Home Politic Strategii lui Nastase recunosc imaginea de partid-stat a PSD

Strategii lui Nastase recunosc imaginea de partid-stat a PSD

DISTRIBUIŢI

Pe intreaga perioada a alegerilor locale, analistii de serviciu ai partidului de guvernamant au urmarit cu atentie fiecare miscare a politicienilor, mesajele transmise de acestia, strategiile electorale pe care le-au aplicat. In urma analizelor facute, ei au reusit sa identifice punctele vulnerabile cu care se confrunta cele mai importante dintre partide, inclusiv PSD, dupa alegerile locale si inaintea celor generale.

Institutul Social Democrat -Ovidiu Sincai- (ISD), condus de Adrian Severin, a prezentat, ieri, un raport asupra localelor in paginile caruia atrage atentia in privinta pierderii de imagine a PSD. Potrivit documentului, acesta ar fi capitolul la care formatiunea de guvernamant ar fi avut cel mai mult de suferit in cei patru ani cat s-a aflat la putere. Astfel, una dintre greselile pe care le-a facut PSD se refera la cheltuirea unor sume mult mai mari decat celelalte partide pentru a fi sigur de victorie. De asemenea, analistii PSD au aratat ca la afectarea imaginii a contribuit si pastrarea anumitor lideri locali pe listele de candidati, in pofida notorietatii negative pe care o aveau acestia. Facand dovada lipsei unui oarecare realism, autorii raportului sustin ca PSD poate transforma aceste dezavantaje in avantaje. -In perioada urmatoare, multi dintre oportunistii atrasi de asteptarea ca PSD sa se eternizeze la putere vor parasi corabia. Cei care vor ramane vor fi mai putini, desigur, dar mai onesti, mai motivati-, se arata in documentul realizat de institutul partidului de guvernamant.

-PSD a avut de suferit efectele perverse ale hiperputerii acumulate-

Strategii PSD au atras atentia asupra unui fapt pe care opozitia l-a semnalat in nenumarate randuri, acela al transformarii formatiunii lui Nastase intr-un partid-stat: -Exercitarea unei puteri excesive a atras dupa sine doua efecte negative: instalarea unei stari de autolinistire la nivelul conducerii PSD, direct proportionala cu cresterea sa in putere, dar si instalarea unei stari alergice la nivelul populatiei, generata de teama ca PSD – acuzat constant de a fi devenit <un partid-stat> – este prea puternic si, de aceea, capabil de abuzuri-. Se recunoaste, prin urmare, ca formatiunea de guvernamant a avut de suferit in alegeri -efectele perverse ale hiperputerii-, prin victimizarea opozitiei si exacerbarea fricii fata de o posibila scapare de sub control a PSD. Raportul ISD ofera drept exemplu cazul liderului PD, Traian Basescu, criticat si acuzat vehement, dar fara probe perceptibile. -Basescu a devenit simpatic nu prin ceea ce a facut pentru bucuresteni, ci pentru ca a aparut ca un idealist capabil sa suporte persecutia-, sustine documentul Institutului Social Democrat.

Vesnica problema a PSD: neputinta de a obtine suportul intelectualilor

Relatia PSD cu intelectualitatea reprezinta un alt punct slab semnalat si de aceasta data de strategii partidului. Subliniind ca, in Romania, in mod traditional, aceasta are tendinte de dreapta, autorii raportului sustin ca PSD trebuie sa se reideologizeze. Ar fi astfel nevoie de o creare imediata a unei intelectualitati de stanga autentice. -Actuala situatie, in care intelectualitatea non-tehnica este predominant anti-PSD, se poate modifica in masura in care actualul partid de guvernamant nu mai este privit ca adversarul societatii civile, iar alte partide si grupuri profesionale ca aparatoarele sale-, se mai arata in analiza ISD.

PSD, partid tehnocrat de masa

Pe de alta parte, liderilor PSD li s-a atras atentia asupra faptului ca sunt perceputi ca oameni competenti, priceputi, dar nu sunt identificati cu anumite valori. Raportul ISD precizeaza ca acestia -s-au comportat pur si simplu ca niste tehnocrati, conferind PSD imaginea paradoxala de partid <tehnocrat de masa> si lasand adversarilor lor politici sansa de a aparea ca niste idealisti in lupta cu coruptia-.

Sfaturile strategilor

-PSD a performat tehnic la guvernare, dar, pe de o parte, nu se stie cat din aceasta este meritul sau si cat meritul strainatatii (UE, NATO, FMI) care i-a monitorizat deplasarea potrivit <foii de parcurs> impusa de ea, iar pe de alta parte, nu se vede ce perspective ofera el societatii o data integrarea europeana (de acum prezentata ca sigura) si euro-atlantica incheiate-, se mai spune in documentul prezentat, ieri, de ISD.

Se indica, totodata, si directiile pe care ar trebui sa le urmeze PSD pentru a schimba tendinta votului de la locale. Printre altele, se subliniaza si obligativitatea ca PSD sa construiasca un echilibru mai realis intre -prezentarea succeselor si sfidarilor, a oportunitatilor si pericolelor-. PSD trebuie, de asemenea, sa formuleze un proiect -convingator- postintegrare europeana, prin care sa se creeze noi tinte populare.

Vulnerabilitatile Aliantei PNL-PD in viziunea PSD

Analistii PSD nu s-au ocupat numai de situatia postlocale a formatiunii de guvernamant, ci si de cea a principalei forte de opozitie, Alianta D.A. PNL-PD. Acelasi raport al Institutului Social Democrat vorbeste despre PNL si PD ca doua partide cu o pondere relativ egala, care se lupta unul cu altul pentru suprematie. Facand trimitere la perioada *96-2000, autorii documentului constata ca PNL a preluat rolul PNTCD, incercand sa-si exercite suprematia asupra aliatului sau, in timp ce pedistii spera ca Basescu sa obtina o negociere cat mai buna pentru ocuparea mandatelor parlamentare. Se arata astfel ca -raportul de forte din interiorul Aliantei D.A. creeaza premisele unui conflict politic prelungit-. In opinia ISD, divergentele sunt alimentate de pretentia lui Traian Basescu de a avea o putere de decizie cat mai mare in interiorul coalitiei, ca urmare a succesului sau in Bucuresti, si de dorinta si mai mare a PNL de a controla Alianta.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.