Home Politic Stolojan, pregatit sa atace in justitie -anomaliile- Legii lustratiei

Stolojan, pregatit sa atace in justitie -anomaliile- Legii lustratiei

DISTRIBUIŢI

Dupa ce presedintele Traian Basescu a iesit public impotriva amendamentului propus la Legea lustratiei, care interzicea comandantilor de nave care au colaborat cu securitatea accesul la demnitati publice, consilierul prezidential Theodor Stolojan, amenintat de aceeasi lege, critica la scena deschisa acest proiect. Stolojan a declarat ca va clarifica lucrurile in justitie, daca Legea lustratiei va fi adoptata impreuna cu amendamentul care interzice accesul in functii de demnitate publica persoanelor care s-au ocupat de operatiuni valutare.


La fel ca presedintele Traian Basescu, consilierul acestuia, Theodor Stolojan, se simte amenintat de un amendament adus Legii lustratiei privind persoanele implicate in domeniul operatiunilor valutare. Desi neaga ca ar fi avut astfel de atributii, Stolojan considera ca anumiti -prieteni- din PNL s-au gandit la el cand au votat aceasta propunere. Chiar daca legea este departe de a fi adoptata, consilierul prezidential ameninta ca va merge in justitie pentru a clarifica problema.

Intr-un interviu acordat BBC, consilierul prezidential Theodor Stolojan a calificat amendamentul privind persoanele care au avut atributii in domeniul operatiunilor valutare in timpul regimului comunist, adoptat joi de senatori, drept o -anomalie din Legea lustratiei, care o face pur si simplu de ras-.

Fost director adjunct al Directiei valutare din Ministerul de Finante in perioada comunista, Theodor Stolojan este convins ca o astfel de prevedere adusa Legii lustratiei il vizeaza personal, de aceea este hotarat sa se adreseze justitiei daca aceasta forma va fi pastrata. -Pot sa spun ca unii <prieteni> liberali cred ca s-au gandit si la mine. Nu stiu, nici nu vreau sa presupun, nu ma intereseaza, dar ce pot sa va spun este ca, daca textul ramane asa, evident ca legea va conduce la abuzuri, va genera abuzuri, iar eu, daca se va pune in discutie problema mea, evident, ma voi adresa justitiei pentru a clarifica treaba-, a declarat Stolojan in interviul BBC.

In urma declaratiei publice a presedintelui Traian Basescu, in care acesta ii ironiza pe parlamentari, cerandu-le ca in cazul amendamentului privind activitatea comandantilor de nave si aeronave din timpul regimului comunist sa se stipuleze, direct, numele -Traian Basescu-, pentru a nu complica lucrurile, senatorii au dat inapoi. Ei au decis in sedinta de joi sa renunte la aceasta prevedere a Legii lustratiei, dar au adoptat, in schimb, un amendament care il afecteaza pe -protejatul- sefului statului, liberalul Theodor Stolojan, care, in ciuda atacurilor lui Basescu la adresa PNL, ramane cosilier al presedintelui.

Nevinovat, dar gata sa mearga in justitie

Theodor Stolojan a explicat ca textul propus pentru Legea lustratiei, privind persoanele care au facut operatiuni valutare, este oricum incomplet si se refera de fapt la tot felul de tranzactii cu valize, comert cu armament – adica la -operatiuni valutare speciale-, in niciun caz activitati care sa treaca prin Ministerul Finantelor, unde a lucrat liberalul. -Nu am avut legatura niciodata, in activitatea mea in Ministerul Finantelor, cu operatiuni valutare speciale facute de fosta Securitate sau de fosta Gospodarie de partid sau mai stiu eu de cine. Punct-, s-a aparat Stolojan. El s-a declarat pregatit sa conteste amendamentul la Curtea Constitutionala, chiar daca Senatul a amanat pentru luni sa voteze aceasta initiativa legislativa, care va trebui apoi sa treaca de Camera Deputatilor si sa fie promulgata de seful statului.

Lustratia, numai buna pentru vendetele politicienilor

In mod obligatoriu, toti candidatii pentru demnitati publice sunt verificati daca au colaborat cu politia politica si nu declara acest lucru, de catre Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. Ceea ce aduce nou Legea lustratiei este interzicerea accesului la functiile publice al celor care au colaborat cu fosta Securitate, dintre cei care au ocupat pozitii de conducere in diferite institutii ale regimului comunist. -Oricum, cand candidezi pentru parlament sau pentru o alta functie publica, te verifica, iti verifica trecutul si, deci, un asemenea amendament nu are de ce sa te vizeze pe tine ca persoana-, a explicat Victor Alistar, director executiv al Transparency International Romania. Opinia sa este impartasita de Cristian Parvulescu, presedinte al Asociatiei Pro Democratia, care a considerat ca este -jenant ca o lege ca cea a lustratiei sa fie folosita pentru atacuri persoale-. Atat presedintele Traian Basescu, cat si liberalul Theodor Stolojan s-au revoltat fata de propunerile parlamentarilor la Legea lustratiei, chiar daca nici unul nu face parte din categoria fostilor colaboratori cu politia secreta, acest lucru fiind dovedit de acordul dat de CNSAS pentru a candida pentru demnitati publice.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.