Home Politic Șova, Greu de arestat 2

Șova, Greu de arestat 2

DISTRIBUIŢI

Comisia juridică s-a aflat, marți, în imposibilitatea de a adopta un proiect de Hotărâre a Senatului privind cazul Șova, președintele Cătălin Boboc susținând că va transmite totuși Biroului permanent un punct de vedere și propunerea PNL de proiect prin care „Senatul încuviințează reținerea și arestarea preventivă a senatorului Dan Șova”.

Propunerea, avansată în Comisia juridică de către Cătălin Boboc, a primit cinci voturi „pentru” și cinci voturi „împotrivă”, numărul necesar de voturi pentru adoptare nefiind astfel îndeplinit.

„Rezultatul votului, din păcate, este nefavorabil în sensul în care propunerea mea nu a întrunit numărul de voturi. Sunt cinci la cinci (voturi în Comisie — n.r.). Cu toate astea, fiindcă Biroul permanent ne-a cerut să transmitem un punct de vedere pentru a avea ce discuta în plen, acesta fiind totuși suveran, vom trimite BP proiectul pe care l-am dezbătut astăzi. Vom consemna și rezultatul votului, sperând că cei nouă din BP nu vor face și acolo abuz de putere, folosindu-și voturile, ci vor transmite plenului un proiect concret pe care să discutăm”, a declarat acesta, la finalul ședinței Comisiei juridice.

Cătălin Boboc a subliniat faptul că Biroul permanent putea propune plenului un proiect de hotărâre și fără consultarea Comisiei juridice și că, în momentul de față, „este decizia celor nouă” reprezentanți ai Puterii în conducerea Senatului.

„Biroul permanent putea să propună plenului Senatului și fără Comisia juridică. Eu încercăm măcar să îi ajut cu o formă de hotărâre pe care să o propună plenului. E decizia Biroului permanent, e decizia celor nouă. De acum, nouă la patru (raport de forțe în BP — n.r.) e renumit. Pot să înțeleg că sunt situații în care folosești voturile pe care le ai, ca să arăți că ești la putere și că ai mușchi. Pe astfel de chestiuni, care sunt simple și sunt în baza unor legi și regulamente, nu cred că e cazul să folosești voturile. Dar așa au făcut de fiecare dată, probabil că așa vor face și acum”, a adăugat senatorul PNL.

Acesta a ținut să precizeze faptul că, în opinia sa, social-democrații urmăresc amânarea soluționării cazului Șova în Senat.

„(Proiectul de hotărâre al PNL — n.r.) presupune ce e evident pentru toată lumea. PSD nu mai știe ce tertipuri să găsească pentru a amâna. Trebuia să prezentăm plenului un proiect de hotărâre, o chestiune foarte simplă. Plenul ar fi votat, se numărau acolo voturile și am fi văzut ce se întâmplă, se încuviința sau nu, dar noi ne făceam treaba și mergeam mai departe cu un proiect și răspundeam unei solicitări a BP”, a mai declarat Boboc.

Totodată, Cătălin Boboc s-a referit la faptul că, din cei 11 membri ai Comisiei juridice, a lipsit de la ședință senatorul UDMR Pataki Csaba.

„Un singur om dacă mai aveam, puteam să discutăm și sigur ajungeam la o concluzie. (Cei de la Putere — n.r.) au ales varianta să părăsească sala din lipsă de cvorum și am fost obligat să suspend ședința. (…) (Pataki Csaba — n.r.) nu mi-a explicat (de ce nu a fost prezent la ședința Comisiei juridice — n.r.) și știu că de când s-a modificat Regulamentul, atunci când lipsesc colegi din Comisie, vine cineva să reprezinte grupul. Așa putea să facă și colegul de la UDMR. Nu știu de ce nu a făcut-o”, a precizat Boboc.

Întrebat dacă absența senatorului UDMR din Comisia juridică este parte a unui joc al UDMR, Cătălin Boboc a replicat: „Nu am de unde să știu. Nu știu cum ar fi votat (Pataki Csaba — n.r.). Sigur, un vot ar fi putut, într-o parte sau alta, înclina balanța, ar fi putut schimba rezultatul votului”.

Nu în ultimul rând, președintele Comisiei juridice a subliniat că votul senatorilor juriști cu privire la propunerea sa de proiect de hotărâre a fost unul secret, deși situația nu impunea luarea acestei decizii.

„Pentru a evita ca cei nouă de la BP să se pronunțe prin vot și să respingă proiectul de hotărâre, am fost de acord să facem un vot secret, dar e vorba de un vot pe o formă a hotărârii și nu asupra cererii de încuviințare a arestării. Ca atare, nefiind vot de persoană, nu e musai să faci vot secret”, a mai spus Boboc, citat de AGERPRES.

Potrivit proiectului de hotărâre propus spre dezbatere și vot în Comisia juridică de către liberalul Cătălin Boboc, „Senatul încuviințează reținerea și arestarea preventivă a senatorului Șova Dan Coman în dosarul nr. 122/P/2012 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție — Direcția Națională Anticorupție”.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.