Mai sunt doar trei luni pana la alegerile generale, timp in care politicienii din opozitia extraparlamentara incearca sa gaseasca tot felul de solutii pentru a veni cu o oferta electorala alternativa, in speranta ca vor prinde ultimul tren care sa-i duca in forul legislativ. Dupa ce zilele trecute liberalul Valeriu Stoica relansa pe piata ideea de unificare a PNL si PD, acum partidele neparlamentare care nu au reusit sa treaca testul localelor reiau si ele proiecte politice mai vechi. Mergand pe principiul -unde-s doi, puterea creste-, conducerea Actiunii Populare a facut ieri un apel la unificarea tuturor formatiunilor politice extraparlamentare de orientare populara si democrat-crestina. Astfel de initiative, promovate cu putina vreme inainte de campania electorala, au oricum slabe sanse de reusita, in conditiile in care ele presupun o constructie politica si negocieri complicate. Demersul devine si mai dificil, pentru ca principalul partid crestin-democrat, PNTCD, are rezerve fata de apelul oamenilor lui Emil Constantinescu. Presedintele taranist Gheorghe Ciuhandu spune ca o unificare a crestin-democratilor si a popularilor nu se poate face decat in jurul partidului sau si ii acuza pe cei de la Actiunea Populara ca au blocat negocierile bilaterale pe aceasta tema.
Unificare contra cronometru
Liderul PNTCD considera ca ideea unificarii crestin-democratilor si a popularilor este buna in sine si a fost lansata de partidul sau mai demult. Ciuhandu spune ca o astfel de regrupare a partidelor cu orientare de centru-dreapta trebuie sa se faca in jurul PNTCD, partid care are o structura politica la nivel national, este membru al Internationalei Crestin-Democrate si al Partidului Popular European. In plus, spre deosebire de celelalte partide, taranistii se considera indreptatiti sa fie centrul acestei miscari de unificare, pentru ca au obtinut cele mai bune rezultate in alegerile locale si detin primaria unui oras important, la toate acestea adaugandu-se argumentele de ordin istoric si traditional. Insa Gheorghe Ciuhandu spune ca nu mai e loc de targuieli politice, fiindca alegerile parlamentare si prezidentiale se apropie cu repeziciune. -Sunt dispus la discutii pe aceasta tema, dar discutii serioase, nu apeluri-, a declarat liderul taranist.
Emil Constantinescu trebuie sa faca pasul inapoi
Taranistii, coordonati de la Timisoara de Gheorghe Ciuhandu, au avut chiar saptamana trecuta contacte cu reprezentantii Actiunii Populare si se convenise, de comun acord, sa fie reluate negocierile dintre cele doua parti. Potrivit liderului PNTCD, discutiile nu au mai avut loc din cauza oamenilor lui Emil Constantinescu. In aceste conditii, Ciuhandu nu vede cum s-ar materializa apelul lansat de Actiunea Populara. Un obstacol major in calea negocierilor este chiar liderul Actiunii Populare, Emil Constantinescu, perceput de taranisti ca fiind groparul PNTCD. Cu alte cuvinte, ei ar dori unificarea, dar fara fostul presedinte al Romaniei, criticat extrem de dur si la recentul Consiliu National de Conducere al partidului. Gheorghe Ciuhandu a precizat ca -rezervele- taranistilor fata de Constantinescu sunt reale si intemeiate. -Cred ca, daca Victor Ciorbea a facut un pas inapoi, acelasi lucru ar trebui sa-l faca si Emil Constantinescu pentru deblocarea discutiilor-, a afirmat presedintele PNTCD.
Petre Roman, dorit de Actiunea Populara
Reprezentantii Actiunii Populare recunosc ca au avut discutii cu taranistii pe aceasta tema si, din punctul lor de vedere, Emil Constantinescu nu ar fi o -problema- in calea negocierilor. Cum insa lucrurile s-au cam impotmolit, ei asteapta un raspuns si din partea altor formatiuni politice, cum ar fi Partidul Crestin-Democrat, Partidul Noua Democratie si Uniunea pentru Reconstructia Romaniei. Toate bune si frumoase pana aici, insa vicepresedintele partidului care a propus unificarea crestin-democratilor si a popularilor, Zoe Petre, a declarat ca ar trebui contactat si Petre Roman (!) si a lui Forta Democrata. Vicepresedintele Actiunii Populare spune ca Roman are o orientare democrata cu nuante de crestin-democratie de tip italian, asa incat nu vede de ce nu s-ar aseza impreuna la masa negocierilor. -Trebuie sa ne asezam mai multi in jurul aceleiasi mese pentru a gasi un limbaj comun. O sa vedem cine ne raspunde la apel-, a spus Petre. In apelul lansat de Biroul Executiv al AP se arata ca este nevoie de o -alianta politica durabila in jurul valorilor populare si crestin-democrate-, demersul fiind motivat de -pericolul perpetuarii la putere a oligarhiei pesediste-. AP considera ca Alianta D.A. nu poate reprezenta o alternativa autentica, fiindca, lipsita de aliati de centru-dreapta, nu va reusi sa guverneze singura si va depinde de PRM in noua configuratie parlamentara.