Home Politic Tariceanu nu crede in mega-partidul lui Stoica si Stolojan

Tariceanu nu crede in mega-partidul lui Stoica si Stolojan

DISTRIBUIŢI

PNL risca sa se rupa daca platforma de reformare liberala a grupului Stoica-Stolojan va reusi sa stranga ceva simpatizanti. Deocamdata, fostii lideri PNL, Theodor Stolojan si Valeriu Stoica, se pot baza doar pe cativa sustinatori, unii dintre ei deja exclusi din partid. Desi nedeclarate, intentiile grupului au fost -ghicite- de premierul Calin Popescu Tariceanu, care a ironizat, punct cu punct, ideile principale ale reformei promovate de -disidenti-. De dragul aparentelor, Tariceanu i-a provocat pe Stoica si pe Stolojan sa isi urmeze visul si sa-si formeze -un mega-partid-. Dar liderul PNL nu le-a dat nicio sansa de reusita criticilor sai.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a fost cel care a rostit raspicat ca intentia fostilor lideri ai PNL este de a -rupe- o parte din partid. Invitat la o emisiune tv, primul-ministru a sustinut ca Theodor Stolojan si Valeriu Stoica urmaresc sa afecteze sau sa distruga PNL, in ciuda declaratiilor de reformare pe care le tot promoveaza. De fapt, Tariceanu a vazut doar atacul constant din tentativele tandemului Stoica-Stolojan de a propune PNL o alta directie de modernizare decat cea promovata de actuala conducere a formatiunii.

Platforma, demontata punct cu punct

Acum ca Stolojan a fost exclus cu acte in regula din PNL, Tariceanu a renuntat sa se mai cenzureze si a punctat amuzat cele doua -mari idei- pe baza carora s-au conturat criticile fostului lider liberal – neacceptarea alegerilor anticipate si refuzul realizarii unei mari forte politice de dreapta, impreuna cu PD. -Privind retrospectiv, ce uriasa responsabilitate ar fi fost ca, in loc sa ne ocupam de aderare, sa ne jucam de-a anticipatele!-, a exclamat Tariceanu, intr-o incercare de a demonta principalele puncte de acuzare ale lui Stolojan, ramas acum simplu consilier prezidential. -Daca ne uitam la rezultatele guvernarii, o sa vedem ca avem prea putine lucruri la care ceilalti se pot referi cu cuvinte critice. S-a vorbit de lipsa unei viziuni sau de un proiect politic, dar, oare pentru Romania anului 2006 exista un alt proiect mai important decat aderarea la Uniunea Europeana? Acesta a fost principalul proiect politic al PNL, cu care se mandreste ca l-a dus la bun sfarsit-, s-a laudat primul-ministru. Cat despre proiectul esuat al fuziunii PNL-PD, Tariceanu si-a reluat discursul, sustinand ca liberalii vor sa vorbeasca despre fuziune, cu anumite rezerve – premierul a impus conditia ca noua constructie politica sa pastreze doctrina liberala.

PNL arunca manusa

Premierul nu a dat prea multe sase de reusita proiectului initiat de Stoica si Stolojan, sustinand chiar ca PNL are alte prioritati decat sa ia in seama amenintarile celor doi fosti presedinti liberali. -Ii lansez lui Stolojan o provocare: sa sustina ideea ca acest partid de dreapta sa fie liberal. Mi-e teama ca el si Stoica vorbesc de un partid de dreapta fara ideologie-, a declarat Tariceanu, fara sa acorde prea multe sanse infiintarii unui -mega-partid-.

-PNL trebuie sa actioneze si sa functioneze ca partid, cu fata, nu sa trateze un lucru privat al unui membru sau al altuia-, l-a mai lovit Tariceanu pe Stolojan, minimalizand importanta platformei de reformare liberala pe care a realizat-o Stolojan.

Olteanu n-are griji

Bogdan Olteanu, finul premierului, a venit repede in completarea declaratiilor lui Tariceanu; presedintele Camerei Deputatilor a negat si el ca ar fi avut vreun amestec in excluderea lui Stolojan din PNL. -Mi-as dori sa fiu atat de puternic, dar ma indoiesc ca sunt-, a ironizat Olteanu suspiciunile fostului presedinte PNL care acuza grupul de -intimi- din jurul premierului ca i-ar fi orchestrat excluderea. Cat despre pericolul unei scindari prin formarea unei formatiuni cu tenta liberala, Olteanu s-a declarat linistit: -PNL nu este nici macar in apropierea acestui pericol-.

CNSAS o tine pe -Dana- deoparte

Deocamdata, Stolojan si Stoica si-au strans in jur liberalii deja exclusi din partid pe motiv de incalcare a statutului – deputatii Raluca Turcan si Cristian Boureanu, dar se bazeaza si pe alti cativa membri ai PNL -asupriti- de actualul regim de la conducerea formatiunii. Printre ei, Mona Musca nu a ezitat sa se declare o sustinatoare a platformei de reformare pusa la cale de Stolojan, dar a ezitat sa se alature oficial liberalilor -disidenti- pana nu isi -rezolva- situatia de la CNSAS. -Desi ei insista, decizia mea este clara: eu nu o sa ma apropii de acest grup pana cand nu voi lamuri problema cu CNSAS. Mi-au cerut in repetate randuri, m-au sunat, m-au rugat, mi-au spus chiar ca la nivel de perceptie publica problema pare rezolvata, dar eu le-am spus ca nu-, a sustinut Mona Musca.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.