Caderea lui Ceausescu, in 1989, nu a dus la disparitia celor mai multi dintre membrii -structurii- care sustinuse Partidul Comunist la putere. Dovada este si faptul ca astazi, la 14 ani dupa revolta, cei mai bogati romani, dar si cei mai de vaza politicieni au legaturi directe, deseori de rudenie, cu personaje extrem de influente din vechiul aparat de partid, de control sau cu cel represiv. Ceva asemanator se intampla, astazi, la Bacau, unde caderea lui Sechelariu a reusit sa fie atenuata de PSD, astfel incat -structura- sa ramana aproape intacta si sa poata fi folosita in continuare pentru finantarea conturilor -celor alesi-. Cine sunt ei, este simplu de dedus. Cine sunt adversarii lor adevarati, este mai greu de stiut. Primarul Bacaului, Romeo Stavarache, nu face parte din sistem, s-a ridicat singur, a castigat cinstit, nu joaca poker, nu e afemeiat, insa are acum acces la documente si acte foarte periculoase pentru cei care le-au semnat. Sumedenia de hotarari ale fostului Consiliu local prin care unele firme alese castigau, cu dedicatie, licitatii ale unor contracte banoase, trocurile cu terenuri, finantarile firmelor rudelor si prietenilor fostului primar constituie numai una dintre categoriile de documente pe care Romeo Stavarache le are la indemana. Poate ca acesta este motivul pentru care exista, din cate vom demonstra in acest material, forte care cauta sa-l izoleze, santajeze, compromita sau chiar sa-l elimine pe Stavarache. Logica lor este simpla, dar eficienta. Intr-un stat in care justitia este la cheremul baronilor, o inscenare poate fi pusa usor la cale.
Fetite, fotografii si declaratii mincinoase
-Proxenetul Mihailescu i-a dat femei lui Stavarache?- Intrebarea pusa intr-o camera din sediul Politiei Judetene Bacau ar putea face obiectul unei anchete legale, doar daca primarul Bacaului ar fi fost banuit, in mod oficial, ca a intretinut relatii sexuale cu prostituate. -Precedentul de imagine- a fost creat in campania electorala, cand o membra a PSD Bacau, deghizata in prostituata, a fost fotografiata, -din pura intamplare- de catre reporterii unui cotidian de scandal, atunci cand il pupa pe strada pe Stavarache.
In urma cu cateva zile, reporterii de la -Curentul- au vorbit cu un tanar care a declarat, in fata avocatului sau, ca a fost anchetat fara mandat, politistii punandu-i, printre altele, intrebarea incomoda de mai sus. Tanarul se numeste Tiberiu Mierlusca. Este domiciliat in Bacau, nu are cazier si nu a avut de-a face cu politia pana cum. Are, in schimb, un prieten celebru: Gabi Mihailescu, 34 de ani, recidivist, acuzat in urma cu doua saptamani de proxenetism si trafic de persoane, intr-un dosar instrumentat de catre procurorii bacauani. Cu ocazia arestarii lui Mihailescu, a fost confiscat, printre altele, un telefon celular, sub motivul ca -ar fi fost obtinut prin metode ilegale-. Surse demne de incredere afirma insa ca in memoria acestui telefon se aflau cateva fotografii compromitatoare ale unor politicieni importanti care se distrau, in urma cu o luna, cu prostituate de lux. Tot Mihailescu a fost implicat, in urma cu mai multi ani, intr-un dosar numit -minore pentru cei bogati-. Printre cei banuiti ca s-ar fi destrabalat cu prostituate livrate de catre Mihailescu se numara si Dumitru Sechelariu.
Miercurea trecuta, Mierlusca a fost ridicat de la domiciliul bunicii sale, de catre doi politisti de la IPJ Bacau. Mierlusca declara ca politistii au intrat fara mandat de arestare in apartament si ca nu i-au permis sa-si sune avocatul. -Le-am zis in repetate randuri ca doresc sa-l chem pe avocatul Ivascu-, ne-a declarat in exclusivitate Mierlusca, la care i s-a raspuns -sa nu se dea smecher-. De la domiciliu, tanarul declara ca a fost dus in sediul Politiei Judetene, unde a fost tinut timp de sase ore. Era ora sapte dimineata si imediat dupa ce-a fost bagat intr-o camera a aparut Dumitru Isache, seful Serviciului Judiciar. -M-a intrebat daca Mihailescu i-a dat femei lui Stavarache-, ne-a declarat Tiberiu Mierlusca. Apoi, politistii, trei la numar, l-au amenintat ca va lua cinci ani de puscarie daca nu va colabora. Metoda -de constrangere-, desi anormala intr-un stat european, pare sa fie perfect legala, din punctul de vedere al purtatoarei de cuvant a IPJ Bacau. Elena Sova ne-a declarat ca politistii au mijloace specifice pentru a-i convinge pe anchetati sa spuna adevarul. Or, tot din declaratiile doamnei Sova, am aflat ca Mierlusca era anchetat pentru -complicitate la inselaciune- si ca deocamdata nu exista probe suficiente pentru a-l aresta. Ce legatura putea sa aiba ancheta cu Stavarache nu am putut afla, domnul Isache fiind plecat in concediu, la fel ca si seful sau, chestorul Vrabie.
Utilizand aceeasi metoda -normala- de anchetare, politistii l-au mai speriat pe Mierlusca, spunandu-i ca Dinu Damaschin, liderul filialei judetene a unei organizatii de aparare a drepturilor omului si adversar declarat al lui Dumitru Sechelariu, va lua zece ani -la mititica-. -Ai vazut cum l-am bagat la perfuzii? Vrei sa ajungi ca el?-, spune tanarul ca ar fi fost amenintat de catre politisti.
Mierlusca a mai declarat reporterilor de la -Curentul- un fapt care are o conotatie despre care vom vorbi mai tarziu. In cursul anchetei, el a fost intrebat cine livrase afisele electorale aduse in cursul unui miting de-al fratilor Sechelariu de catre cateva femei ce strigasera sloganuri pro-Stavarache. In Romania anului 2004, stat democratic candidat la Uniunea Europeana, razbunarile postelectorale par sa fie specialitatea anchetelor de politie.
De ce Bacaul?
Declarat neoficial drept capitala financiaro-economica a Moldovei, municipiul Bacau a ajuns unul dintre centrele vitale ale afacerilor care au alimentat nu numai buzunarele partidului de guvernamant, ci si conturile unor personaje fara directa implicare politica. De aceea, caderea dictaturii sechelariste si aparenta destramare a puterii concentrate in mana fostului primar-stadion ar fi putut avea urmari grave pentru PSD, prin inchiderea neasteptata a unui robinet important de finantare a proiectelor edilitare in spatele carora se afla -mafia gulerelor albe-. Infrangerea pe care Sechelariu o numea -caz atipic- si, mai ales, solutia ingenioasa de recuperare a puterii descrie la scara mai mica un scenariu posibil la nivelul intregii Romanii, daca actualii lideri vor fi alungati, ca si cei din Bacau, printr-o romantica revolutie de catifea.
Cifrele sunt insa graitoare. Romeo Stavarache declara, recent, ca primaria bacauana are de platit pentru -asfaltul electoral- ordonat de catre Sechelariu suma de 10 milioane de dolari, majoritatea facturilor fiind datorate unor firme care, din -pura intamplare-, apartin unor rude si prieteni de-ai fostului primar, dar si unor vechi partizani ai PSD. Despre gaurile financiare din unele contracte derulate la Bacau pe ultima suta de metri inainte de alegeri, -Curentul- a prezentat date elocvente.
Deocamdata insa, mult asteptatul control de la Bucuresti nu a ajuns la Bacau. Mai mult: alaltaieri, in Consiliul judetean dominat de PSD-PRM, a fost votata componenta comisiei economice, cea care va decide cum se vor imparti banii la nivelul judetului. Bineinteles, PSD detine majoritatea care-i permite sa repete metoda de asfaltare exersata, ani de-a randul, la nivelul municipiului.
-Ori la bal, ori la spital-
Si totusi, dincolo de purele interese economice, exista oameni ale caror buzunare sunt prea pline ca sa nu existe orgolii. Cine l-a cunoscut pe Dumitru Sechelariu stie ca fostului primar i se potriveste perfect zicala -ori la bal, ori la spital-. Fostul taximetrist ajuns primar si multimiliardar are un temperament greu de strunit, dovada si desele sale derapaje de la linia partidului. Din cate spun cei mai apropiati prieteni ai sai, Sechelariu face un taraboi de pomina atunci cand pierde sau cand -onoarea sa- este afectata. De aceea, plecarea relativ pasnica a lui Dumitru Sechelariu din viata politica, doar dupa cateva strigate si amenintari razboinice care n-au avut nici o finalitate practica, lasa impresia ca ex-primarul si-a cizelat brusc comportamentul si ca a acceptat, asemenea unui gentleman englez, infrangerea. Un scenariu nerealist insa, daca este sa luam in seama doar desfasurarea de forte pe care Sechelariu, brat la brat cu PSD, a pus-o la cale in perioada dintre cele doua tururi, cu intentia de a rasturna rezultatul -din prima repriza-, favorabil umanistului Stavarache.
Prezenta -la mitingurile populare- a unui secretar de stat aflat pe val (Sergiu Sechelariu), alaturi de care au venit, ca din intamplare, doi ministri, iar in final, insasi -eterna si fascinanta eminenta- a partidului, carismaticul domn Hrebenciuc, arata ca frontul bacauan a avut o importanta speciala. Or, importanta Bacaului se leaga de sumele enorme de bani procurate prin intermediul unei -structuri- bine organizate, si mai putin de imaginea negativa a unui esec in alegeri: daca din punct de vedere electoral nu este un oras cu rezonanta speciala, Bacaul a devenit, in ultima vreme, un mare consumator de fonduri publice. Acesta poate fi motivul pentru care un lider precum Viorel Hrebenciuc cobora, in iunie a.c., in mocirla luptei electorale, cu intentia de a-l ajuta pe transpiratul Dumitru, fostul sau amic ajuns -la mana guvizilor- pe care -ii gadilase prea mult-. Banii, din cate se stie, au fost si au ramas o preocupare majora a liderilor locali sau nationali din PSD, iar pierderea neplanificata a unui robinet major de finantare putea pune in pericol soarta alegerilor parlamentare, cu repercusiuni majore la cele mai inalte niveluri ale conducerii de partid. Iata de ce cosmetizarea infrangerii de la Bacau a tinut nu numai de taierea motului lui Sechelariu si cateva palme pe care Iacubov si le-a dat, sie insusi, in public. Important a fost mesajul dat catre -structura- construita de catre domnul Hrebenciuc si controlata de primarul Sechelariu. O structura de al carei ajutor partidul nu se poate lipsi, o structura care nu trebuia pierduta de sub control, si catre care a fost dat un mesaj clar: baronul n-a murit, ba chiar e mai puternic ca oricand si conduce razboiul din umbra.
Sacrificiu electoral local
Pentru ca acest mesaj sa fie bine inteles de catre -structura-, PSD a sacrificat, la nivelul municipiului Bacau, soarta alegerilor de la toamna. Spre consternarea multor membri PSD, Hrebenciuc a promovat in doua functii cheie pe cele mai hulite, nepopulare si compromise personaje de sub pulpana lui Sechelariu. Este vorba despre Dragos Benea si Laurian Lucas, fostii sai viceprimari. Primul a fost numit, cu pretul unor negocieri costisitoare cu PRM, presedinte al Consiliului judetean, iar al doilea a ajuns lider al grupului PSD-PRM din Consiliul local, cu sageata catre postul de subprefect.
Cei doi fugisera din primarie, in noaptea de 20 iunie 2004, impreuna cu Dumitru Sechelariu, fiind huiduiti de mii de oameni care votasera nu numai pentru alungarea unui primar ingamfat, ci si a locotenentilor sai. In acest context, doar un strateg sinucigas ar fi promovat in functii administrative importante doua personaje de teapa si de teapa celor numiti. Or, Hrebenciuc nu este sinucigas, dibacia sa in ceea ce priveste politica de personal a partidului fiind bine cunoscuta. Numirea -locotenentilor- Benea si Lucas in functii foarte importante si vizibile avea un rol simplu. Astfel, se transmitea, ostentativ si cu ingamfare, un mesaj catre -structura-: Sechelariu, Hrebenciuc, Iacubov si cei din spatele lor au ramas la putere, ba chiar isi permit sa ia decizii nepopulare, dupa bunul lor plac, exact ca inainte de alegeri. E adevarat, acest mesaj a avariat grav imaginea pe care PSD o are in randul cetatenilor Bacaului, popularitatea partidului fiind la cote penibile dupa numirea celor doi -locotenenti- ai lui Sechelariu in functiile amintite. Aceasta batalie pierduta era insa necesara pentru castigarea razboiului parlamentar din toamna. Miza pare sa aiba un interes minor pentru Sechelariu, care a iesit din PSD si din politica. Nici macar acest lucru nu este insa foarte clar, din moment ce -incendiarele dezvaluiri- pe care primarul-stadion promitea sa le faca in cotidianul local -Desteptarea- s-au redus la cateva articole diluate si fara suflu. Sechelariu, -miliardarul curat- care a fost tradat de PSD, a mimat, pe undeva, supararea fata de fostii sai tovarasi, reactionand, astfel, -atipic- pentru binecunoscuta sa personalitate vulcanica. Mai mult: desi exista persoane care afirma ca Lucas si Benea ar fi fost admonestati violent de catre Sechelariu, imediat dupa pierderea alegerilor cei doi -copii de suflet ai baronului- sunt mangaiati zilnic pe crestet de catre reporterii de la -Desteptarea-. Unica explicatie a politicii editoriale ciudate duse de patronul de presa Sechelariu este implicarea sa activa in planul pus la cale de Hrebenciuc pentru mentinerea unei stari de teama in baronatul Bacaului. Teama care ii face pe multi dintre cei ce au dovezi despre grave faradelegi intamplate in Bacau sa nu vorbeasca. Iar daca, totusi, vor sa vorbeasca, ei trebuie sa stie ca -structura- poate sa il invinga pana si pe cel mai popular lider al Bacaului, primarul Stavarache.
-Pe Stavarache il fac in doua luni-
Cert este ca metoda intimidarii a reusit. Ceea ce se intampla la Bacau acum, dupa mai bine de o luna de la instalarea noului primar, descrie o realitate cu totul diferita de asteptarile celor ce au votat pentru schimbare. Chiar daca Sechelariu a fost alungat de multime intr-un mod care a amintit de scena balconului de la Comitetul Central, intreaga structura pe care baronul a creat-o si in mare masura a finantat-o exista in continuare si traieste bine mersi. Practic, bacauanii au extirpat, pe 20 iunie, un organ care imbolnavise intreg organismul, insa nu au curatat restul corpului, descoperind acum ca durerile sunt la fel de crunte. Umbra fostului primar bantuie peste capetele celor ce l-au lovit si l-au umilit, promitandu-le o razbunare cumplita. Primul semnal a fost dat in urma cu cateva saptamani, cand Corneliu Iacubov ar fi spus, intr-un cerc de prieteni, -ca-l va face in doua luni pe Stavarache-. La ce anume s-a referit magnatul bacauan, nu este clar. Afirmatia sa se leaga de un alt element: dupa pierderea alegerilor de catre -barosanul Bacaului-, Iacubov a participat in mai multe randuri, insotit de un alt personaj corpolent al politicii social-democrate bacauane la sedintele Consiliului judetean. Brat la brat cu primarul sascutean Rauta – un alt pesedist foarte eficient in materie de strans bani – Corneliu Iacubov a vegheat la mentinerea in sala a unei atmosfere incinse, care sa-i timoreze pe cei 18 consilieri din PD-PNL si PUR. Scopul a fost atins cu largul concurs al prefectului Mardare, care a tacut malc cata vreme Sechelariu si Iacubov au vorbit -la misto- cu reprezentantii partidelor care, la urma urmei, castigasera alegerile. Practic, efectul de imagine cautat de PSD a fost obtinut: chiar daca plecasera huiduiti, mai-mai sa fie linsati de multimea furioasa, pesedistii care chinuisera timp de opt ani Bacaul demonstrau public ca au ramas la fel de ingamfati si de indrazneti ca oricand.
Amenintarea facuta insa la adresa lui Romeo Stavarache nu era o cacealma. Cei care il cunosc nu numai pe Dumitru Sechelariu, dar si pe Corneliu Iacubov sau Andrei Serban (primarul orasului Slanic Moldova si participant din umbra la salvarea lui Sechelariu din primaria asediata pe 20 iunie de multime) stiu ca acestia, la fel ca si Dragos Benea, Laurian Lucas sau subprefectul Gabriel Vlase nu-i pot uita sau ierta pe cei care le pun bete-n roate. Iar Romeo Stavarache a ajuns, aproape fara sa vrea, hopul care era sa rastoarne caruta cu pesedisti ce se indrepta linistita catre un Craciun electoral plin de realizari marete.
Cercul se inchide
Umilit si ciufulit, Sechelariu a promis, de fata cu consilierii judeteni si reprezentanti ai mass-media, ca -justitia va avea grija de cei care au organizat demonstratia de la primarie-. Declaratia a fost facuta la putina vreme dupa ce baronul pierduse turul doi al alegerilor… -Varianta oficiala- era ca manifestarile de bucurie ale bacauanilor fusesera organizate si dirijate, si ca in spate se aflau anumite persoane din lumea interlopa.
Or, aici se inchide unul dintre cercurile concentrice ale unui scenariu de recuperare a puterii, ai carui eroi sunt doi politicieni care-au plecat huiduiti din primarie. Proxenetul anchetat de catre procurorii bacauani a fost arestat, din cate declara avocatul sau, fara sa existe probe clare la dosar. Prietenul acestuia a fost intrebat despre afisele electorale, dar si despre nebuniile sexuale ale primarului Stavache. Cel care a alertat presa in legatura cu mai multe dosare dubioase, printre care cel al proxenetului Mihailescu, a fost -bagat in perfuzii- de catre indivizi care l-au intrebat -de ce nu-l lasa in pace pe Lucas-, fostul viceprimar. Membri ai lumii interlope bacauane, cunoscatori in amanuntime ai trecutului -glorios- din tineretea taximetristului Sechelariu si a bodyguardului Lucas, sunt si ei hartuiti de politie. Tupeul politic al locotenentilor Lucas si Benea, coroborat cu sustinerea mediatica asigurata de Sechelariu, se adauga la cele enumerate mai inainte, intregind un tablou derutant. La Bacau, statul de drept este plecat in vacanta. Si nu de ieri, ci de cativa ani de zile. Mai precis, de cand -eterna si fascinanta Bacanie- a intrat pe mana unor strategi care cauta sa recupereze din mers trenul cu aur.
Reporterii de la -Curentul- au incercat, zilele trecute, sa discute cu un detinut aflat la Penitenciarul Bacau, al carui caz are legatura cu fostul viceprimar sechelarist Laurian Lucas si cu mentorul acestuia, Dumitru Sechelariu. Este vorba despre Robert Rancu, tanar acuzat de -terorism-, condamnat in consecinta de justitia bacauana, dar a carui sentinta a fost in cele din urma casata la Bucuresti din lipsa de dovezi. La capatul cazului, acelasi Laurian Lucas, liderul PSD pe care, chipurile, Rancu l-ar fi amenintat la telefon. Cererea noastra de a-l vedea pe Rancu a fost respinsa de catre magistratul Emilian Stanisor, director general la Directia Generala a Penitenciarelor. Motivul este stupefiant: -Recomandarea nr. 13/2003 a Consiliului Europei-. O recomandare al carei text nu am reusit sa il gasim nicaieri si care cu siguranta nu contine referiri speciale la -baronatul Bacau-, ori la incalcarea Constitutiei. Avocatul Mircea Ivascu, care il reprezinta pe Rancu, ne-a spus ca este pentru prima oara cand aude de o astfel de interdictie, dar ca asemenea abuzuri nu sunt singulare la Bacau.