Home Politic Tariceanu, lasat balta

Tariceanu, lasat balta

DISTRIBUIŢI

Primul-ministru Calin Popescu Tariceanu a prezentat ca pe o victorie rezultatele consultarilor purtate ieri la Palatul Victoria cu reprezentantii partidelor politice. A fost, ce-i drept, destul de retinut, mai ales ca nu stia ce reactii vor avea protagonistii discutiilor.

Desi, pe cea a democratilor o aflase deja: conducerea PD a fost mult prea ocupata pentru a ajunge la sediul guvernului. Absenta unor figuri marcante precum Emil Boc, Vasile Blaga – retinuti la Cluj de o intalnire urgenta programata cu multe saptamani in urma – si a primarului Adriean Videanu, acaparat de inundatii, a lasat loc de speculatii. Clasa politica a vorbit ieri de o atitudine de nepasare a democratilor fata de discutia cu Tariceanu, dar si despre posibilitatea tot mai reala a retragerii ministrilor democrati din executiv. Nu a fost exclusa nici varianta unui potential -ordin- venit de la Cotroceni, mai ales ca discutia de ieri a premierului a fost perceputa ca o tentativa de -a-i lua fata- presedintelui, care a programat consultari similare pentru sfarsitul saptamanii.

Desi nu a trecut usor peste faptul ca liderii PD nu i-au onorat invitatia, Calin Popescu Tariceanu s-a rezumat sa reproduca scuzele oferite de democrati prin intermediul presei.

Dupa negocierile de ieri, Tariceanu s-a ales doar cu… santajul PSD, care i-a promis -sprijin conditionat-, daca democratii se retrag de la guvernare. In aceste conditii, premierului sigur nu-i mai pasa ca UDMR e multumita de rezultatele intrevederii sau ca PRM s-a declarat pur si simplu contra.

Rezultatul dialogului inutil de ieri este ca parlamentarii vor acorda o zi pe saptamana dezbaterii si aprobarii legilor necesare integrarii, restul timpului urmand sa fie irosit cu discutii sterile si de mahala pe marginea regulamentului celor doua Camere.


Primul-ministru, Calin Popescu Tariceanu, a repurtat ieri o victorie amara la consultarile pe care le-a initiat cu partidele parlamentare. Cea mai arzatoare problema pusa pe ordinea de zi a discutiilor – accelerarea dezbaterilor privind modificarile regulamentului celor doua Camere – nu a indeplinit, asa cum era de asteptat, consensul.

-Opozitia si in special PSD se cramponeaza de problema modificarii regulamentului, pe care eu cred ca avem dreptul, ca majoritate, si acum vorbesc din pozitia de presedinte al PNL, sa o abordam din perspectiva noastra-, a declarat, aproape descumpanit, Tariceanu. Acesta i-a acuzat pe reprezentantii social-democrati ca, prin tergiversarea procesului legislativ, creeaza atat o problema de credibilitate, cat si una de perceptie asupra opiniei publice. -Chestiunea tine numai de timp. Vom constata ca, pana la urma, tot realizam ceea ce ne-am propus-, a amenintat Tariceanu, facand astfel referire la schimbarea presedintilor celor doua Camere. Totusi, Calin Popescu Tariceanu a reusit sa ajunga la un acord tacit cu liderii opozitiei pentru a pastra un echilibru in ceea ce priveste numarul observatorilor romani trimisi la lucrarile Parlamentului European. De asemenea, toti cei prezenti au convenit sa aloce in legislativ un timp minim de dezbatere (o zi pe saptamana) actelor normative privind integrarea. Totodata, Calin Popescu Tariceanu a recunoscut si disponibilitatea de care au dat dovada participantii la consultari pentru discutarea Planului National de Dezvoltare si reforma administratiei publice locale.

Liber la speculatii

Desi nu a trecut usor peste faptul ca liderii PD nu i-au onorat invitatia, Tariceanu a marsat pe aceleasi scuze puerile oferite de democrati. -Emil Boc a avut o actiune locala anuntata cu mult timp inainte, la care era implicat si ministrul Blaga-, a declarat presedintele PNL. El a evitat sa se lanseze in comentarii ce vizau tensiuni din Alianta. -Sunteti liberi sa faceti speculatii, daca aveti elemente concrete. Daca nu aveti, sugestia mea este sa fiti rezervati-, s-a adresat Tariceanu jurnalistilor. El nu a uitat sa sublinieze ca in timpul discutiilor nu a fost abordata tema parlamentului unicameral. -Ce am discutat eu cu partidele sunt doua lucruri diferite: unele tin de agenda premierului si altele, de agenda presedintelui, a completat Tariceanu.

UDMR e multumita

Liderul UDMR Marko Bela a declarat, dupa reuniunea de ieri, ca intalnirea a fost importanta nu numai pentru ca a creat ocazia partidelor parlamentare pentru a discuta, dar si pentru ca au stabilit o zi pe saptamana pentru dezbaterea legilor necesare aderarii la UE.

Potrivit aprecierilor sale, adoptarea legilor care privesc procesul de integrare au fost singurul subiect asupra caruia partidele din opozitie au cazut de acord cu cele din coalitia de guvernamant. Marko Bela a aratat ca intalnirea de joi nu a reusit sa rezolve divergentele in legatura cu adoptarea regulamentelor celor doua Camere.

-Nu pot sa afirm ca exista garantii in privinta accelerarii dezbaterilor regulamentelor. Dar si o zi pe saptamana este totusi un rezultat-, a afirmat senatorul UDMR.

PRM nu e de acord

Secretarul general al PRM, senatorul Gheorghe Funar, a declarat ca premierul a insistat, in cadrul intalnirii, pentru stabilirea de comun acord a unui nou termen de adoptare a celor doua regulamente si pentru limitarea dezbaterilor in parlament pe aceasta tema. Potrivit lui Funar, parlamentarii PRM au declarat ca nu pot fi de acord cu astfel de solicitari, care sunt contrare Constitutiei si regulamentelor celor doua Camere.

Liderul senatorilor PRM a mai spus ca parlamentarii acestui partid au respins, de asemenea, solicitarea lui Tariceanu ca euroobservatorii sa poata vota prin corespondenta, considerand propunerea ca fiind neregulamentara.

Gheorghe Funar a afirmat ca parlamentarii PRM au propus, in cadrul intalnirii, ca dezbaterea regulamentelor sa fie amanata pana dupa aderare, astfel incat acest proces sa nu fie afectat.

La intalnirea de la Palatul Victoria, PRM a fost reprezentat de C.V. Tudor, Gheorghe Funar si Lucian Bolcas.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.