Traian Basescu pozeaza din nou in erou salvator al natiunii: calare pe un cal alb, presedintele porneste lupta cea mare pentru recuperarea competentelor Departamentului National Anticoruptie. In incercarea de a repara ce s-a distrus prin votul negativ dat de Senat infiintarii DNA, seful statului convoaca intalniri cu partidele parlamentare pe aceasta tema.
Astfel, inca o data, presedintele uzeaza de prerogativele sale constitutionale pentru a castiga capital de imagine si pentru a poza in singurul partizan al luptei impotriva coruptiei din Romania.
Presedintele-jucator si mediator tine neaparat sa faca valuri, desi ar fi putut sa se rezume la a nu promulga legea de respingere a ordonantei de infiintare a DNA. Pentru a le arata actorilor politici cine este seful, iar liderilor coalitiei de guvernare ca au ajuns tot la mana lui, Basescu a invitat delegatiile partidelor saptamana viitoare la Cotroceni. Consultarile vor fi separate si vor avea loc in zilele de 16 si 17 februarie.
Conform unui comunicat remis de biroul de presa al administratiei prezidentiale, o alta tema a consultarilor o constituie prioritatile legislative privind aderarea Romaniei la UE, partidele parlamentare fiind libere sa abordeze si alte subiecte. De remarcat ca Basescu ramane consecvent si in atitudinea critica pe care o afiseaza fata de -solutia imorala- – Partidul Conservator -, drept urmare, conservatorii au fost convocati in aceeasi zi cu partidele din opozitie – PSD si PRM. Ceilalti parteneri din coalitie – UDMR, PNL si PD – vor ajunge la Cotroceni in a doua zi de consultari. Medierile initiate de seful statului vin in urma unor reactii destul de dure ale reprezentantilor Comisiei Europene, care au declarat ieri ca analizeaza consecintele pe care limitarea competentelor DNA le va avea asupra luptei anticoruptie si, implicit, asupra sanselor noastre de aderare, conform calendarului, la Uniunea Europeana. In plus, mai multe ambasade occidentale – printre care cea a Statelor Unite, ambasada Marii Britanii si cea daneza -, organisme nonguvernamentale si lideri de opinie au avertizat ca votul dat in Senat aduce reforma din Romania intr-un punct critic.
Prin initierea consultarilor ce se vor derula saptamana viitoare la Cotroceni, Basescu refuza sa se conformeze pur si simplu solicitarilor premierului Calin Popescu Tariceanu, in speranta ca va mai castiga cateva procente daca il vor vedea romanii cum ii urecheaza pe parlamentarii chiulangii si iresponsabili. Premierul i-a trimis ieri o scrisoare presedintelui prin care ii cere sa analizeze posibilitatea de a cere parlamentului reexaminarea Legii privind respingerea ordonantei prin care se constituie Departamentul National Anticoruptie.
Invitatia la Cotroceni lansata de presedintele Traian Basescu partidelor parlamentare a generat ieri reactii in lant. Liderii formatiunilor politice au lasat sa se inteleaga fie ca vor participa la aceste dezbateri in care seful statului isi va exercita rolul de arbitru si de mediator, fie ca nu-si vor schimba pozitia exprimata prin votul dat ordonantei privind competentele si infiintarea Departamentului National Anticoruptie, fie ca votul membrilor partidului a fost unul gresit, pentru ca nu a beneficiat de girul sefului lor. Pe de alta parte, invitatia lansata de Basescu e o reactie in sine: atat la modul critic in care votul din Senat a fost primit de opinia publica occidentala, precum si la demersurile societatii civile din Romania.
Liderii partidelor politice au primit diferit invitatia lansata de Traian Basescu. Daca in cazul democratilor este lesne de intuit care va fi raspunsul – o prezentare disciplinata in fata -capitanului- suprem, liberalii sunt nevoiti sa dea curs acestei initiative pentru a-l feri de o rusine pe liderul lor, Calin Popescu Tariceanu, aflat acum la mana sefului statului. Tariceanu chiar i-a cerut ieri presedintelui sa nu promulge legea care desfiinteaza DNA. Premierul i-a trimis o scrisoare sefului statului in care subliniaza importanta acestei reglementari si ii cere sa faca uz de prerogativele conferite de art. 77, alin. 2 din Constitutie si sa analizeze -posibilitatea de a cere parlamentului reexaminarea acestei legi-, se arata in scrisoare.
Conservatorii vor onora si ei invitatia, dar nu s-au hotarat asupra componentei delegatiei. -Daca o sa ne ceara alte propuneri, o sa-i cerem domnului Basescu sprijin pentru initiativele noastre, respectiv legea privind controlul averilor dobandite ilicit si cea privind reducerea TVA la produsele alimentare de baza-, a mentionat Sabin Cutas, presedintele Consiliului Executiv al PC.
UDMR se va plange de tensiunile din coalitie
Liderul UDMR, Marko Bela, a declarat ca Uniunea va sustine, la intalnirea cu presedintele Traian Basescu, reexaminarea ordonantei privind DNA, dar va atrage atentia si asupra -starii de conflict nedorite- din interiorul coalitiei, inclusiv -pe tema interetnica-. Inainte de a cere reexaminarea ordonantei privind functionarea si competentele DNA, presedintele UDMR a aratat ca este nevoie sa se -vada- care sunt problemele legate de acest act normativ. El a precizat insa ca aceasta ordonanta trebuie totusi rediscutata de catre parlament. Senatorul Verestoy Attila ne-a declarat ca UDMR va aduce pe agenda discutiilor si probleme ce vizeaza coordonarea din parlament a membrilor coalitiei de guvernamant, dar si norme legale pentru indeplinirea criteriilor de integrare care afecteaza comunitatea maghiara. -Si statutul este o norma legala ce trebuie indeplinita-, ne-a declarat senatorul UDMR.
PSD: seful statului isi reia rolul
PSD a acceptat invitatia presedintelui Traian Basescu, liderul Mircea Geoana declarand ca seful statului isi reia astfel, in premiera, dupa preluarea mandatului, rolul de mediator. Geoana a mai afirmat ca votul negativ al senatorilor social-democrati asupra ordonantei de infiintare a DNA reprezinta un punct de vedere consecvent al partidului. Geoana a etichetat drept -abuziva- maniera de a trece legi importante prin ordonante de urgenta si a afirmat ca va propune grupului parlamentar sa respinga automat orice hotarari de guvern, in absenta unei consultari prealabile intre executiv si partidele parlamentare. -Punerea de presiune publica asupra parlamentului e o chestiune contraproductiva si nedemocratica-, a completat Geoana. La randul sau, Adrian Nastase a afirmat ca votul de la Senat -porneste de la ideea ca, in acest moment, DNA este considerat un comando politic-. (Diana Stirlea)
Oamenii lui Vadim n-au stiut ce-au votat
-PRM s-a pronuntat pentru participarea la aceste discutii ce tin de eficienta luptei impotriva coruptiei si functionarea justitiei-, ne-a declarat ieri deputatul Lucian Bolcas. Si presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, i-a cerut ieri presedintelui Traian Basescu sa nu promulge legea de respingere a ordonantei pentru modificarea competentelor PNA si transformarea acestuia in DNA. Vadim Tudor a declarat, intr-o conferinta de presa, ca doreste ca ordonanta privind DNA, respinsa joi de Senat, sa fie returnata parlamentului, precizand ca parlamentarii din formatiunea politica pe care o conduce o vor vota asa cum cere comunitatea internationala.
-Poate sa se numeasca oricum departamentul acesta. Sa-l faca minister, sa-i zica Pentagon II, oricum sa-i spuna, dar sa functioneze, sa fie credibil si sa bata grindina pe toate partile acoperisului, nu sa-l hartuiasca pe unul si sa-l lase pe altul-, a spus Vadim Tudor. Liderul PRM a declarat ca nu a stiut de acest vot si ca parlamentarii PRM au votat fara ca el sa le indice cum, precizand ca i-a certat pe cativa pentru atitudinea lor. El a spus ca nu ar fi fost totusi nicio problema daca anchetarea si perchezitionarea demnitarilor ar fi fost autorizate de Inalta Curte de Casatie si Justitie. (Diana Stirlea)
Cei care au votat impotriva, pusi pe -lista neagra-
Reprezentantii ONG-urilor au cerut in mod public presedintelui Traian Basescu sa respinga actul normativ si sa ofere sansa executivului sa isi asume responsabilitatea pentru propriile legi. O serie de organizatii, printre care Asociatia Pro Democratia, Asociatia de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent, Transparency International, au semnat un comunicat in care critica aspru lipsa de responsabilitate si de interes a Senatului.
-Romania este intr-o situatie de criza dupa votul de ieri (joi – n.r.) din Senat. In aceste conditii, cerem public presedintelui sa intoarca legea-, a declarat Cristian Parvulescu, presedintele Asociatiei Pro Democratia.
Transparency International sustine ca autoritatile au dat dovada de ineficienta, iar acest conflict care s-a creat intre clasa politica si sistemul judiciar ar putea duce la o reala separatie a puterilor in stat, nicidecum la un echilibru al acestora.
Faptul ca parlamentarii lipsesc nemotivat de la sedinte nu este o noutate, insa de data aceasta semnatarii comunicatului considera ca este posibil sa fi fost o absenta deliberata. Vina le-a fost atribuita in unanimitate senatorilor banuiti ca au pus comoditatea oferita de scaunele de parlamentar inaintea intereselor celor pe care ii reprezinta. Pentru a-i lovi acolo unde ii doare cel mai tare, in functiile pe care le detin, reprezentantii asociatiilor neguvernamentale au anuntat intocmirea unei -liste negre- pentru 2008, in care au fost deja trecuti cei care au refuzat sa voteze legea de infiintare a DNA.
Ultimatum de la Comisia Europeana
Comisia Europeana a anuntat ieri ca analizeaza impactul respingerii de catre Senatul roman a unui -text destinat facilitarii luptei impotriva coruptiei la nivel inalt-. -Analizam care poate fi impactul acestei decizii in lupta impotriva coruptiei in Romania-, a declarat Krisztina Nagy, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru extindere, Olli Rehn.
-Comisia este convinsa ca guvernul roman va face tot posibilul pentru a gasi o solutie durabila si eficienta pentru continuarea luptei impotriva coruptiei-, a spus Nagy. Ea a subliniat ca presedintele roman, Traian Basescu, are la dispozitie 20 de zile pentru a decide asupra eventualei retrimiteri a ordonantei de guvern in Senat, ceea ce ar putea permite adoptarea acesteia in a doua lectura. (Mediafax)
Sansele de aderare au scazut cu 10% in doar trei luni
Sansele Romaniei si Bulgariei de a adera la UE in 2007 au scazut fata de luna noiembrie, releva un studiu realizat de Reuters pe baza intervievarii a peste 30 de analisti, ingrijorarea in ceea ce priveste lupta anticoruptie facand posibila amanarea integrarii pana in 2008. Sondajul, facut in perioada 7-9 februarie, indica o sansa de 60% pentru Bulgaria si Romania de a intra in UE in ianuarie 2007, fata de 70% in noiembrie.
Cele doua tari mai pot inca adera la UE conform planificarii, anul viitor, dar ingrijorarea ca nu au facut suficient pentru a lupta impotriva coruptiei a sporit posibilitatea amanarii pana in 2008 a integrarii.
-Cred, in continuare, ca exista o sansa mai mare ca (Romania si Bulgaria) sa adere mai devreme, decat mai tarziu-, afirma Dagmar Alpen de la Institutul Oppenheim Research din Koln, care a redus sansele de aderare in 2007 de la 80%, in noiembrie, la 60%.