Home Politic Taranistii vor face fuziuni imediat dupa congres

Taranistii vor face fuziuni imediat dupa congres

DISTRIBUIŢI

Cu doar trei luni inainte de alegerile generale, taranisii au convocat Congresul Extraordinar al partidului pentru a schimba conducerea Ciorbea, responsabila de dezastrul electoral de la locale. Congresul ce va avea loc maine va fi un fel de piesa cu final asteptat, in conditiile in care se stie deja ca singurul taranist de succes, Gheorghe Ciuhandu, va deveni presedintele partidului. Primarul Timisoarei isi va asuma, contra cronometru, misiunea dificila de a relansa PNTCD-ul si de a-l aduce de la procentul de 1% la pragul electoral de 5% necesar intrarii in parlament. In urma motiunii depuse de unicul candidat la sefia partidului, oamenii care au facut parte din vechea structura de conducere vor fi eliminati. Desi spune ca apelul de unificare a crestin-democratilor nu a avut prea mult succes, Ciuhandu a pastrat postul de prim-vicepresedinte al PNTCD pentru un lider care se va alatura formatiunii sale politice in urma fuziunilor.

Mana dreapta a lui Ciuhandu, un outsider

Cu ocazia depunerii motiunii pentru congresul PNTCD, Ciuhandu a prezentat si lista cu candidatii pe care ii propune pentru Biroul National de Conducere si Delegatia Permanenta Nationala, singura necunoscuta a echipei sale fiind omul care va detine a doua functie in partid, respectiv prim-vicepresedintele. Intr-un interviu acordat agentiei Mediafax, Ciuhandu precizeaza ca a lasat postul de prim-vicepresedinte vacant in perspectiva unor fuziuni viitoare. Edilul Timisoarei si-ar fi dorit ca unificarea miscarii crestin-democrate in jurul PNTCD sa se fi facut pana la Congresul Extraordinar, din 7 august. Din pacate, spune liderul taranist, apelul la unificare lansat de partidul sau nu a primit raspuns pana acum decat din partea Partidului Miscarea Crestin-Democrata, a organizatiei judetene Salaj a Actiunii Populare si a unor membri ai partidelor care se revendica a fi de factura crestin-democrata sau populara. -Totusi, am convingerea ca interesul national – care este acela de a avea o forta politica crestin-democrata puternica in Romania – va prima in fata orgoliilor marunte si o astfel de unificare va putea fi facuta imediat dupa congres. Postul de prim-vicepresedinte este vacant tocmai in ideea unui fuziuni importante care se poate materializa dupa data de 7 august-, a declarat Ciuhandu.

Victor Ciorbea, scos la pensie

Presedintele Ciuhandu propune o echipa total noua, in care nu se mai regaseste nici unul dintre liderii care au gestionat treburile pana acum. Dupa ce si-a demonstrat incompetenta, vechea garda este scosa la pensie, in frunte cu Victor Ciorbea. Intrebat ce se va intampla cu greii partidului, respectiv cu persoanele politice cu experienta sau cele care au parasit in decursul timpului functiile de lideri, precum Victor Ciorbea, Teodor Morariu, Constantin Ticu Dumitrescu, Ioan Muresan, Radu Sarbu, Remus Opris, el a precizat ca acestia isi vor gasi totusi locul in randurile partidului si ca ei au fost schimbati pentru ca asa a dorit partidul. -Cred ca toate persoanele enumerate, si nu numai ele, pot sa fie integrate si sa colaboreze foarte bine cu cei pe care i-am propus pentru conducerea PNTCD, mai ales in acele domenii unde au competente dovedite. Modificarea structurii de conducere nu am facut-o din dorinta de a exclude sau de a indeparta de partid aceste persoane – singurul motiv a fost schimbarea reclamata de baza partidului. Totusi, repet, competentele acestor persoane sunt binevenite si pot fi folosite in interesul PNTCD, bineinteles, daca respectivii doresc acest lucru-, a afirmat Gheorghe Ciuhandu.

-Vreau spirit de echipa-

Una dintre principalele tare ale taranistilor a constat in rivalitatile interne care au dus adesea la conflicte deschise soldate cu excluderi din partid. Preocupati sa-si regleze conturile intre ei, taranistii si-au irosit energiile inutil, reusind doar sa sifoneze imaginea partidului. Ciuhandu insista pe ideea de toleranta si spirit de echipa. Acest lucru insa nu exclude situatia ca, in cazul unor comportamente voluntare sau necontrolate ale unora, sa fie luate masurile disciplinare care se impun, a avertizat liderul taranist. Acest lucru este necesar mai ales cand astfel de persoane, prin comportamentul lor, prejudiciaza imaginea partidului, a mai spus el, adaugand ca spera ca nu va mai fi cazul ca in interiorul PNTCD sa apara astfel de comportamente. El a atras atentia ca acest mod de a face politica ar fi fatal pentru formatiunea sa politica avand in vedere scadenta electorala si dificultatea recladirii partidului.

Romania, dominata de un sistem oligarhic de sorginte comunista

Taranistii condusi de Gheorghe Ciuhandu vor veni cu un mesaj de centru-dreapta, bazat pe dreptul la proprietate, piata libera, reforma economica, respectul valorii individuale, ordine, credinta, familie, natiune si, mai presus de toate, morala. Mesajul va avea o puternica componenta anti-PSD, anti-PRM si anticomunista, in ideea in care a fi anticomunist astazi, in Romania, inseamna a fi impotriva sistemului actual. Ciuhandu spune ca actualul sistem nu este un sistem capitalist democratic, ci unul oligarhic, de sorginte comunista, adaptat la aparente capitaliste si cu trasaturi mafiote. -Mostenirea comunista este prezenta si astazi in Romania, prin intermediul coruptiei, clientelismului, minciunii, hotiei, populismului, care mascheaza fondul polarizarii societatii romanesti dupa modele sud-americane sau postsovietice, avand ca efect administratia ineficienta si imposibilitatea realizarii unei autentice economii de piata-, a explicat edilul Timisoarei. Potrivit acestuia, discursul PNTCD se va indrepta si spre aplicarea moralitatii in toate domeniile vietii socio-economice si politice, intrucat -politica bazata pe minciuna, falsitate si manipulare a adus Romania in situatia dezastruoasa de astazi-.

Ciuhandu a cerut demisia conducerii, dupa esecul din 2000

Atat sub presedintia lui Andrei Marga, cat si sub cea a lui Victor Ciorbea, primarul Timisoarei s-a aflat in echipa de conducere, printre liderii partidului, iar in 2004 a fost singurul care a avut succes, prin castigarea primariei capitalei Banatului. Fiind intrebat de ce nu a reactionat public niciodata fata de modul in care era condus partidul si care a antrenat, incet-incet, caderea lui severa in sondaje, Gheorghe Ciuhandu sustine ca si-a asumat partea lui de raspundere si ca a cerut demisia conducerii. -Am fost cooptat in conducerea centrala a PNTCD in ianuarie 2000. Dupa esecul electoral din decembrie 2000, personal, mi-am asumat raspunderea, fiind unul dintre cei putini care au solicitat demisia conducerii partidului. In perioada 2001-2003, l-am sustinut fara rezerve pe domnul Victor Ciorbea in actiunea sa, in speranta revitalizarii partidului. Am crezut ca alegerile locale din 2004 pot imbunatati imaginea PNTCD si, in ceea ce ma priveste, m-am implicat cu toata forta in aceste alegeri. Imi asum si acum partea de raspundere pentru esecul national al partidului, dar nu pot trece cu vederea neimplinirile altora, care ar fi trebuit sa faca acelasi lucru-, a mai declarat Ciuhandu. El spune ca a fost solicitat sa-si asume conducerea partidului acum, pentru ca este unicul -om de succes- crestin-democrat validat la alegerile locale.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.