Dupa mai bine de trei ore de audieri la Comisia SRI in scandalul telefoanelor interceptate in 1991 de serviciul condus de Magureanu, parlamentarii din comisie au admis ca SRI a ascultat telefoanele a 13 reprezentanti ai societatii civile, in baza unui mandat autentic. Pentru a ajunge la niste concluzii, comisia trebuie sa mearga saptamana viitoare in vizita de documentare chiar la SRI, dupa cum a declarat presedintele acesteia. Deputatul PSD Ion Stan a afirmat ca potrivit declaratiilor colonelului SRI in rezerva, Gheorghe Donose, audiat ieri la Comisie, -a existat un documentar in baza caruia s-a solicitat mandat pentru ascultarea telefoanelor a 13 persoane in perioada 1991-1992-. Tot Donose, care era la vremea aceea seful Departamentului juridic din SRI, i-a informat pe parlamentari ca cei 13 erau considerati -amenintari la adresa sigurantei nationale-. Presedintele Ion Stan nu a fost in masura sa explice in ce fel Stelian Tanase, Bogdan Hossu, Dumitru Iuga sau Sorin Rosca Stanescu actionau ca -vectori pentru siguranta nationala-, dar a promis ca, dupa ce va consulta documentatia de la SRI, va face publice toate datele.
De asemenea, membrii Comisiei si-au propus sa studieze si redarile rezultate in urma interceptari convorbirilor telefonice si valoarea operativa a acestora. Conform relatarilor facute de col. Donose comisiei, datele SRI legate de interceptarile convorbirilor celor 13 au fost puse la dispozitia Politiei, ca acte premergatoare pentru incheierea anchetei penale, care, dupa cum se vede, n-a inceput nici pana astazi.
Audiat si el la comisie, in calitate de sef al SRI in perioada *91-*92, Virgil Magureanu a respins orice acuzatie de Politie politica, admitand insa ca se poate vorbi si despre anumite greseli facute la vremea aceea.
Stelian Tanase crede ca mai e inca ascultat
Chemat la audieri in cursul diminetii de ieri, Stelian Tanase s-a declarat multumit de discutiile avute cu membrii comisiei, care, de altfel, pentru a-i capta bunavointa l-au rugat sa-i consilieze pentru redactarea a doua acte normative in domeniu, Legea privind controlul parlamentar asupra serviciilor de informatii si Legea privind culegerea de informatii prin restrangerea temporara a unor drepturi fundamentale.
Totusi, Stelian Tanase i-a informat pe membrii comisiei ca intentioneaza in continuare sa se adreseze Justitiei pentru solutionarea acestei cauze, dupa ce se va consulta si cu ceilalti 12 aflati pe lista SRI din *91-*92. Consider ca interceptarile au fost ilegale pentru ca eu nu am intreprins actiuni impotriva sigurantei nationale-, a declarat Tanase, convins ca -cei care au ordonat, aprobat si executat interceptarile trebuie sa raspunda pentru asta-. De altfel, intrebat de ziaristi, Stelian Tanase a afirmat ca este convins ca si acum ii sunt ascultate convorbirile telefonice.
Santaj PRM la CNSAS
Vicepresedintele Comisiei SRI, deputatul PRM Daniela Buruiana, a declarat ieri ca, in cazul in care CNSAS va publica in -Monitorul Oficial- lista cu numele ofiterilor SRI care au facut Tolitie politica, va face si ea publice dovezile prin care va demonstra ca -Mircea Dinescu, Andrei Plesu si Horia Roman Patapievici lucreaza pentru servicii de informatii straine si ca vor sa discrediteze SRI si alte persoane importante in preajma unor evenimente majore-. Mai mult, Daniela Buruiana a cerut institutiilor abilitate sa -se sesizeze- si sa-i scoata din Colegiul CNSAS pe cei trei pentru ca -nu au calitatea morala sa ceara publicarea listei fostilor ofiteri SRI-.