Aflat la mare ananghie, Dan Voiculescu riscă pierderea partidului pe care l-a fondat. Partidul Conservator este măcinat de lupte interne, după ce Daniel Constantin a anunțat că fuziunea cu formațiunea lui Călin Popescu Tăriceanu a intrat în linie dreaptă.
Cei mai virulenți opozanți ai fuziunii sunt senatorii Dumitru Pelican și Cristiana Anghel. În urma unor discuții pe această temă de la Palatul parlamentului, au absentat Cristian Popescu Piedone, Maria Grapini și Ilie Năstase, cu toții fiind împotriva fuziunii și împotriva actualei conduceri exercitate de Daniel Constantin.
Din comisia de negociere pentru fuziunnea cu PLR vor face parte: liderul Daniel Constantin, Bogdan Ciucă, Mircea Banias, Vasile Nistor, Daniel Florea și Eugen Durbacă.
În urma fuziunii vor exista doi copreședinți, respectiv Daniel Constantin și Călin Popescu Tăriceanu. Un congres al noii formațiuni se va face în 2017, ceea ce îi conferă lui Daniel Constantin un loc în conducerea noului partid.
Daniel Constantin a explicat și câțiva pași care vor fi urmăriți în procesul de fuziune:
1. PC va absorbi PLR-ul lui Călin Popescu Tăriceanu, iar noul partid ca fi condus în formula de co-președinți.
2. Alegerile pentru structura centrală a noului partid vor avea loc la 1 ianuarie 2017.
3. Partidul rezultat din fuziune se va schimba total. Nu se va mai avea titulatura de Conservator, se va schimba sigla, Statutul și doctrina politică.
De asemenea, Daniel Constantin a precizat că partidul nou creat va merge singur în alegeri. „Vom merge singuri la alegerile din 2016, pentru că este nevoie de un al treilea pol politic în România, pe lângă PSD și PNL”, a explicat Daniel Constantin.
Președintele PLR, Călin Popescu Tăriceanu, a precizat că au existat „niște discuții” în ceea ce privește posibilitatea unei fuziuni între PLR și PC, dar încă nu s-a ajuns la stadiul unei negocieri propriu-zise.
Tăriceanu a adăugat că și la PC există „dorința de a analiza această formulă”.
„Negociere nu, am făcut niște discuții în acest sens. Există la nivelul PLR o totală deschidere pentru realizarea unei construcții politice care să contureze a treia forță politică majoră pe scena politică românească. Din ceea ce știu există și la PC dorința de a analiza această formulă. Suntem într-o fază preliminară. Nu am început niciun fel de negocieri. Este normal ca fiecare dintre cele două partide întâi să analizeze intern, să sondeze terenul, să vadă care este disponibilitatea sau care nu este disponibilitatea pentru un asemenea proiect politic”, a afirmat Tăriceanu, marți, la Senat, întrebat dacă este negociată fuziunea PLR cu PC.
Tăriceanu a ținut să sublinieze faptul că, în opinia sa, pe scena politică din România este nevoie „de o forță liberală cât mai puternică”.
„Eu consider că el (proiectul de fuziune PLR-PC — n.r.) ar fi foarte util pentru că este nevoie de o forță liberală cât mai puternică pe scena politică românească și dovada o aveți cu Codul Fiscal. Imaginați-vă ce ar fi fost un Guvern fără liberali, fără cei care au legătură cu economia, fără cei care avem o experiență economică și politică și care am împins lucrurile în sensul în care îl vedeți astăzi, materializat de propunere de Cod Fiscal”, a mai spus Tăriceanu.