Premierul Calin Popescu Tariceanu a pus piciorul in prag: dupa ce le-a dat liber la concedii functionarilor -eficienti- din administratia publica, le-a programat parlamentarilor programul de munca pe perioada verii. Primul-ministru a anuntat ca va solicita organizarea unei sesiuni extraordinare a parlamentului la inceputul lunii iulie si la sfarsitul lui august, astfel incat alesii sa aiba timp sa dezbata in voie si, in final, sa si adopte trei legi importante pentru integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Tariceanu considera necesara continuarea sesiunii ordinare si organizarea unei sesiuni extraordinare la sfarsitul verii pentru a promova o serie de legi care fac parte din calendarul pentru aderare – legea privind finantarea partidelor politice, cea privind organizarea si functionarea Agentiei de Integritate si proiectul de modificare a Legii 31/1991 privind societatile comerciale. -Sunt legi foarte voluminoase care, tinand cont de timpul scurt ramas pana la inchiderea sesiunii parlamentare – mai avem practic mai putin de 20 de zile – este foarte greu de presupus ca vor putea fi adoptate-, a explicat Tariceanu, imediat dupa sedinta Comitetului Executiv al PNL de ieri.
Bineinteles, daca parlamentul reuseste, pe ultima suta de metri, -performanta- adoptarii legilor pana la sfarsitul sesiunii ordinare, atunci premierul nu mai are nimic impotriva plecarii in vacanta a parlamentarilor, organizarea unei sesiuni extraordinare nemaifiind de actualitate. -Dar am indoieli, tinand cont de agenda extrem de incarcata a parlamentului, asa incat voi solicita, prin intermediul grupurilor noastre parlamentare, sa se prelungeasca sesiunea parlamentara actuala si sa se faca o sesiune suplimentara la finele lunii august, in asa fel incat, in luna septembrie, cand se va incheia raportarea privind masurile pe care le-am indeplinit, sa putem figura cu ele in buna ordine-, a revenit Tariceanu la initiativa initiala.
Bogdan Olteanu a ascultat comanda premierului: alesii vin la serviciu in iulie
Zambetul de pe fetele parlamentarilor a cam pierit ieri, cand presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a confirmat convocarea unei sesiuni parlamentare extraodinare. -Mai mult ca sigur va fi o sesiune extraordinara-, a afirmat Olteanu, dupa sedinta Biroului Permanent. Acesta a precizat ca principalele proiecte de legi prioritare pentru integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, pentru care nu mai exista nicio posibilitate sa fie adoptate in aceasta sesiune, pe motiv ca nu au trecut inca de guvern, sunt cele privind infiintarea Agentiei de Integritate si modificarea legilor privind societatile comerciale. -Voi stabili pana miercuri impreuna cu doamna ministru al integrarii calendarul adoptarii in guvern a celor doua proiecte si voi anunta atunci sesiune extraordinara-, a spus Olteanu, care a amintit ca lipsa unor reglementari in aceste domenii au adus tarii noastre stegulete galbene si rosii la ultimul raport de tara.
Aceste legi nu sunt singurele care au determinat existenta unei sesiuni extraordinare. Desi parlamentarii incearca sa se ascunda in spatele incompetentei executivului, la Camera Deputatilor sau la Senat au fost tergiversate o serie de prioritati legislative care nu aveau sanse sa fie finalizate pana la sfarsitul lui iunie, ca de exemplu legea privind statutul minoritatilor nationale. Dupa ce s-au chinuit sa dezbata timp de cateva luni acest proiect, fara rezultat, deputatii au inaintat o solicitare Biroului Permanent, prin care cereau discutarea in sedinte separate in Comisia juridica, Comisia privind drepturile omului si cea pentru invatamant, nu in sedinta comuna ca pana acum. Cu toate ca timpul ii preseaza, iar aceasta ar fi putut constitui o solutie, propunerea a fost respinsa de cei din conducerea Camerei Deputatilor.