PSD va înclina balanţa în Romania. Aceasta este concluzia unei analize a Centrului americano-israelian de prognoze strategice -Stratfor-, dată publicităţii ieri. -Stratfor- a ajuns la această concluzie după ce a enumerat cele trei variante în urma eşecului Guvernului înregistrat la referendumul din 19 mai pentru demiterea preşedintelui Băsescu. -Guvernul are trei opţiuni: Tăriceanu demisionează şi este negociat un nou prim-ministru; Tăriceanu demisionează şi sunt convocate alegeri anticipate; blocajul persistă pană la alegerile parlamentare din 2008-, se arată în analiza -Stratfor-. Cei de la -Stratfor- arată că jocurile vor fi făcute de către PSD: -nu Tăriceanu (cu excepţia cazului în care se răzgandeşte şi demisionează) sau Băsescu sunt cei care pot impune o decizie, ci cel de-al treilea partid al Romaniei – PSD-. Strategii -Stratfor- subliniază că PSD -este perceput în Romania ca extrem de corupt. De altfel, Tăriceanu şi Băsescu şi-au unit forţele iniţial pentru a se opune PSD-. -Cand Tăriceanu şi Băsescu s-au despărţit, PSD a ţinut partea primului-ministru. După ce s-a alăturat lui Tăriceanu, PSD a suportat povara acestui sprijin, iar membrii partidului ştiu că popularitatea partidului va continua să scadă în cazul în care răman aliaţi cu premierul-, se mai arată în aceeaşi analiză. Drept urmare, strategii de la -Stratfor- prognozează că -PSD ar putea să aibă o poziţie ezitantă pentru o vreme, sperand că Băsescu îşi va mai pierde din sprijinul obţinut după victoria din 19 mai, dar va trebui să rămană în poziţie de aşteptare pentru un timp, după votul încărcat emoţional de la referendum-.
Uniunea Europeană vrea guvern mai stabil
Totuşi, strategii de la -Stratfor- atrag atenţia că un rol extrem de important îl va juca Uniunea Europeană, în condiţiile în care, după cum arată analiza, oficialii europeni -deliberează în prezent dacă să suspende sau nu fondurile alocate Romaniei – unul dintre cele mai mari avantaje ale aderării la UE-. -Uniunea Europeană va fi cea care va trebui să decidă dacă ameninţă cu posibilitatea restricţionării fondurilor pentru Romania, pentru a determina ţara să-şi dezvolte un guvern mai stabil-, se arată în finalul prognozei.
De altfel, analiştii de la -Stratfor- urmăresc îndeaproape situaţia din Romania. În octombrie 2006, -Stratfor- prognoza decesul Alianţei PNL-PD după integrarea în UE, ceea ce s-a dovedit a fi adevărat.