Fostul lider al PNL, Valeriu Stoica, l-a atacat dur pe actualul presedinte al formatiunii liberale, Calin Popescu Tariceanu. Criticile lui Stoica au venit in contextul in care, ieri, Delegatia Permanenta a partidului a dezbatut sanctionarea rebelilor din PNL.
Fostul presedinte al PNL, Valeriu Stoica, s-a aratat -ingrijorat- de sanatatea lui Calin Popescu Tariceanu, pe care il suspecteaza ca sufera de boli grave. Tratamentul pe care il sugereaza Stoica implica demisia din functia de presedinte al liberalilor. -Sunt un pic ingrijorat de starea sanatatii domnului Tariceanu. De ce? Pentru ca am constatat simptomele a doua boli foarte grave. Prima boala se cheama amnezie-, a declarat, ironic, fostul lider PNL, intr-o conferinta de presa. Inversunarea pe care o arata Stoica vine sa contracareze reactiile lui Tariceanu ca urmare a unei declaratii publice semnate de noua membri ai partidului, in care acestia se opuneau propunerii formulate de PNL privind retragerea trupelor din Irak. Ca sa nu -dea nas- liberalilor in cauza, Tariceanu a adoptat o pozitie de defensiva, preferand sa ignore vocile impotriva curentului din partid. -Raluca Turcan? Cine este Raluca Turcan?-, a declarat Tariceanu, intrebat la un moment dat despre una dintre persoanele care au semnat declaratia respectiva. Stoica a analizat cu ironie atitudinea premierului, apreciind ca semnatarii comunicatului se fac vinovati de greseala de a-si fi -permis sa expuna o alta pozitie decat a domniei sale-.
In apararea lui Stolojan
La fel ca celalalt fost presedinte liberal, Theodor Stolojan – si el semnatar al declaratiei, Valeriu Stoica a ales sa caute sprijinul liberalilor dezamagiti de Tariceanu. Si, ca sa faca front comun cu Stolojan, Stoica l-a aparat pe acesta de afirmatiile -rautacioase- ale actualului presedinte al PNL.
Potrivit lui Stoica, Stolojan este cel care, atunci cand s-a retras, pentru ca a avut o problema de sanatate, l-a desemnat pe Tariceanu presedinte interimar al partidului, fapt care l-a propulsat pe actualul premier in functiile de conducere ale PNL si guvernului. -Daca nu era desemnat presedinte interimar al partidului, nu devenea prim-ministru. Daca nu era prim-ministru, nu era ales, dupa aceea, la Congres, presedinte al partidului. Asadar, domnul Tariceanu nu-l cunoaste pe Theodor Stolojan-, a explicat Stoica. El a precizat ca lucrurile sunt similare si in cazul Monei Musca, si ea un membru PNL cunoscut -de peste 90% din romani-, dar pe care Tariceanu o ignora, ba chiar declara ca -nu o cunoaste-. -Pai asta este semnul clar, indubitabil, al amneziei-, si-a motivat Valeriu Stoica afirmatia anterioara. -Daca avem un prim-ministru amnezic… este un pericol pentru Romania sa fie condusa de un prim-ministru amnezic. Asadar, un tratament se impune in aceasta privinta, dar evident ca tratamentul acesta presupune mai intai demisia din functia de prim-ministru, pentru ca nu poti sa fii amnezic si prim-ministru-, a mai ironizat Stoica atitudinea lui Tariceanu.
Premierul, suferind de o boala atipica
-Incremenirea la un proiect- este o alta boala de care Valeriu Stoica il suspecteaza pe Tariceanu. Potrivit explicatiilor fostului lider liberal, boala se manifesta printr-o reactie de -amenintare, de excludere, de sanctionare-, vizavi de orice nou proiect avansat pentru PNL, dar care nu vine din interiorul conducerii formatiunii. -In cazul liderilor PNL, este vorba de incremenirea in absenta proiectului. Este faza superioara a bolii de care vorbea Gabriel Liiceanu. Cred ca aceste doua boli trebuie sa ne ingrijoreze ca romani, pentru ca eu cred ca noi, cetatenii Romaniei, avem dreptul sa fim condusi de oameni care pot sa propuna proiecte – si deci trebuie sa fie inteligenti – si avem nevoie de oameni care sa nu fie amnezici, oameni care sa recunoasca macar colaboratorii, pentru ca, altfel, riscul este grav pentru Romania-, si-a mai varsat indignarea Stoica. Fostul ministru al justitiei este de parere ca, in cazul in care vor fi organizate alegeri anticipate anul urmator si daca PNL va merge singur la alegeri, riscul ar fi ca acest partid sa pateasca precum PNŢCD, adica sa nu intre in parlament.
Stoica vrea ca seful statului sa fie ales de parlament
Atacurile lui Valeriu Stoica la adresa presedintelui PNL, Calin Popescu Tariceanu, au fost determinate de intrunirea de ieri a Delegatiei Permanente a PNL, dar si de faptul ca tot ieri fostul ministru al justitiei a lansat amplul sau proiect de revizuire a Constitutiei. Una dintre principalele modificari pe care Valeriu Stoica le propune Constitutiei este renuntarea la regimul politic semiprezidential si inlocuirea sa fie cu regimul politic parlamentar, fie cu cel prezidential. Fostul lider liberal inclina catre regimul politic parlamentar, in care -seful statului nu trebuie sa fie ales direct de natiune, deoarece ar fi un conflict imposibil intre statura de gigant, sub aspectul reprezentativitatii, si statura de pitic, sub aspectul puterii reale-. -Traditia europeana si conditiile specifice ale Romaniei duc la concluzia ca numai prin adoptarea unui regim politic parlamentar poate fi garantata functionarea democratica si eficienta a puterii executive si asigurat echilibrul intre aceasta putere si puterea legislativa-, a motivat Stoica alegerea sa pentru regimul parlamentar. Intr-un astfel de sistem, -alegerea presedintelui republicii se face de catre parlament-, iar premierul devine -unic sef real al puterii executive-.
Avertisment pentru disidenti
In timp ce Valeriu Stoica prezenta proiectul sau de revizuire a Constitutiei, liberalii se reuneau la Palatul Parlamentului, in sedinta Delegatiei Permanente, pentru a adopta un proiect de rezolutie cu privire la retragerea trupelor romanesti din Irak si a lua in discutie situatia celor 9 membri de partid, printre care si Valeriu Stoica, care au criticat propunerea conducerii PNL. Conform unor surse liberale, celor noua li se pregatea un avertisment, dar la inchiderea editiei sedinta nu se terminase.