Dupa negocierile de ieri, membrii CNSAS au reusit sa-i convinga pe reprezentantii SRI sa le predea arhiva completa a dosarelor privind fosta Securitate, cu cartoteca cu tot. Insa procesul se va face treptat, dupa rigorile pe care SRI insista sa le respecte, astfel ca CNSAS va trebui sa primeasca cu -taraita- documentele aferente dosarelor cu pricina. Pana atunci, Claudiu Secasiu, presedintele Consiliului, incearca din rasputeri sa gaseasca dosarele -ratacite- la Revolutie.
Dupa intalnirea de ieri dintre conducerea Serviciului Roman de Informatii (SRI) si reprezentantii Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Statului (CNSAS), membrii Colegiului au reusit sa obtina de la SRI si documentele aferente dosarelor fostei securitati, promise inca de anul trecut. Desi SRI a inceput transferul treptat, inca din 2005, cele aproximativ un milion trei sute de dosare aflate in grija Serviciului de informatii vor putea fi analizate de CNSAS abia dupa ce acesta va primi si cartoteca, microfilmele si baza de date electornica aferente. Astfel, Consiliul se va putea apuca de treaba abia dupa ce se va finaliza transferul de date, negociat in comisia mixta CNSAS-SRI. Aici va fi reanalizat si restul dosarelor din arhiva, pe care SRI refuza sa le predea, motivand ca privesc siguranta nationala.
La masa discutiilor au analizat problema predarii dosarelor, pe de o parte, reprezentantii CNSAS, presedintele Claudiu Secasiu si secretarul Colegiului, Constantin Buchet, si de cealalta parte, conducerea SRI – directorul Radu Timofte, secretarul general al SRI, generalul Sorin Brateanu, si seful arhivelor SRI, colonelul Florin Pintilie. -Am stabilit ca loturile de fise manuale, adica asa-zisa cartoteca pentru cele 1.338.000 de dosare de la depozitul din Popesti-Leordeni, sa inceapa sa fie predate peste 15 zile. Alaturi de acestea, SRI va preda CNSAS toate fisele cartotecii nesecretizate-, a anuntat secretarul Colegiului CNSAS, Constantin Buchet, citat de Mediafax.
Dosare predate -fila cu fila-
La fel ca in martie anul trecut, cand CNSAS a preluat de la SRI o prima parte din arhiva Serviciului de informatii privind dosarele fostei securitati, Consiliul va avea voie cu -taraita- sa acceseze documentele. Cartoteca, microfilmele, baza de date, dosarele de personal si procesele verbale de distrugere a dosarelor Securitatii, fara de care CNSAS nu poate folosi documentele primite de la SRI, vor fi transmise de la sediul SRI catre cel al Consiliului, saptamanal, incepand de luna viitoare. Conducerea SRI a mai promis ca va pune la dispozitia CNSAS si dosarele de personal ale agentilor Securitatii, gasiti vinovati ca au facut politie politica, iar numele lor au fost publicate in Monitorul Oficial.
SRI a ales sa ofere putin cate putin CNSAS, dupa metoda folosita si anul trecut, cand primele cinci tone din arhiva fostei securitati au fost depozitate la sediul Consiliului, stabilit atunci in comuna Popesti-Leordeni. In decembrie 2005, SRI sustinea ca a pus la dispozitia CNSAS peste -12 kilometri liniari de dosare, cuprinzand 1,3 milioane de dosare cu 1,5 milioane de volume, care nu privesc siguranta nationala-. SRI nu a dat insa voie CNSAS sa aiba acces la toate dosarele dintr-o data, pentru a se asigura ca cei 12 kilometri liniari de arhiva sunt preluati cum se cuvine, adica fila cu fila. -Astazi, Timofte e prins intr-un aparat gipsat si se misca foarte greu-, a incercat sa explice Constantin Ticu Dumintrescu, membru al CNSAS, lentoarea procesului prin care se transfera dosarele din arhiva SRI. El a declarat ca va ramane un -Toma necredinciosul- in privinta colaborarii dintre CNSAS si SRI, mai ales in urma discutiilor cu directorul Serviciului.
Se cauta documente ratacite la Revolutie
Chiar daca discutiile cu SRI au fost finalizate, la nivel teoretic cel putin, CNSAS urmeaza sa se intalneasca si cu sefii SIE, MApN si MAI, pentru a dezbate problema preluarii dosarelor Securitatii si din arhivele acestor institutii. -Vom trece la preluarea arhivelor respective, pur si simplu-, a declarat, hotarat, presedintele CNSAS, referindu-se la dosarele intocmite de Directia a 4-a a Securitatii, aflate acum in posesia Ministerului Apararii.
Cum numarul dosarelor -ratacite- dupa Revolutia din 1989 a ramas inca un mister, Claudiu Secasiu le-a cerut, cu buna credinta, tuturor celor care detin dosare de Securitate sa le predea CNSAS.