Deconspirarea persoanelor care au colaborat cu Securitatea este o masura necesara chiar si dupa 16 ani de la caderea regimului comunist, iar transferul unui numar mare de dosare catre CNSAS va permite o cercetare serioasa a tuturor celor care detin functii importante, a spus premierul Tariceanu.
El a amintit ca demersul de deconspirare a fostilor colaboratori ai Securitatii face parte dintr-un proiect amplu, lansat de Partidul National Liberal pentru reformarea clasei politice, si ca PNL a cerut oficial ca reprezentantilor de marca ai partidului sa li se verifice dosarele.
-Ne vom asuma pe deplin concluziile CNSAS-, a spus Tariceanu.
Premierul a aratat ca CNSAS a devenit o institutie activa, care nu mai ascunde dosarele -prin dulap sau sertare-, comparativ cu situatia din urma cu patru ani, cand politicienii -erau protejati- de astfel de verificari.
Presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, considera ca gestul liberalilor reprezinta -un joc de imagine-, intrucat -CNSAS nu are nevoie de apeluri politice pentru a-si face treaba-.
Mai mult decat atat, Videanu e de parere ca demersul membrilor PNL nu face decat sa ingreuneze activitatea Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Statului.
-A depune acum sute de mii de cereri de prioritati nu inseamna decat sa blocam activitatea CNSAS-, a declarat el.
PNL a depus, saptamana trecuta, la CNSAS, o lista cu 156 de membri ai partidului care ocupa functii de demnitate publica sau sunt in conducerea partidului, cerand sa li se verifice dosarele pentru a se vedea daca au facut sau nu politie politica. Vicepresedintele PNL Gheorghe Flutur a precizat ca toti liberalii care vor fi dovediti de CNSAS ca au colaborat cu Securitatea sau au facut politie politica vor fi demisi din functii.