Home Politic Tanar, destept, comunicativ – portretul ideal al europarlamentarului roman

Tanar, destept, comunicativ – portretul ideal al europarlamentarului roman

DISTRIBUIŢI

Seful Delegatiei CE la Bucuresti, Jonathan Scheele, a declarat, ieri, la o dezbatere pe tema -Romania si Parlamentul European-, ca spera ca cei care vor fi alesi pentru mandate in Legislativul UE sa fie oameni tineri, care sa contribuie si la -intinerirea clasei politice romanesti.

Idealul

-Ar putea exista oameni tineri care sa vrea sa devina europarlamentari si care ar ajuta la intinerirea clasei politice romanesti si, pe de alta parte, nu ar fi recomandabila trimiterea unor persoane in varsta, prea obosite sau prea blazate la Strasbourg-, a apreciat Scheele, spunand insa ca stabilirea profilului parlamentarului european din partea Romaniei revine societatii romanesti.

Seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti a schitat si profilul ideal al europarlamentarului: tanar, capabil sa acorde atentie detaliilor, dincolo de fundamentul politic, necesitatea cunoasterii a cel putin unei limbi straine de circulatie in Europa – engleza, franceza sau germana -, sa aiba rezistenta la calatorii si sa fie bun comunicator.

Si strainii pot fi alesi

Pe de alta parte, el a atras atentia ca normele legislative privind organizarea de alegeri pentru Parlamentul European trebuie sa contina si prevederi referitoare la dreptul de a alege si de a fi ales al cetatenilor straini rezidenti in Romania.

Pentru a exemplifica, el a sugerat ca Robin Barnett, actualul ambasador al Regatului Unit in Romania, ar trebui sa poata candida pentru Parlamentul European, din partea Romaniei, insa reprezentantul britanic a precizat foarte repede ca nu intentioneaza sa faca acest lucru, -deoarece este prea batran si prea obosit-.

Legislatia lipseste cu desavarsire

La dezbatere au fost abordate numeroase aspecte ce tin de legislatie, de sistem de vot si de organizarea propriu-zisa a alegerilor.

Astfel, in ceea ce priveste pregatirea legislatiei, Mihai Voicu, presedintele Comisiei comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru elaborarea propunerii legislative privind alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului, a presedintelui Romaniei, a autoritatilor administratiei publice locale, finantarea campaniilor electorale si alegerea europarlamentarilor, a declarat ca, in prezent, exista patru propuneri pe tema scrutinului pentru Parlamentul European.

El a dat asigurari ca proiectul va fi depus in parlament cel mai probabil la 1 octombrie si si-a exprimat opinia ca alegerile europene ar trebui organizate in primavara anului 2007.

35 de locuri in Parlamentul European

Conform Tratatului de aderare, Romania va avea, dupa integrarea in UE, 35 de locuri in Parlamentul European. Alegerea reprezentantilor romani pentru Parlamentul European trebuie sa aiba loc pana in 31 decembrie 2007.

Mandatul euroobservatorilor se incheie odata cu aderarea Romaniei la UE. Ei devin parlamentari si trebuie sa renunte la calitatea de parlamentar roman, intrucat, din 1979, PE a stabilit ca parlamentarii europeni nu pot fi si membri ai parlamentelor nationale in acelasi timp.

O data precisa a alegerilor pentru PE nu a fost inca stabilita, in conditiile in care nu exista nici legea prin care acestia vor fi alesi.

Europarlamentarii romani vor avea, in mod exceptional, un mandat mai scurt, de numai doi ani, intrucat in 2009 vor avea loc alegeri la nivel european, in toate statele membre. Toate partidele politice din Romania pot candida la alegerile pentru Parlamentul European, iar pragul electoral este stabilit la 5 la suta.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.