescu, mai inteligent decat Isarescu

Deputatul PSD Ion Stan a declarat ca, in urma informatiilor primite de la SRI, rezulta ca in perioada 2001-2002, aceasta institutie a transmis constant date catre factorii in drept, privind -evidenta unor entitati ca ASTRA, BID, BRS, SIF-uri, Gelsor si Dramiral-. Presedintele Comisiei SRI sustine ca unii dintre beneficiarii acestor informatii strategice, spre exemplu CNVM si Oficiul pentru Combaterea si Prevenirea Spalarii Banilor, au luat masuri prompte, limitand prejudiciul. La polul opus au fost plasate de Stan BNR si Curtea de Conturi, care -au actionat cu intarziere sau cu timiditate-. La solicitarea comisiei, guvernatorul BNR i-a informat pe parlamentari ca a primit informatii in timp util de la SRI privind situatia de la BRS, dar -datorita ingeniozitatii si metodelor inteligente de escrocare a BRS, BNR nu a reusit sa depisteze metodele de fraudare folosite de Teodor Nicolaescu-.

De informatiile SRI privind problemele de la BRS a beneficiat si Parchetul, care, la randul sau, le-a dat spre cercetare Politiei. Comisia SRI nu a mai intrebat insa Politia ce a facut cu aceste date -pentru a nu interveni in bunul mers al anchetei-, dupa cum afirma ieri Stan.

Lista lui Iacob ia drumul Parchetului

Presedintele Comisiei SRI a tinut ieri sa sublinieze ca nu se confirma afirmatiile facute de Mihai Iacob privind implicarea unor cadre active ale serviciilor in furnizarea de informatii sau in sprijinirea activitatii lui Sorin Ovidiu Vintu.

In ceea ce priveste lista cu cei 39 de fosti ofiteri si subofiteri SRI, SIE si SPP care ar putea proba, prin declaratiile lor, relatia SOV-Radu Timofte, Ion Stan a declarat ca, deoarece ei s-au angajat la SOV dupa trecerea in rezerva, comisia a hotarat sa trimita lista la Parchetul General. Presedintele comisiei a confirmat existenta tuturor celor aflati pe lista lui Iacob, cu mentiunea ca la momentul angajarii lor de catre SOV nu mai erau activi in servicii. El a precizat ca atunci cand trec in rezerva cadrele serviciilor de informatii semneaza un angajament prin care se obliga sa nu divulge informatii pe care le detineau atunci cand erau activi. Stan a recunoscut ca, din datele puse la dispozitie, rezulta ca la firmele lui SOV mai lucreaza pe langa cei 39 si alti aproape 300 de rezervisti, cel mai cunoscut nume fiind al colonelului Florian Ion, care a fost in dispozitivul de paza al presedintelui Ion Iliescu.

Victor Veliscu – pe post de acarul Paun

Singura recomandare facuta de cei opt membri ai Comisiei SRI care au semnat raportul este legata de -necesitatea clarificarii situatiei colonelului Victor Veliscu-, consilier al directorului SRI, Radu Timofte. -Desi comisia nu are competente pe linia recrutarii si promovarii cadrelor SRI, e necesara o evaluare a Biroului Executiv al SRI, daca mentinerea lui Victor Veliscu pe functie ajuta sau nu imaginea institutiei-. Cu toate acestea, Stan a tinut sa precizeze, pentru a nu-l supara prea tare pe Radu Timofte, ca Veliscu -nu are competente cu activitatea operativ-informativa a SRI-. Ion Stan a descris, in termeni puerili, relatia Timofte-Veliscu, afirmand ca cei doi s-au cunoscut din intamplare cand actualul director al SRI era membru in Comisia de aparare a Senatului, iar Victor Veliscu un simplu angajat la Unitatea 0215 a Ministerului de Interne. Intalnirea lor intamplatoare se pare ca a fost una fericita, pentru ca la scurt timp de la numirea lui Timofte in fruntea SRI, l-a reactivat pe Veliscu in functia de consilier al directorului SRI.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.