Europa ne asteapta la 1 ianuarie 2007, adica peste aproximativ trei luni. Vazandu-se cu sacii integrarii in caruta, oficialii romani au uitat insa sa puna cap la cap o strategie pentru Europa, pentru ce posuri isi propun sa obtina in institutiile mari ale Uniunii, cum ar fi Comisia Europeana sau Parlamentul European.
Daca in cazul ravnitului post de comisar european, partidele politice se intrec in a vehicula nume si in a ridica pretentii, cu privire la alegerile pentru Parlamentul European, formatiunile nu par a se grabi prea tare. Acest lucru poate si din cauza ca Romania are un termen de un an in care nu trebuie neaparat sa organizeze alegeri pentru PE, in acest timp, euroobservatorii primind drept de vot.
Comisar, dar fara portofoliu
Desi Romania ar trebui sa-i ofere presedintelui Comisiei Europene o lista cu persoane care ar putea ocupa functia de comisar european, partidele politice se lupta in ultima vreme sa-si impuna oamenii lor. Euroobservatorul PSD Adrian Severin (foto) a criticat ieri bursa de nume care a luat nastere mai ales in presa si i-a acuzat pe reprezentantii guvernului ca nu se implica in negocierea unui post de comisar cat mai bun pentru Romania. -Romania nu negociaza portofoliul pe care il va primi. Inainte sa negocieze nume, trebuie sa stim pentru ce portofoliu. Fac acest apel la guvern sa se angajeze rapid in aceste discutii-, a spus ieri Severin, sugerand ca exista discutii in cadrul intalnirilor din Comisia Europeana referitoare la posturile care ne vor reveni. In plus, social-democratul a apreciat ca metoda prin care guvernul ar trebui sa faca lista cu persoanele potrivite pentru functia de comisar european este o consultare -multidirectionala-, cu toate partidele parlamentare. -Eu cred ca si PSD este un partid cu un portofoliu de resurse umane care este capabil sa ofere solutii-, a mai spus euroobservatorul PSD. Intrebat ce reactii au avut oficialii UE cand au auzit numele vehiculate in presa romaneasca pentru acest post, Severin a declarat ca aceste reactii au fost diferite. -Va marturisesc ca sunt unele nume care i-au amuzat la maxim-, a incheiat Severin, refuzand sa dezvaluie aceste nume. Printre cei vehiculati se numara Monica Macovei, Leonard Orban, Anca Boagiu, Gyorgy Frunda, Sorin Frunzaverde, Cristian David.
In lipsa de altceva, euroobservatorii ar putea fi -promovati-
Partidele politice habar n-au pe cine sa trimita in Parlamentul European. Cele 35 de posturi de europarlamentari ce revin Romaniei ar trebui ocupate in urma unor alegeri, dar codul electoral care sa reglementeze organizarea unor astfel de alegeri intarzie sa se lase elaborat. Asa ca, cel mai probabil, europarlamentarii romani vor fi alesi prin traditionalele alegeri pe liste nationale, organizate poate chiar dupa 1 ianuarie 2007. Asta, in conditiile in care liderii partidelor politice nici macar nu s-au pus de acord cum vor sa candideze sau pe cine sa treaca pe liste, bazandu-se pe ideea ca euroobservatorii de acum pot ramane, pentru un timp, europarlamentari.
Dar nu multi dintre ei isi doresc acest lucru. Pesedistul Titus Corlatean, de exemplu, a declarat ca nu vrea sa candideze pentru un post de europarlamentar, iar unii, ca liberalul Nicolae Vlad Popa, spera sa fie nominalizati. -Ţine de partid. Din punctul meu de vedere, consider ca n-am muncit degeaba. Cred ca am sanse sa ma bucur de o astfel de functie, dar daca ar fi existat o discutie, as fi fost anuntat-, ne-a declarat liberalul. Insa liderii din PNL nu s-au hotarat nici macar daca vor candida pe aceleasi liste cu partenerii din Alianta, ba chiar s-au gandit ca ar putea sa amane organizarea unor alegeri pentru primavara lui 2007.
Nu stim ce sa facem nici cu Moldova
Euroobservatorul PSD Adrian Severin a precizat ca exista o ingrijorare la nivelul Europei si fata de fragilitatea granitei dintre Romania si Republica Moldova si fata de lipsa de predictibilitate a politicii Bucurestiului fata de relatia cu Chisinau. -Temerea europenilor se refera la ce fel de tara va fi Republica Moldova: una europenizata sau una transnistrianizata-, a mai spus Severin. O alta tema care-i preocupa pe europeni, in opinia social-democratului, este lipsa de reactie a Romaniei, prin reprezentantii sai, fata de ingrijorarile opiniei publice europene referitoare la invazia romanilor pe piata muncii din spatiul comunitar.