Home Politic Tariceanu, din ce in ce mai singur in partid

Tariceanu, din ce in ce mai singur in partid

DISTRIBUIŢI

Premierul Calin Popescu Tariceanu a ramas fara sprijinul a 28 de parlamentari liberali, adepti declarati ai Platformei Stolojan. Aceasta este razbunarea platformistilor pe motiv ca premierul Tariceanu a trimis ieri presedintelui Basescu cererea de revocare din functie a ministrului Gheorghe Flutur, dupa ce acesta a refuzat sa-si dea demisia. Surprinzator pentru multi, presedintele Basescu a acceptat ieri seara cererea premierului de revocare a lui Flutur din functia de ministru al agriculturii, motivand ca nu vrea sa bage Administratia Prezidentiala in jocurile interne din PNL. Traian Basescu nu a pierdut insa ocazia sa-i bata obrazul lui Taricenu, criticandu-l pe premier pentru faptul ca nu a trimis, odata cu ordinul de revocare, si propunerea pentru sefia agriculturii. Mai mult, el l-a avertizat pe premier ca este ultima data cand mai accepta aceasta situatie. Surse liberale sustin ca fotoliul agriculturii, din care a zburat Flutur, va fi ocupat de Alexandru Moisuc, rectorul Universitatii de Stiinte Agricole a Banatului. Indepartarea lui Flutur din guvern ar putea declansa un adevarat cutremur la nivelul executivului. Surse din PNL ne-au declarat ca ministrii Mihai Razvan Ungureanu si Sebastian Vladescu intentioneaza sa isi dea demisia din cabinetul Tariceanu in semn de solidaritate cu Gheorghe Flutur. Mai mult decat atat, aceleasi surse liberale ne-au precizat ca intreaga constructie a scandalului din jurul PNL are ca scop debarcarea lui Calin Popescu Tariceanu din functia de prim-ministru si inlocuirea sa cu liderul platformistilor, Theodor Stolojan. De altfel, senatorul PNL Puiu Hasotti a confirmat ieri acest zvon, afirmand ca -un foarte important si nou membru al platformei, caruia nu-i voi da numele din respect pentru colegii mei, in timpul unei discutii, l-am intrebat ce doreste domnul Stolojan. El mi-a spus ca nu doreste sa fie presedintele partidului, ci doreste sa fie prim-ministru-.

Ruptura in PNL este ireconciliabila, indiferent de organizarea sau nu a congresului extraordinar de anul viitor. In acest moment, calea pare batatorita pentru formarea asa-numitului Partid Liberal Democrat pe care ultimul sondaj al BCS il atribuia lui Theodor Stolojan.

Parlamentarii liberali din Grupul pentru Platforma lui Stolojan nu numai ca ii retrag sprijinul premierului Tariceanu, pe care il acuza de abuz in functie, dar ii cer acestuia sa demisioneze. Pana la aparitia miscarii Stolojan, PNL avea 68 de deputati si 20 de senatori. Majoritatea coalitiei guvernamentale in senat era si pana acum extrem de fragila. In acest moment insa, cand platformistii i-au retras sprijinul lui Tariceanu, acesta a pierdut majoritatea in senat si este in pericol de a pierde majoritatea si in Camera. In randul deputatilor, lucrurile ar sta mai prost daca de partea platformistilor ar trece si deputatii independenti. Exista riscul, ca in cazul unei motiuni de cenzura, in functie de jocurile care se fac de partea platformistilor sa se numere si parlamentari din celelalte partide ale coalitiei guvernamentale.

Platformistii au anuntat ieri ca vor vota legile pentru continuarea reformelor, precum si pe cele care privesc integrarea in Uniunea Europeana, celelalte proiecte legislative propuse de guvern urmand a fi analizate punctual. Aceasta in conditiile in care premierul Tariceanu a transmis sec tuturor celor alesi sub umbrela PNL ca -domniile lor nu au fost alesi cu titlu individual ca parlamentari independenti, ci au mers pe un scrutin de lista si au candidat pe lista PNL si a aliantei. Au aceasta obligatie de a vota in favoarea legilor pe care le propune guvernul, care se bazeaza pe alianta si pe PNL, deoarece ei asa au fost alesi. Este un lucru care e bine sa fie stiut si este mesajul pe care li-l transmit-. Mai mult, Tariceanu a precizat ca platformistii -au obligatia politica si morala sa voteze bugetul, pentru ca ei nu au fost alesi cu titlu individual ca parlamentari, ci au fost alesi pe listele aliantei. Le adresez rugamintea de a privi aceasta chestiune cu responsabilitate-.

Reconcilierea, data uitarii

Demersul de ieri al platformistilor lui Stolojan anuleaza orice cale de reconciliere a ceea ce altadata a fost PNL. Calea dialogului pare inchisa total, cu atat mai mult cu cat unul dintre liderii platfomei, Valeriu Stoica l-a acuzat pe Tariceanu ca nu a urmarit niciodata dialogul in interiorul PNL, ci dimpotriva, de la Congresul din ianuarie 2005 pana in prezent, actualul presedinte liberal a urmarit doar eliminarea tuturor potentialilor competitori, precum si a spiritului liberal din cadrul partidului. Supararea platformistilor este cu atat mai mare cu cat Tariceanu ii cere lui Flutur sa plece din guvern din motive de incompatibilitate politica si nu pentru incapacitatea de a conduce domeniul agriculturii. Platformistii nu iau in calcul ca inainte de toate, echipa guvernamentala este una politica, care trebuie sa cante pe acelasi ton.

Partidele coalitiei guvernamentale, in asteptarea

UDMR, par sa fie de partea lui Tariceanu, liderii uniunii find de parere ca este normal gestul acestuia de a cere demisia lui Flutur. Marton Arpad, liderul UDMR din Camera Deputatilor ne-a declarat ca -orice premier, in toata lumea democratica, poate propune demiterea unui ministru. Deci nu este nici o problema. Pe urma, noi suntem membri intr-o coalitie, ca exista persoane care au parasit, din varii motive, un partid sau altul, asta este optiunea fiecarui senator sau deputat in parte si nu este problema noastra. Noi nu vom sustine acest demers, este o problema in interiorul PNL in care nu avem de ce sa ne amestecam. Deci nu vom sustine nici o motiune de cenzura pentru demiterea lui Tariceanu. Am face asta doar daca am avea o nemultumire. Si nu avem-.

Bogdan Ciuca, purtatorul de cuvant al PC este de parere ca -decizia semnatarilor platformei de a-i retrage sprijinul politic premierului le apartine. E problema PNL, noi nu avem de ce sa ne implicam in asta, e problema lor cum se organizeaza. Noi nu am discutat despre acest subiect si deocamdata, neexistand acest subiect, nu sustinem acest demers. Repet, este strict problema PNL.-

Presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, ne-a declarat ca -PD nu doreste sa se implice in problemele PNL si asteapta clarificarea situatiei. Consideram ca si platformistii au loc in alianta, in Partidul National Liberal. Nu credem ca vreunul din adeptii platformei vor sa vina la PD-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.