Intr-un comunicat de presa emis de presedintie joi, 24 august, se anunta ca Traian Basescu a semnat, la solicitarea ministrului apararii, Teodor Atanasiu, decretul de rechemare in activitate a generalului de brigada cu o stea Ilie Botos, -in vederea numirii ca procuror militar sef al Serviciului de urmarire penala la Sectia Parchetelor Militare din Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie-.
Un neinitiat in tainele politicii romanesti ar fi, cu siguranta, surprins de cateva inadvertente. In primul rand, cum este posibil ca fostul procuror general al Romaniei sa fie propus intr-o functie de conducere la mai putin de o luna dupa ce si-a dat demisia ca urmare a disparitiei lui Omar Hayssam? In al doilea rand, cum este posibil ca, imediat dupa publicarea comunicatului de presa, autoritatile statului, care aveau responsabilitate in acest caz, sa si-o paseze reciproc? Astfel, ministrul apararii, Teodor Atanasiu, afirma ca el nu a propus decat rechemarea lui Ilie Botos, sugerand ca propunerea pentru numirea in functie a venit de la seful parchetelor militare, Dan Voinea. Acesta afirma, la fel ca ministrul Atanasiu, ca el nu a propus numirea in functie, ci doar reactivarea, iar presedintia sustinea ca a semnat ce a primit de la Ministerul Apararii. Daca ar fi sa consideram ca toti cei implicati au spus adevarul, ar insemna ca Ilie Botos s-a propus singur, fara stiinta nimanui.
Pentru un initiat in mersul politicii romanesti, aceste aparente dileme au raspunsuri simple. Precum au subliniat si o parte din analisti, Ilie Botos a demisionat imediat dupa cei trei sefi ai serviciilor, pentru ca i-a fost promisa, de catre Traian Basescu, o functie compensatorie (pe care acum o primeste). Rapiditatea cu care Ilie Botos a fost rechemat si mai ales locul unde a fost rechemat, la ministerul condus de un liberal, certifica consistenta parghiilor de putere detinute de catre Traian Basescu. In ceea ce priveste pasarea responsabilitatilor, avem de a face cu o tactica des folosita, pe ideea ca -acolo unde nu exista un responsabil, nu exista nici vina-.
Exista insa o dilema pe care si un -initiat- o rezolva cu dificultate; cum se face ca Ilie Botos este rechemat si urmeaza sa fie promovat in subordinea unui ministru liberal? Sa nu uitam ca Ilie Botos a fost acuzat in cor de liberali ca l-a hartuit pe Dinu Patriciu si ca i s-a solicitat, in mai multe randuri, demisia. Rezolvarea dilemei ar putea sta in verdictul pe care Comisia de ancheta de la Cotroceni, iar apoi Traian Basescu, il vor da in cazul acuzatiilor aduse lui Teodor Atanasiu de catre Adriana Saftoiu si Eugen Bejinariu. Cu alte cuvinte, Calin Popescu Tariceanu a fost de acord sa accepte promovarea lui Ilie Botos la Parchetul Militar, in schimbul unui verdict favorabil dat de comisia respectiva. La prima vedere, pentru liberali, compromisul este unul neglijabil, pentru ca influenta lui Ilie Botos in noua pozitia va fi minima. La o privire mai atenta insa, pasul inapoi facut ar putea avea implicatii mult mai semnificative.
In primul rand, liberalii ii -demonstreaza- lui Traian Basescu viabilitatea unor noi parghii de putere, ceea ce ar putea duce la reconfigurarea raportului de putere dintre Presedintie si Guvern. Astfel, Comisia de ancheta de la Cotroceni devine o parghie de putere testata si capabila sa produca rezultate in planul realitatii politice (nu numai din punct de vedere al imaginii). In al doilea rand, acesta ar putea fi inceputul racirii relatiilor dintre Calin Popescu Tariceanu si Dinu Patriciu. Deja omul de afaceri liberal si-a aratat, prin declaratiile referitoare la o alianta politica dintre PNL si PSD, disponibilitatea de a juca pe cont propriu. Un astfel de joc facut de Dinu Patriciu ar complica mult raporturile de forte din PNL. Dispunand de fonduri semnificative, acesta ar putea sa isi atraga o serie de lideri importanti ai partidului si sa puna bazele unei grupari in PNL, ce ar putea aspira chiar la preluarea sefiei partidului. Si astfel, ceea ce la prima vedere parea doar un pas mic inainte pentru Ilie Botos, s-ar putea dovedi un pas mare inapoi pentru Calin Popescu Tariceanu. Bogdan Dospinescu